Mondo in actie? Dan weet je dat het wereldrecord weer op spaghettibenen staat te zwalpen. Op het allerhoogste toneel is dat niet anders. Duplantis stak comfortabel zijn tweede olympische gouden medaille op zak en ging daarna op zoek naar een nieuwe recordhoogte. Twee keer liet hij de lat vallen op 6m25, maar drie keer was scheepsrecht voor de Zweedse superster.

Mondo Duplantis, die in de kwalificaties slechts twee sprongen nodig had om zich te kwalificeren voor de finale, begon in het Stade de France aan zijn jacht op goud met 5m70 als aanvangshoogte. Hij sprong met sprekend gemak over 6m00 en wist toen al dat het goud binnen was. De Zweed koos voor een tussenstap op weg naar de wereldrecordhoogte en liet de lat op 6m10 leggen. Duplantis waste het varkentje en verbeterde zo het olympisch record met 7cm. Tijd voor een extra centimeter dacht de man die het wereldrecord al acht keer eerder brak.

Bij zijn eerste poging op 6m25 leek Duplantis succesvol over de lat te gaan, maar hij raakte hem toch licht aan. Ook zijn tweede poging was een goede, maar ook nu raakte Mondo de laat aan bij het naar beneden vallen. Het leek wel alsof Duplantis de spanning opzettelijk nog wat aan het oppoken was. Die complottheorie zette hij finaal kracht bij door in de derde poging wel de kers op de taart te zetten.

Foto: Jeroen De Meyer

De winnaar stond natuurlijk al voor aanvang in potlood opgeschreven, maar voor de tweede en derde plek was het spannender. De Amerikaan Sam Kendricks begon goed aan de avond en zette zijn foutloze sprongen door tot en met 5m80. 5cm hoger miste Kendricks een eerste keer. Een schoonheidsfoutje zo bleek achteraf, want ook over 5m90 en 5m95 geraakte de Amerikaan bij zijn eerste poging. Op 6m00 liep het helaas voor Kendricks drie keer mis. Hij keert wel huiswaarts met de zilveren medaile om zijn nek. Ook de Griek Emmanouil Karalis bleef lang foutloos, maar op 5m95 ging het dan toch een eerste keer fout. De Griek paste voor zijn tweede en derde poging op die hoogte en kreeg bijgevolg dus maar twee kansen op 6m00. De nummer vier van Tokio vocht met de zwaardere stok en kwam niet tot een voltooide sprong. Het kon zijn vreugde niet drukken, want deze keer mocht Karalis wel met brons naar huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in