De nieuwe sprintkoning draagt voortaan de naam Noah Lyles. Na een zinderende 100m-finale op de Olympische Spelen in Parijs, waarin de Amerikaan het met vijf duizendsten haalde van Kishane Thompson in 9″79, nam hij de olympische titel over van uittredend kampioen Marcell Jacobs. In het hoogspringen smukte Yaroslava Mahuchikh haar palmares op met een eerste olympische titel. De wereldrecordhoudster had daarvoor voldoende aan een bescheiden 2m00. 

Het hoogtepunt van deze derde atletiekdag in het Stade de France draaide met name rond de 100m-finale bij de mannen. De spurtbommen mochten eerder op de avond al aan de bak voor hun halve finales. Daarin zagen we al behoorlijk wat kleppers stranden. Onder meer Zharnel Hughes en Ferdinand Omanyala zouden we niet meer terugzien in de finale.

Het was Kishane Thompson die met een gezonde dosis zelfvertrouwen naar de finale mocht afzakken. De Jamaicaan klokte met 9″80 de snelste tijd van alle deelnemers. Zijn landgenoot Oblique Seville was amper een honderdste langzamer en diende daarmee Noah Lyles een nederlaag toe. Seville zou later in de finale geen rol van betekenis meer spelen. Hij finishte als achtste.

In de finale begonnen de kanonnen weer vanaf nul en waren ze duidelijk aan elkaar gewaagd. In de eerste lengtes was er nauwelijks afscheiding tussen het pak. Pas halfweg de race kon Thompson een kleine bonus bij elkaar sprinten. Lyles kwam op dat moment stilaan onder stoom, maar werd stevig onder druk gezet. In de allerlaatste meters wist hij dan toch zijn borst net voor de Jamaicaan uit te steken. In een nieuw PR van 9″79 haalde hij het met amper vijf duizendsten van Thompson. Fred Kerley eiste de laatste medaille op dankzij een knappe 9″81. Alle finalisten bleven overigen ruim onder de tien seconden. Uittredend kampioen Marcell Jacobs kwam geblesseerd als vijfde over de streep in 9″85.

In het hoogspringen kende topfavoriete Yaroslava Mahuchikh weinig uitdaging. De wereldrecordhoudster bleef foutloos tot en met 2m00. Op 2m02 ging het twee keer mis, maar ook Nicola Olyslagers ging driemaal in de fout. Daardoor was het over en uit voor de wereldindoorkampioene en had Mahuchikh zekerheid over haar eerste olympische titel.

Foto: Dan Vernon for World Athletics

De 22-jarige wereldtopper probeerde haar laatste poging op 2m04 te benutten, maar haalde de lat naar beneden. De euforie was er niet minder om bij de nieuwe olympische kampioene die met Iryna Gerashchenko een landgenote terugziet op het podium. De Oekraïense deelt samen met Eleanor Patterson het brons dankzij een sprong over 1m95.

Ethan Katzberg mag zich na wereldkampioen nu ook olympisch kampioen in het hamerslingeren noemen. De Canadees haalde fors uit bij zijn eerste poging en deed de rest schrikken met 84m12. Bence Halasz en Mykhaylo Kokhan, de zilveren en bronzen medaillewinnaars, bleven meer dan vier meer achter hem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in