Eerste reserve Jente Hauttekeete wordt ondanks het afzeggen van wereldkampioen Pierce LePage niet doorgeschoven om deel te nemen aan de olympische tienkamp in Parijs. Onze jonge landgenoot is de dupe van getouwtrek tussen World Athletics en het IOC over het totale aantal toegelaten atleten voor atletiek op de Spelen. De tienkamp gaat dus van start met 23 in plaats van 24 atleten. Dat nieuws werd in Parijs door BOIC-topsportdirecteur Olav Spahl gedeeld met de aanwezige media en door Sporza als eerste naar buiten gebracht.

Na een sterk seizoen met onder andere de achtste stek op het EK in Rome strandde tienkamper Jente Hauttekeete op één plaats van het deelnemersquotum voor de tienkamp op de Olympische Spelen. De 22-jarige atleet kreeg de opdracht om zich toch klaar te houden voor Parijs omdat de kans niet onbestaande was dat er nog iemand zou uitvallen. In dat geval zou Hauttekeete als eerste reserve in principe diens plaats mogen innemen. Toen wereldkampioen Pierce LePage zich tien dagen geleden afmeldde, leek onze landgenoot zich dus op te mogen maken voor de Olympische Spelen.

De verlossende bevestiging liet op zich wachten en zou er uiteindelijk nooit komen. Achter de schermen werd er namelijk een robbertje uitgevochten over het aantal toegelaten atleten in het olympisch atletiektoernooi. Het Internationaal Olympisch Comité en World Athletics hanteren een systeem van ‘universality places‘ om zwakkere sportlanden zonder geplaatste atleten toch de kans te geven een deelnemer uit te sturen. Het IOC stelt dat World Athletics te veel atleten heeft uitgenodigd voor de Spelen terwijl de atletiekbond vindt dat universality places niet zouden mogen meetellen in het totale quotum voor atletiek. Het antwoord van het IOC is om geblesseerde atleten niet meer te vervangen. Een slag in het water dus, maar wel één met perverse gevolgen voor Jente Hauttekeete en de olympische tienkamp, die maar met 23 deelnemers van start zal gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in