Het was vandaag niet de beste ochtend voor de Belgen op de Olympische Spelen. Elie Bacari kon met zijn prestatie niet overtuigen in de herkansing. Ondanks een nieuw persoonlijk record voor Helena Ponette moest ze in de herkansing afscheid nemen van de 400m. Ook Elise Vanderelst was niet opgewassen tegen de concurrentie en kon zich niet rechtsreeks plaatsen voor de halve finale. Zij kan haar plaats via de herkansingen nog wel proberen afdwingen. Speerwerper Timothy Herman geraakte niet over de 80m waardoor zijn Olympische Spelen erop zitten.

Elise Vanderelst stond in de derde reeks, met flink wat grote namen met onder andere vice- olympisch kampioen van Tokio Laura Muir, aan de start van haar 1500m. Vanderelst begon aanvankelijk met veel vertrouwen. De eerste 400m was ze te vinden in de voorste gelederen, maar na 800m zakte ze naar de voorlaatste plaats. Uiteindelijk vond ze nog een tweede adem maar die bleek niet goed genoeg te zijn om de top 6 te halen voor de halve finale. De CABW-atlete kwam in een chrono van 4’06”95 als negende over de streep. Vanderelest kan nog rekenen op het vangnet van de herkansingen. De herkansing kan je morgen volgen vanaf 12.45 uur.

Elie Bacari had het geluk dat hij niet aan de start stond van de tweede reeks van de herkansingen van de 110m horden. Daar werd tot tweemaal toe herstart omdat er een technisch probleem was met het startschot.

Met namen als Weibo Qin en Wilhem Belocian in Bacari’s reeks had de jonge hordeloper het echter evenmin getroffen. Hij stond dus voor een moeilijke opdracht, want enkel de beste twee uit de reeks zouden doorstoten. Bacari kon rekenen op een goede start, maar ging daarna al snel in de fout op de derde en vierde horde. Door de grote foutenlast gingen zijn kansen voor de halve finale meteen in rook op. Na de laatste horde drong Bacari niet meer aan en eindigde als laatste in een tijd van 14”13. De DCLA-atleet sluit daarmee zijn eerste Spelen af en was zienbaar ontgoocheld.

Foto: Erik van Leeuwen

Zoals verwacht deed Cynthia Bolingo vandaag niet mee met de herkansing van de 400m om zich te kunnen sparen voor de Belgian Cheetahs. Wie dat wel deed was Helena Ponette. Alleen de eerste atlete kon zich nog rechtstreeks plaatsen voor de halve finale, waardoor het dus knokken zou worden voor de HCO-atlete.

De Belgian Cheetah startte goed maar Gabby Scott en Miranda Charlene Coetzee kwamen al snel opzetten. Zo kon Ponette nooit meedoen om haar reeks te winnen. Toch had ze nog een mooie eindsprint in haar benen. Ze kwam als vijfde in een tijd van 51”46 over de streep, wat haar een mooi persoonlijk record oplevert. Ponette bewijst haar topvorm en kan met een opgeheven hoofd naar de aflossing met de Belgian Cheetahs.

Timothy Herman was de laatste Belg in actie en moest rekenen op veel geluk en sterke worpen om zich te kunnen plaatsen voor de finale van het speerwerpen. Hij zou boven de 84m moeten werpen of bij de beste twaalf horen om in de finale te geraken. Met een seizoensbeste worp van 79m94 stond hij als één van de laagste werpers op het startblad.

Hermans eerste worp lag (79m42) in lijn met de prestaties eerder dit seizoen. Ook zijn tweede worp lag in die buurt, al ging die een tikkeltje minder ver met 78m86. Zijn laatste worp was ongeldig. Herman wordt uiteindelijk twintigste en strandt zo op zijn eerste Spelen, net als op het EK in Rome, in de kwalificaties.

Foto: Erik van Leeuwen

Vanavond is het uitkijken naar Alexander Doom in de halve finale van de 400m. Ook de drie dames Naomi Van den Broeck, Hanne Claes en Paulien Couckuyt staan vanavond aan de start van hun halve finale 400m horden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in