Op de voorlaatste Flanders Cup voor de Olympische Spelen vonden flink wat geplaatste atleten een ideaal podium voor hun generale repetitie. Meerkampers Noor Vidts en Jente Hauttekeete zetten de puntjes op de ‘i’ en Florent Mabille toonde zich in de vorm van zijn leven. Over de Nederlandse grens plaatste Zoë Laureys zich voor het WK junioren.

Florent Mabille maakte indruk in Ninove met twee spiksplinternieuwe PR’s. De Tornado begon aan zijn namiddag door de halve baanronde af te leggen in 20″74. Daarmee is hij de derde Belg van 2024, maar voor een plekje in de historische top 10 komt Mabille vooralsnog zes honderdsten tekort. Op de 400m stond hij daar wel reeds in, al was de RESC-atleet duidelijk nog niet tevreden met zijn tiende plaats. Hij ging in Ninove rond in 45″45, twee tienden onder zijn één week oude PR van in La Chaux-de-Fonds. Mabille wipt over Robin Vanderbemden naar plaats vier in de nationale jaarranglijst en legt bij deze uitdrukkelijk zijn kandidatuur op tafel voor een basisplaats in het olympische 4x400m-team. Aller tijden komt hij op plaats negen terecht. Achter Mabille liep Jonas De Smet naar een mooi PR van 46″41. Langs vrouwelijke kant triomfeerde Imke Vervaet in 52″03, haar vierde chrono ooit.

Florent Mabille en Kevin Borlée op het BK – Foto: Jolien De Bock

Jente Hauttekeete is officieel nog niet geselecteerd, maar mag zich in principe opmaken voor deelname aan de Spelen. Wereldkampioen Pierce LePage gaf forfait waardoor eerste reserve Hauttekeete normaal startrecht zal krijgen. In Ninove testte Hauttekeete zijn discuswerpen en toonde hij dat hij zijn vormpiek – ondanks de vraagtekens achter zijn deelname – goed getimed heeft. Met een worp richting 42m05 kwam hij aardig in de buurt bij zijn PR van 42m68. Noor Vidts combineerde het hoogspringen met een 200m. Ze zweefde over 1m77 en liet daarmee 7cm liggen ten opzichte van haar PR, de 1m84 die ze begin dit seizoen presteerde. Over 200m kon Vidts haar olympische vorm wel volledig etaleren door in 23″81 te finishen en zo haar tweede prestatie ooit neer te zetten.

Foto: Vince D’Hondt

Rani Vincke trekt weldra naar Parijs als lid van de Belgian Rockets en heeft haar topvorm alvast ingepakt. De KAAG-atlete sprintte op de 200m naar een PR van 23″42. Ook voor Lien Torfs (23″72) was een persoonlijke besttijd weggelegd. Over 100m zaten drie Rockets erg dicht bij elkaar in de buurt. Tijdens de reeksen bleef Janie De Naeyer met 11″54 nipt Elise Mehuys en Vincke voor. In de finale was die laatste in 11″49 opnieuw de snelste landgenote. Naomi Van den Broeck testte de benen op de kortste sprint en kwam tot 11″73. Bij de heren liet Jordan Paquot 10″55 noteren.

Foto: Vince D’Hondt

Op de lage horden ging het hard bij de mannen. Wout Bex sloopte zijn record en nam met 50″57 een hap van meer dan een halve seconde uit zijn vorige besttijd. In zijn zog zetten Dries Van Nieuwenhove (50″66) en Robin Van Damme (50″87) seizoensbeste prestaties neer. Michael Obasuyi verkoos zijn vertrouwde hoge horden en had aan 13″60 genoeg om de overwinning in de wacht te slepen. Angel Agwazie liet op weg naar een seizoensbeste 13″41 naast Lynn Beck ook WK-juniorengangers Noor Koekelkoren en Steffi De Saegher achter zich.

Babette Vandeput verstevigde haar derde plaats in de all time ranking van het discuswerpen. In de tweede ronde liet ze haar projectiel 56m51 het veld in zweven. Vanessa Sterckendries bleef met 64m86 in het hamerslingeren steken op een aantal meter van haar persoonlijk record. Andreas De Lathauwer (52m22) was bij de mannen de beste Belgische discuswerper. Met de kogel volstond 17m89 voor een ruime overwinning. Belofte en meerkamper Victor Priem zweefde in het polsstokspringen voor het eerst over de 5m00-kaap.

Foto: Vince D’Hondt

Op de 1500m haalde Mariska Parewyck haar zoveelste straffe stoot uit. Na een V35-BR over 800m afgelopen week deed ze dat kunstje nu over op de 1500m. Op haar 35ste scherpte ze haar persoonlijk record aan tot 4’08″46, opnieuw goed voor een Belgisch record bij de masters. Ook op de alle categorieënranglijst houdt de chrono meer dan stand. Parewyck springt naar de zesde plaats aller tijden. Bij de mannen regende het eveneens PR’s. Belgische Fransman Antoine Senard verbeterde zich tot 3’36″07, Robin Hendrix ging sneller dan ooit tevoren met een chrono van 3’37″22. Ziad Audah volgde kort daarachter met een nieuwe besttijd van 3’37″74. Eline Dalemans was de beste in de 3.000m met hindernissen (9’50″76).

Zoë Laureys knokt zich naar Lima

In Breda kwam Zoë Laureys aan de start van de 400m horden. De 18-jarige atlete snelde naar een persoonlijk record van 58″22 en is daarmee de vijfde Belgische juniore ooit. Na één EK bij de scholieren en twee bij de junioren mag Laureys zich nu opmaken voor haar eerste kampioenschap op wereldniveau. De limiet voor het WK in Lima liet ze bijna een halve seconde achter zich.

Foto: Erik Van Leeuwen
Foto: Erik Van Leeuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in