Lisa Rooms en het mixed relay-kwartet probeerden zich tijdens de eerste avondsessie van de Olympische Spelen in Parijs te verzekeren van de finale. Lisa Rooms had een klein mirakel nodig om de eerste ronde van de 5.000m te overbruggen en had uiteindelijk geen stunt in de benen. Naomi Van den Broeck zette als slotloopster van het gemengd aflossingskwartet wel een ‘Q’ op het resultatenblad. Het viertal, dat zelfs zonder sterkhouder Alexander Doom een BR neerzette, zien we morgen terug voor de medaillestrijd.

Tijdens de eerste avondsessie van de atletiekcompetitie in Parijs staat er maar één olympische finale geprogrammeerd. Toch waren de meer dan 70.000 zitjes in het Stade de France voor het overgrote deel ingenomen. Lisa Rooms kon bij haar olympisch debuut voor de full experience gaan.

Tijdens de reeksen van de 5.000m kon Rooms het handgeklap wel gebruiken. Tien van haar concurrenten liepen dit jaar namelijk al onder de vijftien minuten, en dan werd Gudaf Tsegay, de huidige wereldrecordhoudster, nog niet eens meegerekend. Ter vergelijking: het PR van de AVLO-atlete stond vooraf op 15’26″27. Haar besttijd onder vuur nemen zou dan ook het grootste doel worden.

Rooms pakte het verstandig aan en nestelde zich in de tweede helft van het pak. Het tempo lag de eerste kilometers niet moordend hoog waardoor haar wagonnetje aangepikt bleef tot en met het ingaan van de laatste kilometer. Het tempo werd voorin fors de hoogte ingeduwd en onze landgenote moest de wereldtop laten gaan. Het pak scheurde snel waardoor Rooms kon jagen op de atletes voor zich. De 28-jarige afstandsspecialiste liet uiteindelijk vijf atletes achter zich en sleepte een vijftiende plaats in de wacht. Haar PR bleef overeind, wat gezien de hoge temperaturen van net onder de 30 graden niet onlogisch is. Rooms haar eindtijd bedroeg 15’37″55. Voor een finaleticket was er nipt een duik onder de vijftien minuten nodig.

Sifan Hassan slaagde in die opzet en heeft dus de eerste van vier hordes genomen. Zij zal namelijk ook de 10.000m én de marathon nog afwerken.

Mattia Ozbot for World Athletics

Ruim een half uur later was de eerste Belgische finaleplaats wel een feit. Jonathan Sacoor zette de toon door België na de eerste ronde over de paarse piste meteen in een kansrijke positie te zetten. Helena Ponette nam het stokje over en vocht met succes een duel voor de tweede plaats uit met Frankrijk. De Verenigde Staten, die finaal zelfs het wereldrecord aanscherpten, waren op dat moment al ver buiten schot.

Dat Kevin Borlée een ervaren klasbak is, demonstreerde hij vandaag wederom. Hij gaf Frankrijk in de eerste 300m even hoop, om hen in het slot volledig te overklassen. Slotloopster Naomi Van den Broeck voelde vanuit de achterhoede de tegenstand naderen, maar had perfect gedoseerd. De vrouw in vorm zette in de laatste rechte lijn de puntjes op de ‘i’ en liep als derde binnen in een nieuw Belgisch record van 3’10″74. De vorige toptijd stond sinds het EK in Rome op 3’11″03.

De finale van de mixed relays vindt zaterdag plaats en daar trekken de Belgen met de vierde tijd van alle landen naartoe. Met Alexander Doom, die de plaats van Borlée zal innemen, heeft ons land nog een grote troef achter de hand. Of het voldoende is voor een medaille weten we morgen om 20u55.

SPLITS

Jonathan Sacoor 44”68

Helena Ponette 50”29

Kevin Borlée 44”75

Naomi Van den Broeck 51”02

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in