Geen goede avond voor de Belgen vandaag in Parijs, geen Doom’s day. Alexander Doom kende een absoluut topjaar als wereldindoor- en Europees kampioen, maar zijn topprestaties van dit seizoen eisten jammer genoeg zijn tol op het hoogste podium. Een liesblessure doet hem tijdens de halve finale van de 400m de das om. Het wordt bang afwachten wat dit betekent voor de 4x400m komende vrijdag. Ook de vrouwen op de 400m horden konden niet doorstoten naar de finale.

Gisteren nog strandde Dylan Borlée in de herkansingen van de 400m. Jonathan Sacoor, die zich evenmin rechtstreeks kon plaatsen voor de halve finale, liet deze links liggen om zich voluit te kunnen focussen op de 4x400m. Alexander Doom wist dus, zonder al te veel verbazing, als enige door te stoten naar de volgende ronde.

De Belgische recordhouder startte in de eerste en moeilijkste reeks met vooral de Amerikaan Quincy Hall als grootste concurrent. Toch was het niet de nummer 1 van de wereld die hem onthield van de finales, maar zijn aanhoudende liesblessure. Doom startte zijn reeks goed en kwam eerst nog goed uit de bocht, maar zijn lichaam liet het helaas afweten. Net voor het ingaan van de laatste rechte lijn moest hij opgeven. Een serieuze streep door de rekening dus voor de Belgische recordhouder die ook zijn kansen op de relays daardoor gehypothekeerd ziet.

Hall finishte uiteindelijk als eerste in 43”95 gevolgd door Jereem Richards uit Trinidad en Tobago die een tijd neerzette van 44”33. Zij kwalificeren zich dus rechtsreeks voor de finale morgen.

Later op de avond kwamen ook nog Naomi Van den Broeck, Hanne Claes en Paulien Couckuyt aan de bak op de 400m horden. Dankzij een gedeelde tweede plaats in de herkansingen kon Van den Broeck alsnog een plaatsje wegkapen in de halve finale. Met amper ervaring in deze discipline startte ze als absolute outsider in deze reeks, de finales waren dan ook een bijna onmogelijke opdracht. Ze stond in de eerste reeks van de herkansingen met het traagste persoonlijk record aan de start en ontving ook een ondankbare startpositie in baan 2.

Foto: Erik van Leeuwen

De Belgian Cheetah kende niettemin een sterke start, maar kwam al snel op achterstand in de binnenbaan. Als voorlaatste nam ze haar laatste horde met enkel de Nederlandse Cathelijne Peeters achter haar, maar net zoals in de herkansingen perste ze er in het laatste stuk nog alles uit. Ze kwam net te kort om haar voorlopers nog in te halen. Wegens een val van Lina Nielsen kaapte ze toch een zesde plaats weg in een zeer degelijke 54”94.

Ook voor Claes stopt het individuele traject vanavond. Vanuit de buitenbaan kreeg ze al snel de Amerikaanse Sydney McLaughlin in het zog. Ze slaagde er lang in de rest van de concurrentie achter zich te houden. Claes kon haar snelheid evenwel niet aanhouden en maakte een foutje in de laatste horde waardoor ze als laatste over de finish kwam in 55″96.

Net zoals Claes werd ook aan Couckuyt baan 9 toegekend. Couckuyt kwam goed weg, maar de echte toppers diende ze voor zich uit te laten. Zonder moeite liep Femke Bol als eerste over de lijn, gevolgd door Anna Cockrell. Couckuyt bevond zich duidelijk in de snelste reeks van de drie want ook de plaatsen drie en vier konden zich via de snelste tijd kwalificeren voor de finale. De atlete die drie jaar geleden in Tokio op een haar na de finale mistte, verbeterde vandaag andermaal haar seizoensrecord tot 54”64. Een knappe prestatie na haar kruisbandblessure maar ook dit keer niet genoeg voor een plaatsje in de finale.

Couckuyt eindigt haar tweede Olympische Spelen zo knap als elfde van de wereld. Van den Broeck wordt achttiende, Claes strandt zes plaatsen verderop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in