Het Stade de France werd op dinsdagavond op zijn kop gezet door razendsnelle wedstrijden, triomferende topfavorieten en verrassende nederlagen. De veelbesproken kamp tussen Jakob Ingebrigtsen en Josh Kerr eindigde op ippon, in het voordeel van Cole Hocker welteverstaan.

Vooraf was het één van de meest geanticipeerde duels van deze Olympische Spelen. Jakob Ingebrigtsen was de olympische 1500m-kampioen van Tokio, maar werd in de jaren die daarop volgden van WK-titels gehouden door Jake Wightman en Josh Kerr. De eerste Schot verdween uit beeld door blessures, de tweede groeide uit tot Ingebrigtsens aartsrivaal. De twee tenoren wisselden het voorbije jaar stevige woorden uit en zouden hun geschil op de Parijse piste komen beslechten. Voor Ingebrigtsen moest het tempo zo hoog mogelijk liggen, want Kerr wist in Boedapest zijn haaswerk uit te buiten met een splijtend eindschot.

De Noorse superster deed wat iedereen verwachtte en nam meteen het heft in handen. Als eenzame tempobeul leidde hij de koers naar een olympisch record van 3’27”65, maar zoals het hazen meestal vergaat kwam die chrono niet achter zijn eigen naam te staan. Met nog een halve ronde te gaan zat Kerr goed in het zog van Ingebrigtsen, het rampscenario voor de Noor en precies hoe de Brit het had uitgetekend. Waar ze allebei echter geen rekening mee hadden gehouden, was het Amerikaanse wagonnetje dat zich aan de locomotief had vastgehaakt. Kerr, Cole Hocker en Yared Nuguse overvleugelden Ingebrigtsen één voor één en duwden hem van het podium. Hocker nam ook Kerr te grazen en pakte olympisch goud. Nuguse strandde op één honderdste van de zilveren Brit. De drie medaillewinnaars werden – in een kampioenschapswedstrijd nota bene – de zevende, achtste en negende mannen aller tijden.

Yavi, Tentoglou en Thomas lossen favorietenrol in, Price laat het afweten

Naar het voorbeeld van de mannen gingen ook de vrouwen op de 3.000m steeplechase weg aan een verschroeiend tempo. Toch was het nog een groep van vijf dames die samen de laatste ronde in dook. Wereldkampioene Winfred Yavi en Peruth Chemutai distantieerden zich van Faith Cherotich, Sembo Almayew en Beatrice Chepkoech. Tot op de allerlaatste balk bleven ze schouder aan schouder, maar Yavi haalde het nipt in de ultieme meters. Haar chrono van 8’52”76 betekende een tweede olympisch record van de avond. Cherotich pakte brons, voor de ontketende thuisloopster Alice Finot. De Française scherpte na een fenomenale remonte het Europees record aan tot 8’58”67.

Het verspringen was één van de twee kampnummers waar op dinsdagavond medailles uitgedeeld werden. Miltiadis Tenoglou heerste als de Griekse god die hij is en sprong 8m48 ver in de zandbak. Na die knappe uithaal in de tweede ronde was alles gespeeld. Letterlijk, want niemand in de top zes verbeterde zich nog vanaf ronde drie. Jamaicaan Wayne Pinnock pakte het zilver met 8m36. Met 2cm overschot nog net genoeg om het 19-jarige wonderkind uit Italië, Mattia Furlani, achter zich te houden.

Mattia Ozbot for World Athletics

In het hamerslingeren sneuvelde één van de topfavorietes al vroeg op de avond. DeAnna Price en Camryn Rogers torenden dit jaar op papier ruim 2m boven de tegenstand uit. Price begon echter met een nulworp en verbeterde zich daarna nog slechts tot 71m00. Geen medaille dus voor de Amerikaanse, maar wel een exit na drie pogingen en de voorlaatste plaats in de finale. Haar landgenote Annette Nneka Echikunwoke was wel top in ronde drie. Ze slingerde haar hamer naar 75m48 en nam zo de leiding over van de Chinese Jie Zhao, die 74m27 had neergezet. Beide dames konden zich niet meer verbeteren. Rogers deed dat wel en kwam in eerste instantie al tot op vier centimeter van de Amerikaanse. Eén ronde voor het einde haalde de wereldkampioene de buit volledig binnen met een worp richting 76m97.

De afsluiter van de avond was de 200 meterfinale. Gabby Thomas kwam als topfavoriete uit de reeksen, maar zou op stevig weerwerk kunnen rekenen van 100m-kampioene Julien Alfred. De Amerikaanse kwam in de rechte lijn volledig op stoom en knalde in 21”82 dominant naar haar eerste individuele gouden plak. Alfred hield comfortabel de strijd om brons achter zich. Daar pakte het Brittany Brown het laatste stuk eremetaal, alle inspanningen van Dina Asher-Smith, Daryll Neita en Favour Ofili ten spijt.

Mattia Ozbot for World Athletics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in