C’est parti! De ochtendsessie van de eerste atletiekdag op de Olympische Spelen in Parijs verwelkomde vier Belgen en leverde twee halve finaleplaatsen op. Rani Rosius liep een ijzersterk persoonlijk record en zag Delphine Nkansa het hare evenaren. Beide sprintsters stoten door naar de halve finales van de 100m. Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden konden zich niet door de reeksen van de 1500m slaan, maar mogen morgen nog herkansen.

Rani Rosius heeft tijdens de eerste atletieksessie van de Olympische Spelen meteen voor een Belgisch hoogtepunt gezorgd. Tijdens de reeksen van de 100m nam ze plaats in de baan naast Shelly-Ann Fraser-Pryce en met ook nog Marie-Josée Ta Lou Smith en Gina Lückenkemper in de serie leken de drie rechtstreekse tickets voor de halve finales wel erg duur te gaan worden. Haar concurrentes flitsten sneller weg, maar Rosius kwam op stoom en maakte het Lückenkemper nog knap lastig. De Duitse haalde het nipt, maar onze landgenote had een knalprestatie neergezet. Met 11″10, een PR van acht honderdsten, liep Rosius de snelste verliezende tijd en veroverde ze haar plek in de halve finales. In alle andere reeksen had ze zich met die chrono rechtstreeks geplaatst. Het Belgisch record van Kim Gevaert wacht nog slechts zes honderdsten verderop.

Foto: Erik van Leeuwen

Eén reeks eerder had Delphine Nkansa eigenlijk al een prestatie neergezet die evenzeer als ‘Belgisch hoogtepunt’ bestempeld mag worden. In de breedte trof ze een erg stevig deelnemersveld aan. Op papier waren drie dames namelijk duidelijk sneller en nog drie anderen hadden een topchrono staan van ongeveer hetzelfde niveau als Nkansa. Onze landgenote, die in Parijs studeert, was allesbehalve onder de indruk. Ze schoot goed uit de startblokken en sleepte met een evenaring van haar PR (11″20) de derde plaats in de wacht. De halve finales van Rosius en Nkansa vinden morgen vanaf 19u50 plaats.

Minder succes op de 1500m, maar er volgt nog een kans

Jochem Vermeulen kwam op de 1500m in een ontzettend sterke serie terecht met zes atleten die een PR onder 3’30” hadden staan. De Europese vicekampioen koos positie in het midden van het pak en hield goed stand. In de laatste halve ronde brak de groep achter hem in twee delen waardoor acht atleten voor zes halve finaleplaatsjes zouden mogen bikkelen. Vermeulen had duidelijk nog een versnelling over, maar vond niet meteen een gaatje bij het ingaan van de laatste rechte lijn. Onze jarige landgenoot streed voor wat hij waard was en maakte progressie, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een nipte zevende plaats. Amper vier honderdsten scheidden Vermeulen vandaag van de halve finale. Door de nieuw ingevoerde herkansingen volgt er morgen wel nog een nieuwe kans.

Mattia Ozbot for World Athletics

In die herkansingsronde zal Vermeulen Ruben Verheyden terugzien. Hij vatte de koers voorin aan, maar zakte gaandeweg wat terug. In de voorlaatste ronde kwamen Niels Laros en enkele gelijkgezinden van achteruit opzetten waardoor Verheyden aan de binnenkant plaatsjes moest toestaan. Het gevecht om de grote Q’s moest hij daardoor aan zich voorbij laten gaan. Verheyden probeerde nog iets recht te zetten, maar finishte uiteindelijk als twaalfde. Met onder andere Mario Garcia en Stewy McSweyn aan de start zullen de herkansingen geen eitje worden. Vanuit twee reeksen gaan telkens de drie eersten door. Afspraak morgenavond om 19u15.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in