In het Zwitserse La Chaux-de-Fonds hebben de aanwezige Belgen optimaal geprofiteerd van de hoogte en de gunstige wind. Simon Verherstraeten liep het Belgisch 200m-record van de tabellen door naar 20”13 te snellen. Het is de vijfde tijd in Europa dit jaar en een chrono waarmee hij op de Spelen had gestaan indien hij hem vroeger had gepresteerd. Met een PR van 10”06 op de 100m zaagt Verherstraeten ook verder aan de poten van het nationaal record dat aan Ronald Desruelles toebehoort. Kobe Vleminckx volgde het goede voorbeeld van zijn trainingsmaatje met twee indrukwekkende persoonlijke records van 20”23 en 10”15. Over 400m waren er PR’s voor Hanne Claes (51”28) en Florent Mabille (45”65). Claes wordt de derde Belgische aller tijden.

La Chaux-de-Fonds, een Zwitsers stadje op ca. 1.000m hoogte, is niet voor niets het walhalla voor de specialisten van het kortere werk. Jaar na jaar regent het er persoonlijke en nationale records. De teller is ook dit jaar stevig aangedikt. Femke Bol wist zelfs een Europees record neer te zetten op de 400m horden. De Nederlandse sprintvedette nam een halve seconde uit haar eigen Europese record en duikt met 50″95 als tweede vrouw ooit onder de 51 seconden. Enkel Sydney McLaughlin ging in het verleden, waaronder dit jaar, al sneller. Om nog snel even bij onze noorderburen te blijven: Nadine Visser ging eveneens stevig te keer door haar één week oude NR stevig aan te scherpen tot 12″36.

En nu over naar onze landgenoten, want onder meer de pupillen van Lieve Van Mechelen zorgden voor topchrono’s. In de reeksen hielden Simon Verherstraeten en Kobe Vleminckx zich nog enigszins gedeisd met respectievelijk 10″20 en 10″31 op de 100m. In de finale stak vooral Verherstraeten het vuur aan de lont. Hij flitste in de A-finale naar 10″06 en nadert daarmee tot op vier honderdsten van het BR van Ronald Desruelles. Vleminckx mag zich niet langer de zesde snelste Belg ooit noemen. Hij schuift twee plaatsen naar voren door zijn PR op het kortste nummer aan te scherpen tot 10″15, acht honderdsten sneller dan ooit.

Foto: Jolien De Bock

Gedreven op adrenaline kroop het duo ook in de startblokken voor een halve baanronde. Verherstraeten haalde eveneens verwoestend uit door een dik PR van 20″13 neer te zetten en Patrick Stevens uit de boeken te lopen. Stevens kwam in 1996 tot 20″19. Zijn trainingsmaatje kon eveneens zijn recordhonger stillen door naar 20″23 te knallen, bijna vier tienden onder zijn twee weken oude PR. Het tilt hem naar de derde plaats ooit in de Belgische geschiedenisboeken.

Hanne Claes zorgde vorig jaar in La Chaux-de-Fonds voor een demonstratie door het Belgische record op de 400m horden op haar naam te zetten. Dit jaar koos ze voor de baanronde zonder hindernissen, waar ze onder meer de Belgische recordhoudster op dit nummer in de ogen keek. Cynthia Bolingo kon in haar eerste individuele 400m van het seizoen echter nog niet overtuigen en eindigde met 52″96 twee plaatsen achter Claes. Claes verkocht haar vel dan ook duur door een stevige 51″28 op het scorebord te zetten, ruim een halve seconde onder haar twee jaar oude PR. Camille Laus was de derde Belgian Cheetah die in actie kwam. Met 52″41 zette ze haar beste tijd van het seizoen neer. Laus en Bolingo voegden nadien ook nog een 200m aan hun programma toe. Met 23″85 (Bolingo) en 24″00 (Laus) geraakten ze niet voorbij een Belgische specialiste op dit nummer. Manon Depuydt noteerde 23″79.

Foto: Jolien De Bock

Florent Mabille vertegenwoordigde als enige de Belgian Tornados. De RESC-atleet liet zien dat hij klaar is om het kwartet op de Olympische Spelen de versterken door naar een nieuw PR van 45″65 te sprinten. Zijn vorige besttijd was 45″71.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in