Geen zondagsrust voor de Belgische atleten op de Olympische Spelen. Zeven landgenoten trokken hun wedstrijdplunje aan voor de kwalificaties van het hamerslingeren en de reeksen van de 110mH, de 200m, en de 400mH. Voor Hanne Claes, Paulien Couckuyt en Michael Obasuyi leverde dat een halve finaleticket op. Naomi Van den Broeck, Elie Bacari en Imke Vervaet mogen nog herkansen. Voor Vanessa Sterckendries werden de kwalificaties het eindstation.

De Mixed Relay-finale van gisterenavond was nog amper verteerd of Naomi Van den Broeck moest alweer op het appel verschijnen om aan haar individueel nummer te beginnen. Vakspecifieke ervaring kwam ze tekort, want in haar hele carrière werkte ze nauwelijks vier wedstrijden af op de 400m horden, allemaal in de laatste drie maanden. Van den Broeck kwam in de buitenbaan trager op gang dan haar concurrentes en bengelde achteraan bij het induiken van de laatste rechte lijn. Ze had nog heel wat overschot en maakte veel goed om uiteindelijk als vijfde te finishen in 55″51, op zeven tienden van haar record. In de herkansingen kan het mits een betere indeling waarschijnlijk nog een stukje sneller. Van den Broeck kreeg een eerste waarschuwing voor het overschrijden van haar baan, maar werd voorlopig niet uitgesloten.

Foto: Erik van Leeuwen

In de volgende reeks kwam Paulien Couckuyt in actie. Zij was bij voorbaat al een winnaar door na haar kruisbandblessure op volle kracht op de Olympische Spelen te staan. Dromen van meer kon ook, want op het BK eind juni was ze een eerste keer weer onder de 55 secondengrens gedoken. Net als Van den Broeck kon Couckuyt niet op een ideale baanloting rekenen, maar ze liep een sterke wedstrijd en kwam als vierde over de meet in 54″90. Een knappe seizoensbeste chrono, maar wel één plaatsje tekort voor een grote Q en bijgevolg in eerste instantie aangewezen op de hot seats.

Foto: Erik van Leeuwen

Hanne Claes kreeg geen plaatsje in de Mixed Relay-ploeg en was daar erg teleurgesteld over. De Leuvense wilde een punt maken en deed dat met verve, ook in haar geval vanuit de buitenbaan. Claes aarzelde nog even op horde zes, maar liet zich niet van de wijs brengen en herpakte zich goed. Een knappe 54″82 bracht haar weliswaar slechts naar plaats vier, waardoor ze Couckuyt mocht vervoegen om samen de chrono’s in de laatste reeks af te wachten. De Belgische dames mochten uiteindelijk samen hun kwalificatie voor de halve finales vieren, want niemand kon hun eerste en derde verliezende tijd nog bedreigen. Van den Broeck herkanst morgen om 10u50, de halve finales zijn er dinsdag om 20u07.

Obasuyi stoot door op automatische piloot, herkansingen voor Bacari en Vervaet

Op de hoge horden was het uitkijken naar Michael Obasuyi en Elie Bacari. Obasuyi kwam in reeks twee uit en schoot goed weg. Hij volbracht met relatief gemak zijn opdracht om bij de eerste drie te eindigen door 13″41 te presteren. Medaillekandidaat Freddie Crittenden miste zijn start en kwam nooit in het stuk voor. Eén reeks later was er bijna opnieuw een vallende ster te zien. De regerende olympische kampioen, Hansle Parchment, kwam met drie andere mannen in 13″43 over de meet en werd als vijfde geklasseerd. Nog net voldoende om zich met een snelste verliezende tijd te plaatsen voor de volgende ronde. De herkansingen dinsdagochtend om 10u50 bieden Crittenden mogelijk wel nog een uitweg. Daar zal ook Bacari opnieuw een nieuwe gooi doen naar de halve finales. De 20-jarige hordensprinter startte uitstekend, maar werd bijgehaald door mannen die donderdag misschien wel zullen meedoen voor de medailles. Hij liet uiteindelijk lopen en klokte af na 13″66.

Imke Vervaet werd bij het finaliseren van de rankings nog opgevist voor de 200m en kon zich dus vooral bezighouden met haar eigen prestatie. Vanuit de buitenbaan kwam ze als laatste de rechte lijn in, maar de Cheetah werkte een sterk tweede wedstrijddeel af en kon nog een atlete oprapen. Ze finishte in 23″20, 17 honderdsten verwijderd van haar persoonlijk record. De herkansingen gaan morgen om 12u50 door.

Foto: Erik van Leeuwen

Vanessa Sterckendries begon goed aan de kwalificaties van het hamerslingeren door 67m67 neer te zetten. Een tweetal meter verwijderd van zowel haar seizoensbeste als haar PR, maar in lijn met haar gemiddelde van dit seizoen. Die start kreeg echter geen gevolg in ronde twee en drie. Sterckendries liet nog een nulworp en 64m67 noteren. Als eerste Belgische hamerslingeraarster ooit op de Spelen is haar deelname sowieso een mooie verwezenlijking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in