Op de tweede atletiekdag in het Stade de France heeft het kleine Saint Lucia zijn eerste olympisch goud beet. En dan nog wel op de prestigieuze 100m bij de dames. Met dank aan een ongenaakbare Julien Alfred die dankzij een kanonstart regerend wereldkampioene Sha’Carri Richardson achter zich hield. In het kogelstoten was er voor de derde Olympiade op rij niets te beginnen tegen Ryan Crouser. Hij stak met 22m90 zijn derde goud op zak. Ook de nieuwe olympische kampioenen in het hinkstapspringen en de tienkamp zijn bekend.

Vijf gouden, zilveren en bronzen olympische medailles stonden vandaag in Parijs op het spel. Wie met welke kleur aan de haal ging na de mixed relay kan u hier lezen. Shelly-Ann Fraser-Pryce zou alvast voor geen enkele plak in aanmerking komen op de 100m. De uittredend kampioene moest noodgedwongen verstek geven voor de halve finale.

Het uitvallen van één van de topfavorietes en smaakmakers was nieuws waar niemand op zat te wachten. Toch was het gemis van erg korte duur. Julien Alfred, de snelste in de halve finale, tekende in de finale wederom voor een kanonstart. Ze zette Sha’Carri Richardson op enkele meters en dat was genoeg om zelfs een regerend wereldkampioene tot op de meet af te houden. De atlete uit het kleine Saint Lucia, waar nauwelijks 200.000 mensen wonen, bezorgt haar land zo een eerste olympische medaille en dat op een nummer dat over de hele wereld met grote belangstelling wordt gevolgd.

Haar tijd mocht er ook wezen. Met 10″72 schuift de 23-jarige atlete op naar de achtste plaats op de ranglijst aller tijden. Richardson pakte met 10″87 het zilver. Amerika heeft dankzij Melissa Jefferson nog een atlete op het 100m-podium. Daryll Neita was de eerste Europese atlete op plaats vier (10″96).

In het kogelstoten was Ryan Crouser na amper één worp eigenlijk al relatief zeker van zijn derde olympische titel. De wereldrecordhouder stootte zijn kogel bij de eerste poging naar 22m64. Hoewel niemand hem zou bedreigen, wou de levende kogellegende meer. Hij deed er eerst nog vijf centimeter bij om vervolgens 22m90 op het bord te toveren, 40 centimeter onder zijn olympisch record.

Mattia Ozbot for World Athletics

De concurrentie kwam maar net voorbij de 22m piepen, maar maakte het wel spannend tot in de laatste poging. Joe Kovacs lag tot op één poging van het einde in vierde positie en zou daar niet blijven. In zijn alles of niets worp zette hij met 22m15 exact dezelfde afstand neer als Rajindra Campbell. Een betere tweede worp bracht hem toch in zilveren positie.

Hoewel de Verenigde Staten het gros van de medailles wegkaapten, was het ook groot feest voor de Caraïbische eilanden. Niet alleen Saint Lucia maar ook Dominica heeft een eerste olympische medaille beet. In het hinkstapspringen zweefde Thea Lafond als enige voorbij de 15m-lijn. De atlete deed één centimeter beter dan afgelopen winter toen ze de wereldindoortitel pakte en scherpte het NR aan tot 15m02. Shanieka Ricketts en Jasmine Moore zullen haar flankeren op het podium met respectievelijk 14m87 en 14m67.

Ook de tienkamp kende zijn ontknoping. Het werden twee bewogen dagen voor de meerkampers waarbij vooral het polsstokspringen voor opschudding zorgde. Uittredend kampioen Damien Warner en Sander Skotheim, na zeven disciplines de nummers twee en drie in de tussenstand, konden geen hoogte klaren. Over en uit dus voor de twee medaillekandidaten.

Met een sprong over 5m30 met de polsstok dook Markus Rooth na acht nummers plots in de bovenste gelederen van de tussenstand op. Hij moest enkel nog de Duitser Leo Neugebauer voor zich dulden. De Noor is echter de betere speerwerper en 1500m-loper van de twee waardoor hij als favoriet naar de slotdisciplines trok. De amper 22-jarige atleet stelde allerminst teleur met nog een PR in het speerwerpen. In de 1500m was een tijd van 4’39″56 genoeg om zich tot olympisch kampioen te kronen. Met 8.796 punten voegde hij ruim 100 punten bij zijn PR. Neugebauer hield nog wel het zilver vast. Het brons ging naar Lindon Victor.

Foto: Dan Vernon / World Athletics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in