De Belgische Mixed Relay-ploeg heeft nipt naast de medailles gegrepen. Na een sterke koers van alle landgenoten bleken de slotloopsters van Nederland, de VS en Groot-Brittannië net een tikkeltje te sterk. De Belgen liepen een nationaal record van 3’09”36, maar strandden op de ondankbare vierde plaats.

De gemengde 4x400m-ploeg was naar Parijs getrokken met de stiekeme hoop op een medaille. De tegenstand zou sterk worden, maar het geloof bestond dat eremetaal niet helemaal uitgesloten was als alles op het juiste moment in de plooi zou vallen. Gisteren zetten de Belgen al een mooie referentie neer in de reeksen. Jonathan Sacoor, Helena Ponette, Kevin Borlée en Naomi Van den Broeck plaatsten zich met een Belgisch record van 3’10″74 voor de finale.

Foto: Erik van Leeuwen

In die finale werd Borlée vervangen door Alexander Doom. Hij werd opgesteld als startloper waardoor Jonathan Sacoor naar positie drie verschoof. Doom schoot als een pijl uit de boog en ging aan zijn buitenkant de snelle Amerikaan Vernon Norwood opzoeken. Dooms splittijd van 44″30 doet veel goeds verhopen voor wat er de komende week nog volgt. Helena Ponette kreeg het stokje doorgegeven in de kop van de koers, maar had snelle starters naast zich. De Amerikaanse Shamier Little kon haar inspanning tot op het einde doorzetten, in tegenstelling tot Lieke Klaver en Laviai Nielsen die door Ponette nog vakkundig opgepeuzeld werden.

Jonathan Sacoor nam vervolgens magistraal over. Hij liet zich niet van de wijs brengen door het Nederlands-Britse geweld in zijn rug en hield nog iets over voor zijn laatste rechte lijn. Daar toonde de 24-jarige atleet zijn topvorm door de Amerikaan terug te halen en schouder aan schouder de laatste wissel plaats te laten vinden. Voor Naomi Van den Broeck lag nadien een gigantische opdracht te wachten. Met Kaylyn Brown, Amber Anning en Femke Bol stuurde de concurrentie atletes van wereldformaat de baan in. Van den Broeck liet zich niet zomaar vloeren, maar moest zich wel bij de vierde plaats neerleggen. Ze liet uiteindelijk de chrono stoppen op 3’09″36, opnieuw een stevig BR en het resultaat van een perfect uitgevoerde wedstrijd.

Voorin zagen we voor het eerst dit toernooi een fenomenale krachttoer van Femke Bol. Ze werd in vierde positie afgezet en moest heel wat goedmaken. Met al meer dan 200m op de teller sloot ze pas aan bij Van den Broeck die zo de derde plaats kwijtspeelde. De Nederlandse ging daarna op en over de Britse en leek daarmee het maximale uit haar wedstrijd gehaald te hebben. De enige reden dat we wat daarop volgde niet ‘ongelofelijk’ kunnen noemen, is dat Femke Bol ons al te vaak met opengevallen monden heeft achtergelaten. Ze flitste in de laatste paar meters nog naar goud, bracht het Europees record op 3’07″73 en liet een splittijd van 47″93 noteren. Buitenaards, nog maar eens.

SPLITS
Alexander Doom – 44″30
Helena Ponette – 50″20
Jonathan Sacoor – 44″10
Naomi Van den Broeck – 50″76

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in