In de Franse hoofdstad waren alle ogen vanavond gericht op Mondo Duplantis. De Zweedse superster won overtuigend de finale van het polsstokspringen en verbeterde ook nog eens het wereldrecord. In het discuswerpen verlengde de Amerikaanse Allman haar olympische titel met een worp van 69m50. De toeschouwers werden op hun wenken bediend en zagen ook nog twee leuke finales op de paarse piste. Chebet overwon in de 5.000m, Hodgkinson pakte het goud op de 800m.

De Zweedse superster Armand ‘Mondo’ Duplantis vloog naar het goud en verbeterde niet alleen het olympisch, maar ook het wereldrecord. Hier kunt u alles lezen over de polsstokfinale bij de mannen.

Aan de andere kant van het Stade de France was het aan de vrouwelijke discuswerpers om de show te verzorgen. De Amerikaanse Valarie Allman raakte als enige dit seizoen voorbij de 70m-grens. Haar voornaamste concurrentes leken de Chinese Feng Bin (wereldkampioene van 2022), de Kroatische Sandra Elkasevic (tweevoudig olympisch kampioene), de Duitse Marike Steinacker en de Nederlandse Jorinde van Klinken te zullen worden. Allman begon met een ongeldige worp aan haar finale, maar bij haar tweede poging wierp ze 68m74. Met die worp liet ze Feng Bin, leidster op dat moment, achter zich. Met haar vierde poging deed de Amerikaanse zelfs nog beter: 69m50. Bin verbeterde zich ook nog en pakte het zilver. Elkasevic wierp haar discus nipt verder dan Steinacker en mocht als laatste mee het podium op.

De toeschouwers in de Franse hoofdstad kregen ook nog een waar spektakel te zien in de vorm van de finale op de 5.000m bij de vrouwen. Een uitgesproken favoriete was er niet, maar we hielden toch vooral de Keniaanse dames, Beatrice Chebet en Faith Kipyegon, en de Nederlandse Sifan Hassan in de gaten. De Nederlandse afstandsloopster komt in Parijs niet alleen in actie op de 5.000m, maar ook op de 10.000m en op de marathon.

De Noorse Karoline Grovdal besloot de kopgroep, die wat tot stilstand was gekomen, vooruit te trekken tot de Ethiopische Ejgayehu Taye het op zes ronden van het einde welletjes vond. Hassan bleef – zoals we van haar gewoon zijn – achteraan hangen, maar reageerde wel snel toen er een gaatje ontstond tussen de kopgroep en ontsnappers Chebet en Kipyegon. Hassan geraakte echter nooit meer bij het weggelopen duo en finishte als derde. Chebet pakte het goud na een sprint tegen haar landgenote Kipyegon. Die laatste werd kort na afloop gediskwalificeerd omdat ze in de finale van de wedstrijd in aanraking kwam met een andere loopster. Daardoor schoof Hassan nog een plaatsje op naar plek twee en de Italiaanse Europese kampioene Nadia Battocletti nam de bronzen medaille over. Tranen van vreugde werden tranen van ontgoocheling, want Kipyegon protesteerde en kreeg gelijk. Toch zilver voor de Keniaanse dus, en niets voor Battocletti.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

Op de 800m bij de vrouwen leek het niet tot een dergelijk spannend duel te zullen komen. De Britse Keely Hodgkinson stond als absolute topfavoriete aan de start, ze liep dit seizoen zelfs al meer dan twee seconden sneller dan wereldkampioene Mary Moraa. Hodgkinson nestelde zich al vroeg in de wedstrijd vooraan en gaf die voorsprong nooit meer uit handen. Moraa probeerde wel om de Britse topfavoriete onder druk te zetten en leek ook te zullen gaan meestrijden voor het goud. In de laatste 100m liet Hodgkinson haar concurrentes echter ver achter zich. De Ethiopische Tsige Duguma sprintte zelfs nog voorbij Moraa en mocht het zilver mee naar huis nemen.

Foto: Jeroen De Meyer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in