In 2023 beleefde Timothy Herman de mooiste zomer van zijn carrière. De nu 33-jarige speerwerper gooide een fabelachtig BR van 87m35 en haalde de finale van het WK in Boedapest. Hij werd dankzij Sport Vlaanderen voor het eerst profatleet en bereikte zo zijn beste vorm ooit. Voorlopig uitte zich dat nog niet in nieuwe 80m-worpen, maar Herman voelt dat hij alles in huis heeft om op de Olympische Spelen de teneur van zijn seizoen om te keren.

Na een zomerseizoen waarin hij 87m35 wierp en de finale van het WK haalde, mocht Timothy Herman het nieuwe jaar aanvatten als profatleet. Dat vroeg wat aanpassing, maar leverde duidelijk op: “Ik was het gewoon om na mijn werk vermoeid te gaan trainen en op vrijdag al om half negen te gaan slapen, noodzakelijk om het vol te kunnen houden. Plots kreeg ik dan de tijd om te rusten en me voor te bereiden. Maar het gevoel van uitgerust te zijn knaagde ook, want was ik wel genoeg aan het doen? Ondertussen heb ik wel het juiste ritme gevonden en zie ik in hoe belangrijk rust is. Fysiek, qua kracht en snelheid, ben ik in mijn beste vorm ooit terwijl dat vroeger mijn zwakke punt was ten opzichte van mijn tegenstanders.”

Met de speer in de hand blijft Herman dit jaar vooralsnog op zijn honger zitten: “Tot nu toe is het seizoen een teleurstelling, want de prestaties zouden mijn fysieke vooruitgang moeten volgen. Ik wilde mijn gemiddelde niveau verhogen van rond de 80m naar ongeveer 83m. Vorig jaar heb ik in mijn techniek een kleine aanpassing gedaan om een blessure te managen en die technische fout blijf ik hardnekkig maken. Ik ben ook te gretig door mijn grotere kracht, maar het speerwerpen is zo technisch dat je daar niet per se voor beloond wordt.”

Foto: Jolien De Bock

Om zijn technische probleempunten recht te trekken, koos de ACME-atleet voor een rustig wedstrijdprogramma: “Na het Belgisch kampioenschap ben ik overgeschakeld naar een trainingsblok. We hebben met mijn team samengezeten, de mankementen besproken en uitgezet hoe we het seizoen gaan proberen omkeren. In een wedstrijdcyclus doe je veel statische speerwerptraining om overbelasting te vermijden. Nu heb ik wel een paar weken de mogelijkheid gehad om veel trainingsworpen te doen op halve aanloop waardoor ik mijn wedstrijdtechniek beter kan simuleren.

‘Het seizoen omkeren’, dan heeft Herman het in feite maar over één ding: hij wil de olympische finale halen en zo de cirkel rond maken. “Alles staat in het teken van de Spelen. Al van toen ik tien jaar oud was, droomde ik ervan om daar ooit te staan. Na er zo lang naar toegeleefd te hebben, leek het op een gegeven moment een verloren zaak. Maar een aantal jaar geleden toen ik eind de twintig was, kwam het geloof er weer. Mijn grootvader, Frans Herman, is twee keer als afstandsloper naar de Spelen geweest (Helsinki 1952 en Melbourne 1956; red.). Dat maakt het verhaal extra bijzonder.”

Foto: Jeroen De Meyer

“In Parijs wil ik de finale halen. Zo zou ik na een EK- en WK-finale het rijtje compleet maken. Ik besef dat ik daarvoor waarschijnlijk 83m nodig zal hebben, maar die tweede worp van mijn carrière heb ik zeker in mij heb. Het zou een prachtige kers op de taart zijn.” Aan stoppen denkt de 33-jarige speerwerper ondanks het plaatsen van die kers nog niet. “Op deze leeftijd bekijk ik het wel jaar per jaar, maar ik ben fysiek nog nooit zo goed geweest als nu en daar heb ik nog niet alles uitgehaald. Zolang ik geloof dat worpen van 85m of meer mogelijk zijn, zou het dom zijn om te stoppen. Eens dat geloof er niet meer is zal ik niet te lang blijven hangen, maar momenteel is het er absoluut wel nog.”

Een olympisch debuut op je 33ste, kijk je dan nog je ogen uit in het olympisch dorp of zijn de zaken al wat beter te relativeren? “Ik kan er mij helemaal niets bij voorstellen. Ik vermoed niet dat het mij veel zal doen, al zal het ongetwijfeld een unieke ervaring worden. Ik ben volwassen genoeg om het te kaderen en ga daar zeker niet als toerist rondlopen. Mijn recente kampioenschapservaringen leren me dat het niet zo moeilijk is om oogkleppen op te zetten en de indrukken pas later te laten binnenkomen.”

De kwalificaties van het speerwerpen in Parijs vinden plaats op 6 augustus. De finale staat twee dagen later op 8 augustus op het programma.