Vandaag werden in Lokeren de nieuwe Belgische kampioenen 10 km op de weg gekroond. Bij de mannen konden we niet spreken van een verrassing. Simon Debognies overbrugde het merendeel van de 10 kilometer op zijn eentje en haalde eenvoudig het goud binnen. Het goud rond de nek van Roxane Cleppe was minder voorspelbaar. Nochtans haalde zij ook met overmacht haar eerste Belgische titel op de weg binnen.

Het Belgisch kampioenschap 10 km op de weg keerde vandaag naar goede gewoonte terug naar het Lokerse stratenlandschap. Lisa Rooms en Dorian Boulvin zouden hun titel niet verdedigen waardoor we met zekerheid twee nieuwe kampioenen op de bovenste podiumtrede zouden zien.

Bij de dames werd vooral gekeken naar de lokale favoriete Eline Dalemans. Zij keek in de beginfase de kat uit de boom en liet Julie VoetVictoria Warpy en Roxane Cleppe voor zich uitlopen. Toen die laatste een tand hoger schakelde, begon Dalemans aan haar opmars naar voor. Ze passeerde daarbij al snel het gelost duo Warpy en Voet en had dus nog slechts één prooi op te peuzelen. Cleppe toonde zich bijzonder taai. Ze liet de AVLO-atlete nooit echt dichtbij komen en kon het verschil in het tweede wedstrijddeel zelfs vergroten.

De 23-jarige USBW-atlete, vorige winter nog actief op het EK veldlopen in Brussel, liep solo naar haar eerste seniorentitel in een nieuw persoonlijk record van 33’36. Dalemans boekte met 34’20 nog wel eenvoudig het zilver en een opfrisbeurt van haar besttijd. Bij het opdraaien van het afsluitende rondje op de atletiekpiste sloeg Warpy een kloof met Voet, de nummer drie van vorig jaar. Warpy bleef met 34″59 net onder de 35 minuten.

Foto: Yorben Audenaert

Bij de mannen was het Thomas De Bock die in de aanvangsfase het tempo dicteerde. De voorste linie kleurde volledig rood want achter De Bock hielden Simon Debognies en Robin Hendrix, alle drie aangesloten bij OEH, zich schuil. Dat was echter van korte duur want Debognies broedde op een tussenversnelling. Bij zijn tempoversnelling moest iedereen passen. Hendrix liep nog even naar zijn kompaan van het Runners’ lab Athletics Team, maar moest al snel afhaken.

Debognies kreeg ondanks winst op het BK halve marathon van eerder dit jaar de Belgische titel niet toebedeeld. De atleet stond toen namelijk als haas ingeschreven. Dit keer was het wel volledig volgens het boekje. Met een tijd van 28’46 hield Debognies iedereen achter zich en was zijn Belgische titel een zekerheid. Hendrix kwam een kleine halve minuut later als tweede over de finish. Wie het brons zou weggraaien, werd uitgemaakt in het afsluitende rondje op de piste. Uiteindelijk bleken de marathonbenen van De Bock nog genoeg snelle vezels te bevatten om onder meer Aaron Decloedt en Nicolas Schyns achter zich te houden. Hij klokte 29’26 en maakte het OEH-feestje zo compleet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in