Bij de start van een nieuwe week op de Olympische Spelen konden we dankzij zes Belgen rekenen op een drukbezette ochtendsessie. Na een prangende sprint kon Naomi Van den Broeck zich met een gedeelde tweede plaats alsnog plaatsen voor de halve finale van de 400m horden. Dylan Borlée kon niet meer overtuigen in de herkansing en is uitgeschakeld. Ook Imke Vervaet kwam tekort om zich nog te plaatsen voor de halve finale van de 200m. Cynthia Bolingo en Helena Ponette waren niet goed genoeg om zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale van de 400m. Met de herkansingen morgen kunnen ze zich wel nog plaatsen voor de halve finales. Philip Milanov mag met een vijftiende plaats in de kwalificaties niet naar de finale van het discuswerpen.

Met vier wedstrijden op vier dagen kreeg Naomi Van den Broeck een moeilijke opdracht om haar te plaatsen voor de halve finale van de 400m horden. Om haar te kunnen plaatsen, moest ze bij de eerste twee over de streep komen. Ondanks het drukke schema stond ze met een grote glimlach aan de start van haar herkansing. Vanuit baan zeven had de studente Geneeskunde een goede start en ging ze gelijk op met haar concurrentes. In de laatste 150m zakte ze naar de vierde plaats, maar Van den Broeck had na de laatste horde nog een sterke eindsprint in de benen. Op het eerste gezicht was het niet duidelijk of ze als tweede of als derde over de streep was gekomen. Na de finish was het nagelbijten voor de Belgian Cheetah, want het duurde even voor het resultaat bekend was. Dankzij haar sterke eindspurt finishte ze in 55”11, vier tienden sneller dan in de reeksen. Dat bleek tot op de duizendsten exact dezelfde tijd te zijn als haar Australische concurrente Alanah Yukich. De enige mogelijke oplossing was om de dames allebei naar de halve finales te sturen. Dat betekent dat er nu drie Belgen in de halve finales van de 400m horden staan, met naast Van den Broeck ook Hanne Claes en Paulien Couckuyt. De drie dames mogen morgen om 20u07 aan de bak.

Dylan Borlée stond in de laatste reeks van de herkansingen met het traagste persoonlijk record aan de start. Daarmee kreeg hij een heel lastige opdracht, want alleen de eerste atleet kon zich nog plaatsen voor de halve finales van de 400m. Na een goede start verhoogde zijn kansen enigszins toen de Jamaicaan Sean Bailey na 200m moest opgeven met krampen. Ondanks Borlées goede start kwam hij in de laatste 100m tekort om nog te strijden voor die eerste plaats. Een vierde stek en een chrono van 45”51, dertien honderdsten trager dan in de reeksen, was onvoldoende voor de halve finales. Toch zitten de Spelen er voor Dylan Borlée nog niet op. Vrijdag staat de Tornado aan de start van de reeksen van de 4x400m.

Foto: Jolien De Bock

In de reeksen van de 400m bij de dames stonden met Cynthia Bolingo en Helena Ponette twee Belgen aan de start. Ponette stond met de reeksen van de 400m ondertussen al aan de start van haar derde wedstrijd. De Belgian Waffle kon haar mooie prestatie van de mixed relay niet helemaal doortrekken naar de individuele baanronde. De HCO-atlete kon niet stunten en eindigde voorlaatste in haar reeks in een mooie chrono van 51”75, veertien honderdsten boven haar persoonlijk record. Bolingo was net zoals Ruben Verheyden gedwongen een alternatieve voorbereiding af te leggen. Drie weken geleden moest Bolingo haar wedstrijd na 200m staken door een kuitblessure. Ze leek goed mee te kunnen, maar na 250m zakte ze door het ijs waarna ze over de streep kwam in een bescheiden 52”77, wel nog goed voor haar beste prestatie van het seizoen. Morgen hebben Bolingo en Ponette nog een extra mogelijkheid tijdens de herkansingen om zich te plaatsen voor de halve finales. De vraag is alleen of de beide dames deze kans zullen grijpen met het oog op de 4x400m.

Met de start van de kwalificaties van het discuswerpen kon ook Philip Milanov aan zijn Spelen beginnen. De Belg startte in zijn groep met één van de laagste seizoensbeste prestaties. Het was voor Milanov geen sinecure om daarmee bij de beste twaalf te horen om door te stoten naar de finale. Met zijn eerste worp van 60m28 kon de Belg met Bulgaarse roots niet overtuigen. Zijn tweede worp was ongeldig waardoor alle druk op zijn laatste worp lag. In die derde poging bleef Milanov met 62m44 een kleine anderhalve meter onder zijn beste prestatie van het seizoen. Zijn laatste worp leverde hem wel een vijftiende plaats op, wat niet voldoende is voor de finale.

Foto: Jeroen De Meyer

Imke Vervaet mocht met de herkansingen van de 200m de ochtendsessie van de Belgen afsluiten. Om naar de halve finale te mogen moest ze haar reeks wel weten te winnen. Vervaet kwam op het einde van haar 200m nog sterk opzetten dankzij haar goede eindspurt, wat haar een mooie derde plaats opleverde. Met een chrono van 23”33, dertien honderdsten trager dan in de reeksen, neemt ze afscheid van de 200m op de Spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in