Afstandsloper Isaac Kimeli moest op de eerste atletiekavond in het Stade de France meteen aan de bak in de finale van de 10 000m. Onze landgenoot kon op die afstand, waarvoor geen kwalificaties gelopen moesten worden, niet stunten. Hij eindigde op een negentiende plaats in een tijd van 27’51”52. De Oegandees Joshua Cheptegei won de wedstrijd en liet de chrono stoppen na 26’43”14, een nieuw olympisch record.

De 10.000m-finale was vandaag de eerste atletiekfinale op de Olympische Spelen in Parijs. Titelverdediger Selemon Barega jaagde al vroeg in de wedstrijd het tempo de hoogte in. De snelle Ethiopiër zorgde zo al snel voor enkele slachtoffers die moesten lossen, niet onlogisch met een passage aan de 5.000m onder de 13’30. In eerste instantie hield Kimeli nog goed stand, al bengelde hij wel achteraan de kopgroep. Uiteindelijk ging het helaas ook voor onze landgenoot te snel.

Kimeli finishte uiteindelijk als negentiende na 27’51”52. De 30-jarige loper scherpte in maart nog zijn persoonlijk record aan tot 27’07”97, die tijd kon hij vandaag helaas niet benaderen. Voor Kimeli zitten de Olympische Spelen er evenwel nog niet op. Woensdag zal hij zich in de reeksen van de 5 000m proberen kwalificeren voor de finale die volgende week zaterdag op het programma staat.

Mattia Ozbot for World Athletics

De hele wedstrijd lang trokken de Ethiopiërs de kopgroep dan wel naar voren, maar dat leverde geen gouden medaille op. Na een sterke laatste ronde kwam de Oegandees Joshua Cheptegei als eerste over de streep na 26’43”14, dat is een nieuw olympisch record. Ondanks een hoeveelheid wereldtitels op zijn palmares was dit pas de eerste olympische titel voor de wereldrecordhouder. De Ethiopiër Berihu Aregawi finishte sterk en raapte in de laatste 100m nog enkele atleten op op weg naar een zilveren medaille. Het brons was voor de Amerikaan Grant Fisher.