Op de Diamond League in Monaco hebben de middellange afstandslopers voor spektakel gezorgd. Jakob Ingebrigtsen werd door haas Pieter Sisk naar een nieuwe toptijd op de 1500m geloodst. Met 3’26″73 scherpte hij zijn persoonlijk en tegelijk Europees record aan. De Australische Jessica Hull bevestigde de vorm van haar leven door het wereldrecord over 2.000m met bijna twee seconden te kelderen tot 5’19″70. Thomas Carmoy kwam in actie in het hoogspringen en zag maatje Eliott Crestan een tweede duik onder 1’44” maken op de 800m.

Twee Belgische halve fondlopers op de Diamond League in Monaco, maar elk met een andere missie. Pieter Sisk was namelijk van de partij om Jakob Ingebrigtsen te begeleiden in zijn zoektocht naar een wereldchrono. Onze landgenoot zette de Noor af op één rondje van het einde en zag hem vanop de eerste rij verwoestend uithalen. De olympische kampioen finishte in 3’26″73 en nam daarmee een hap van pakweg vier tienden uit het Europees record dat al langer op zijn naam stond. Wereldwijd blijft hij voorlopig de vierde man ooit, op 73 honderdsten van Hicham El Guerrouj. Het moge duidelijk zijn dat Ingebrigtsen klaar is om over een drietal weken zijn olympische titel te proberen verlengen.

Eliott Crestan kreeg een week na zijn BR van 1’42″43 al een nieuwe Diamond League-kans voorgeschoteld om voor een toptijd te gaan op de dubbele baanronde. Hij bevestigde met verve. Dit keer snelde Crestan naar 1’43″19, nog eens ruim onder het oude BR van Ivo Van Damme. Net als in Parijs vorige week was hij echter niet de enige man met snelle benen. Vanop plaats 8 zag hij hoe Djamel Sedjati 1’41″46 klokte. De Algerijn ging zo nog een tiende sneller dan de beste wereldjaarprestatie waarmee hij afgelopen zondag de derde man ooit werd over 800m. Nog een parallel met Parijs: opnieuw doken zes atleten in dezelfde wedstrijd onder de kaap van 1’43″00.

Djamel Sedjati – Foto: Thomas Windestam for Diamond League AG

Thomas Carmoy verging het iets minder. Zijn hoogste gelukte sprong kwam er met de lat op 2m16. Daarmee eindigde hij als zevende in een competitie die door Hamish Kerr gewonnen werd met een vlucht over 2m33. Het polsstokspringen werd een prooi voor Nina Kennedy dankzij een sprong over 4m88. Angelica Moser werd tweede met dezelfde prestatie, maar meer fouten. Voor haar was die hoogte een persoonlijk en Zwitsers record. De Cubaanse Leyanis Pérez Hernández zette het hink-stap-springen naar haar hand door in de derde ronde richting 14m95 te zweven, wat later deed ze daar nog 1cm bovenop.

Nina Kennedy – Foto: Chiara Montesano for Diamond League AG

Op de ongebruikelijke 2.000m werd een wereldrecord naar de prullenmand verwezen. De Australische Jessica Hull voegde zich vorige week bij de top 5 aller tijden op de 1500m, maar was nog niet leeggelopen. Zonder de minste tegenstand ging ze vijf keer de piste rond in 5’19″70, bijna twee seconden sneller dan Francine Niyonsaba in 2021 (5’21″56).

Eén van de absolute hoogtepunten van de avond was het bloedstollende gevecht tussen Karsten Warholm en zijn twee grootste uitdagers. De olympische kampioen en wereldrecordhouder keek met Rai Benjamin en Alison Dos Santos de tweede en derde man aller tijden in de ogen. De drie tenoren waren allen op de afspraak voor een generale repetitie van de Olympische Spelen. In Oslo werd Warholm thuis verslagen door Dos Santos, maar dit keer slaagde hij erin de Braziliaan voor te blijven. Nu was het echter Benjamin die de Noorse viking kon aftroeven. Na een prangende laatste rechte lijn deed de Amerikaan de klok stoppen op 46″67, nauwelijks zes honderdsten voor Warholm. Dos Santos kwam een halve seconde later over de meet.

Rai Benjamin – Foto: Jeroen De Meyer

Zonder obstakels op de piste stelde Quincy Hall zijn kandidatuur voor als topfavoriet voor olympisch goud. De Amerikaan was de eerste atleet die in 2024 de 44 secondenbarrière kon slechten. Hij deed dat met overschot en kwam binnen na 43″80. Rhasidat Adeleke won in 49″17 een Europees duel van Lieke Klaver. De Nederlandse kan wel tevreden naar huis dankzij een nieuw PR van 49″64. Julien Alfred was de snelste dame op de allerkortste afstand en won in 10″85 voor Tamari Davis en Dina Asher-Smith. Grant Holloway triomfeerde op de hoge horden in 13″01. Op de halve baanronde ten slotte won Letsile Tebogo dominant met een chrono van 19″87.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in