De atletiektrein dendert voort in Parijs en ook vandaag werden er weer vier nieuwe olympische kampioenen gekroond. Roje Stona verbaasde vriend en vijand door het discuswerpen te winnen met een worp van 70m00. Nina Kennedy zweefde dan weer het hoogst van iedereen in het polsstokspringen bij de vrouwen. De Amerikaan Quincy Hall pakte het goud op de 400m en Soufiane El Bakkali mocht na de 3000m steeple met dezelfde kleur naar huis.

De Jamaicaan Roje Stona zorgde voor dé verrassing door als nobele onbekende de finale van het discuswerpen te winnen met een worp van 70m00, een verbetering van het olympisch record. Tijdens de competitie was het eigenlijk eerst Mykolas Alekna die bij zijn tweede poging het twintig jaar oude olympisch record van zijn vader Virgilijus Alekna brak. De wereldrecordhouder werd uiteindelijk tweede, want bij Stona’s vierde poging wierp hij het net gevestigde record meteen van de tabellen. De Australiër Matthew Denny werd derde met een worp van 69m31.

Het polsstokspringen bij de mannen leverde eergisteren nog een absoluut hoogtepunt op. Het wereldrecord van Mondo Duplantis was dan wel spectaculair, veel spanning was er in die finale bij de mannen niet. Dat zat vandaag wel anders met de finale in het polsstokspringen bij de vrouwen. Molly Caudery kwam naar Parijs als de vrouw die met haar 4m92 al het hoogste sprong dit seizoen, maar de Britse medaillehoop sneuvelde al in de kwalificaties. Het was in de finale dan ook vooral uitkijken naar de Australische Nina Kennedy en de Zwitserse Angelica Moser. Zij sprongen dit seizoen alle twee al over 4m88. Kennedy leek goed aan de finale te zijn begonnen, maar op 4m70 faalde ze één keer. Dat foutje zou haar weleens zuur kunnen opbreken werd op dat moment nog gedacht. Niks van dacht de Australische, ze ging bij haar eerste poging meteen over 4m85. Daarmee nam ze de leiding weer over van de Amerikaanse Katie Moon die op die hoogte pas voor het eerst miste. Kennedy gaf de leiding niet meer uit handen en sprong als enige over 4m90. Moon geraakte niet meer hoger dan 4m85 en moest vrede nemen met het zilver, de Canadese Alysha Newman pakte het brons.

Op de piste in het Stade de France kroonde Quincy Hall zich tot olympisch kampioen op de 400m. Matthew Hudson-Smith liep bijna de volledige race aan de leiding en leek het te gaan halen. Bij het ingaan van de laatste bocht lag Hall nog niet op medaillekoers. In de laatste 100m trok hij een verbazingwekkende sprint en snelde hij Hudson-Smith op de lijn nog voorbij. De Amerikaan won uiteindelijk de race met een tijd van 43″40. Amper vier honderdsten later kwam Hudson-Smith over de meet in een nieuw Europees record. De 21-jarige Zambiaan Muzala Samukonga vervolledigde het podium met een derde plaats. De volledige top vijf liep uiteindelijk onder de 44 seconden, ongezien.

Foto: Jeroen De Meyer

Even later zagen we op de paarse piste ook nog een razendspannende en chaotische finale op de 3000m steeple. De Marokkaan Soufiane El Bakkali had pas de zesde snelste tijd dit seizoen. Onder andere de Ethiopische wereldrecordhouder Lamecha Girma liep dit seizoen al sneller. Hij was aan het begin van de wedstrijd ook vooraan terug te vinden in het gezelschap van zijn twee landgenoten Samuel Firewu en Getnet Wale. Aanvankelijk moest El Bakkali dan ook opboksen tegen de drie Ethiopiërs. Naarmate de wedstrijd vorderde, zakte de Marokkaan wat weg. Het pak viel echter nooit echt uiteen. Net als twee jaar geleden in Oregon, toen El Bakkali voor het eerst wereldkampioen werd, zette hij in de slotronde de turbo aan en vocht hij zich terug tot in de voorste regionen van het pak. Bij de laatste passage bij de waterbak was duidelijk dat het een driestrijd zou worden. El Bakkali overwon en pakt zo na goud in Tokio ook in Parijs de mooiste medaille. De 24-jarige Amerikaan Kenneth Rooks werd knap tweede in een nieuw persoonlijk record van 8’06”41. Dat is nipt trager dan de 8’06”05 van de Marokkaanse winnaar. De Keniaan Abraham Kibiwot was slechts zes honderdste seconde trager dan Rooks en moest zich dus tevreden stellen met brons. Girma viel in de laatste ronde en kon dus niet meer meestrijden voor de medailles. Hij moest zelfs worden afgevoerd.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

In het Stade de France stonden vandaag ook de halve finales op de 200m op het programma. Titelverdediger Andre De Grasse finishte pas als derde in zijn reeks en moest hopen dat hij door mocht met een van de twee beste verliezende tijden. Zijn 20”41 volstond echter niet en dus zal de finale morgen gelopen worden zonder de Canadees. Kenneth Bednarek, Letsile Tebogo, Noah Lyles en Erriyon Knighton konden zich wel allemaal kwalificeren voor de finale.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in