Op de Meeting voor Mon – de Flanders Cup van DCLA – heeft Elien Vekemans het Belgisch outdoorrecord in het polsstokspringen op haar naam gezet. Op haar thuispiste zweefde Vekemans over 4m52, één centimeter hoger dan wat Fanny Smets in open lucht als record had staan. In zaal heeft Smets voorlopig nog één extra centimeter speelruimte. Met Elise Vanderelst was er een Belgische olympiër van de partij die nog een laatste keer de benen testte. Anderen bleven na het missen van de Spelen niet bij de pakken zitten en toonden zich veerkrachtig.

Elien Vekemans kende een moeilijke eerste seizoenshelft met heel wat blessurelast. Daardoor vielen haar hoofddoelen – iets moois laten zien op het EK en zich voor de Olympische Spelen plaatsen – in het water. Eind juni begonnen Vekemans’ kansen eindelijk te keren. De 23-jarige polsstokspringster zweefde over 4m30 en kon twee weken later ook 4m42 overbruggen. Daarmee naderde ze tot op 8cm van haar persoonlijk record en tot op 9cm van het BR outdoor. Dat behoorde toe aan Fanny Smets, vandaag de dag manager van Vekemans.

Met de lat op 4m22 had de DCLA-atlete al gewonnen spel. Alvorens haar recordhoogte aan te vallen, zweefde Vekemans bij haar derde sprong van de middag ook over 4m35 in één poging. Op 4m52 miste ze één keer, maar daarna was het wel prijs. Vekemans is de beste Belgische ooit in een outdoorwedstrijd, maar Smets heeft wel nog de hoogste indoorsprong achter de hand. In 2021 geraakte zij in Louvain-la-Neuve namelijk over 4m53. Vekemans koopt er uiteraard niets meer mee, maar 4m52 had in de kwalificaties van het EK in Rome volstaan om de finale te halen.

Elien Vekemans – Foto: Jolien De Bock

De Flanders Cup georganiseerd door DCLA is opgedragen aan Mon Vanden Eynde, de legendarische trainer van onder meer Gaston Roelants, Ivo Van Damme en Miel Puttemans. De nadruk in het programma ligt dan ook sterk op de (halve) fondnummers. Robin Hendrix moet de Spelen noodgedwongen van thuis uit volgen, maar wilde zijn goede vorm toch graag kwijt op de piste. Hij zorgde voor een knap exploot door de 3.000m in 7’39”95 af te werken. Dopingzondaar Mohammed Mourhit, de hierboven genoemde Miel Puttemans en Vincent Rousseau zijn de enige Belgen die ooit sneller gingen. Antoine Senard, ook Belg maar reeds internationaal voor Frankrijk uitgekomen, volgde in Hendrix zijn zog op 23 honderdsten. Ziad Audah finishte verderop met een PR van 7’53”09.

Robin Hendrix – Foto: Jolien De Bock

Een nieuwe wedstrijd betekende alweer een nieuw PR voor Mariska Parewyck. De 35-jarige moeder van drie veilde anderhalf tiende af van haar record op de 800m en bracht de nationale besttijd in de categorie V35 op 2’03”21. In 2024 is ze de Belgische nummer drie achter Vanessa Scaunet en Elise Vanderelst. Die laatste liep bij haar generale repetitie voor de Spelen naar een beste nationale jaarprestatie van 2’02”02. In Parijs komt Vanderelst uit op haar geprefereerde 1500m.

In de andere series trakteerden verschillende Belgische dames zichzelf op een PR. Beloften Jana Kluskens en Laure Bilo klokten 2’04”84 en 2’05”64. Manon Schauwers en Lana Ryckaert verbeterden zich tot 2’06”42 en 2’07”34. Op de 1500m liepen de topchrono’s even vlot binnen. Lore Quatacker en Nel Vanopstal kwamen over de meet in persoonlijke recordtijden van 4’15”33 en 4’15”53. Ze zijn daarmee de derde en vierde Belgische van het jaar.

Mariska Parewyck – Foto: Vince D’Hondt

Over 200m bleven Emiel Botterman en Adrien Devriendt net boven de 21 secondengrens steken. Met 21”06 en 21”13 presteerden ze respectievelijk wel een persoonlijk record en een seizoensbeste. Op de lage horden legden de Belgen elkaar het vuur aan de schenen. Dries van Nieuwenhove bleef met 50”29, zijn beste chrono van het seizoen, Tuur Bras en Wout Bex voor. Ook Bras en Bex bleven onder de 51 secondenbarrière. Mimoun Abdoul Wahab, gezien zijn seizoensbeste van 49”81 de snelste landgenoot in 2024, moest zich tevreden stellen met 51”48.

Bij de werpers werd er stevig uitgehaald. Ides Verhulst was al geplaatst voor het WK junioren, maar scherpte zijn PR nog eens gevoelig aan. Verhulst liet zijn speer meer dan drie meter verder dan ooit tevoren in de grond steken. Met 73m17 schuift hij op naar plaats vijf in de Belgische all time juniorenranglijst. Cedric Sorgeloos wierp 71m05. Dai Keïta stapt weldra als tienkamper samen met Verhulst het vliegtuig op richting Lima en verbeterde zijn PR tot 44m68.

Ides Verhulst – Foto: Jolien De Bock

Jolien Boumkwo verwerkte haar niet-kwalificatie voor de Spelen met een mooie prestatie in het hamerslingeren. 64m09 is de beste worp van haar ‘tweede carrière’ in de atletiek. In het kogelstoten hield ze met een worp van 16m53 Elena Defrère (15m23) af. Kwinten Cools kon zowel in het discuswerpen (51m98) als het kogelstoten (18m13) Andreas De Lathauwer verschalken. Babette Vandeput won door de discus 56m63 ver te werpen en bleef zo slechts een dikke halve meter van haar PR verwijderd.

Niemand die het Jente Hauttekeete kwalijk had genomen als hij na het nieuws van gisteren een weekend vrijaf had genomen. Toch kwam de tienkamper aan de start van het hoogspringen. Met een geslaagde sprong op 2m07 bleef hij op 5cm van zijn PR. In het polsstokspringen bij de mannen overbrugde Jaan Bal een knappe nieuwe recordhoogte. De OEH-atleet bleef foutloos tot 5m15 en vloog daarna bij zijn allerlaatste kans over 5m25.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in