Nog exact twee weken en dan staat Ruben Verheyden aan de start van zijn eerste Olympische Spelen. Ondanks zijn sterke prestatie op het EK, kreeg Ruben problemen met iets dat al langer sluimerde: zijn achillespees. Toch maakt de 1500m- loper zich weinig zorgen. “De blessure wordt groter gemaakt omdat de Olympische Spelen zo dicht voor de deur staan.”

In april kreeg Ruben Verheyden te kampen met een scheurtje in de pees van zijn bovenbeenspier. Toch belette dat de Aalstenaar niet om een topprestatie neer te zetten op het EK. Niet veel later na zijn vierde plaats in Rome op de 1500m moest hij opnieuw een stap terugzetten met problemen aan de achillespees. Verheyden denkt zelf een verklaring te hebben voor de snelle opeenvolgende blessures: “Het niveau waar we op sporten is tegen het randje aan en als je niet tegen dat randje zit, geloof ik dat je marge laat liggen. De achillespees speelt ook al langer op. Twee wedstrijden met spikes op het EK was denk ik iets te veel van het goede voor mijn achillespees.”

De blessure hield de atleet van Eendracht Aalst niet tegen om op hoogtestage naar Sankt Moritz te gaan ondanks dat de omstandigheden niet optimaal waren. De blessure noopte Verheyden een alternatieve voorbereiding uit te voeren op stage. “Ik ben een atleet die veel kilometers maalt. Normaal werk ik twee looptrainingen per dag af. Nu was ik genoodzaakt om naast mijn looptraining, een training op de crosstrainer af te werken.”  Toch zorgde zijn hoogtestage voor vertrouwen. “Een hoogtestage is de beste plaats om een alternatieve voorbereiding te doen. Ik ben naar huis gegaan met de beste conditie ooit”, vertelt Verheyden met vertrouwen.

Foto: Erik van Leeuwen

Dat de conditie van de andere Belgische 1500m- lopers in orde is, beseft Verheyden goed. “Je kan er niet om heen dat dit de beste 1500m-generatie ooit is. Het hoge niveau van de landgenoten zorgt voor een extra druk of motivatie om er extra voor te gaan. Door de achterstand die de nummer drie aller tijden in België op de metrische mijl heeft opgelopen, wil hij nog tien dagen intensief trainen op de piste. Deze week kon hij voor het eerst opnieuw een training afwerken met spikes op de piste.

Ambitie

Dat Verheyden straks aan het grootste sportevenement ter wereld deelneemt, bezorgt hem geen extra stress: “Ik heb geleerd om dat te relativeren. Uiteindelijk moet ik straks tegen dezelfde atleten strijden als op een EK en WK atletiek. Ik ga absoluut genieten van dat sportevenement. Maar op het moment van de waarheid is dat nog steeds dezelfde 1500m. Ik ga daar niet extra voor stressen.”

Hoewel Verheyden met verschillende perikelen kreeg te maken, blijft hij nog steeds ambitieus voor zijn 1500m in Parijs. “Op papier hoor ik niet eens thuis in de halve finale maar als ik geen tactische fouten maak, is een halve finale of finale zeker mogelijk. Mijn Olympische Spelen kunnen ook geslaagd zijn als ik in de reeksen een goede prestatie neerzet. Maar ik geloof in een plaats bij de beste twaalf.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in