De Belgische titels zijn uitgedeeld. Dat was echter niet het enige dat op deze tweede dag van het BK Alle Categorieën over de toonbank ging. Er werden ook twee internationale tickets overhandigd. Naomi Van den Broeck ging met het meest felbegeerde lopen en plaatste zich voor de Olympische Spelen. Op de 3.000m steeple verzekerde Astrid Van Breedam zich voor het WK voor junioren.

De wind kwam op, er kwam nattigheid uit de lucht en een technische panne zorgde voor enige vertraging van de 400m horden bij de dames. Toch werd dit nummer het absolute hoogtepunt bij uitstek op deze tweede dag van het Belgisch kampioenschap in Brussel. Naomi Van den Broeck perste er een straffe laatste rechte lijn uit en rolde iedereen op. Ze plaatste zich met 54″80 ook op deze discipline voor de Olympische Spelen en hield Hanne Claes en Paulien Couckuyt achter zich. Meer over deze wedstrijd leest u hier.

Bij de mannen trok Mimoun Abdoul Wahab zoals verwacht aan het langste eind. Hij liep op minder dominante wijze dan verwacht naar zijn tweede Belgische titel in 50″90. Tuur Bras lag namelijk tot en met de laatste horde aan de leiding, maar werd genekt door een val. Hij werd wel nog tweede dankzij zijn snelste tijd in drie jaar. Voor het eerst sinds 2018 mocht een Borlée nog eens de hoogste podiumplaats innemen op een BK 400m, met dank aan Dylan Borlée. De jongste broer liep zijn snelste baanronde van dit seizoen en hield met 45″32 Kevin Borlée ruim een halve seconde achter zich. Robin Vanderbemden kon niet mee onder de 46 seconden duiken, maar greep wel het brons. Bij de dames kaapten twee Belgian Cheetahs het goud en zilver weg. Helena Ponette hield Camille Laus eenvoudig af met 51″88 tegenover 53″36.

Foto: Jolien De Bock

Ponette mag zich stilaan zeker wanen van deelname aan de Olympische Spelen en dat geldt ook voor Vanessa Sterckendries. In het hamerslingeren pakte ze vandaag haar zevende opeenvolgende Belgische titel met 68m22. De 70m-grens had er naar eigen zeggen ook ingezeten, al had ze daarvoor een betere werpcirkel nodig. Timothy Herman deed nog beter dan zeven titels en pakte zijn tiende exemplaar. Met 78m19 hield hij iedereen op ruime afstand. Bij de dames was Pauline Smal ongenaakbaar met 50m52.

Michael Obasuyi kwam, zag en overwon op de hoge horden. Hij raasde over de tien hindernissen in 13″24, een evenaring van zijn derde tijd ooit. Elie Bacari deed wat hij kon om het de Belgische recordhouder enigszins moeilijk te maken, maar bleef met 13″43 – weliswaar zijn tweede tijd ooit – op ruime afstand. Bij de dames won Anne Zagré het duel met Yanla Ndjip-Nyemeck met 13″05 tegenover 13″10. Noor Vidts greep net als gisteren in het kogelstoten het brons weg.

Foto: Jolien De Bock

Op de halve baanronde regende het persoonlijke records. Imke Vervaet verwees haar drie jaar oude PR naar de vuilbak door 23″03 neer te zetten en schuift daarmee op naar de vijfde plaats aller tijden in België. Dit exploot kwam niets te vroeg, want Rani Rosius lag op vinkenslag om het goud weg te kapen. Rosius liep met 23″11 namelijk eveneens een nieuwe besttijd. Simon Verherstraeten was met het kleinste verschil de snelste man op de halve baanronde. De man van het moment had maar liefst 20″60 nodig, goed voor een plaats in de top tien aller tijden in België, en hield zo opnieuw Kobe Vleminckx van de Belgische titel. Antoine Snyders zag zijn 20″91 ‘maar’ beloond worden met brons.

Op de 3.000m steeple maakte Eline Dalemans er een lange solo van. Ondanks dat zij er alleen voorstond, nam ze drie seconden uit haar PR. Met 9’43″31 legt ze beslag op de vierde plaats in de ranglijst aller tijden. Astrid Van Breedam was eveneens bijzonder gelukkig aan de finish, al zal dat niet zozeer aan haar zilveren plak gelegen hebben. De atlete van Lyra-Lierse sprintte op de finish af en dook zo net geen seconde (10’23″23) onder de limiet voor het WK junioren. Bij de mannen werd het een duel tot in de laatste ronde waarin Clément Labar het laatste woord had. De ARCH-atleet bleef Rayan Vanderpoorten drie seconden voor.

Foto: Ruben Redant

Het meest opvallende podium was zonder twijfel dat van de 1500m bij de dames. Marie Bilo leek op weg naar het goud, maar had niet gerekend op een aanstormende Lore Quatacker. Bilo dook letterlijk over de finish, maar de fotofinish kon haar niet de poleposition toebedelen. Ze moest het goud namelijk delen met Quatacker. Pieter Sisk hield wel makkelijk stand tot in de laatste meters, nadat hij op een halve ronde van het einde zijn aanval inzette. Met 3’43″07 verwees hij Thomas Vanoppen en Antoine Senard naar de tweede en derde plaats.

Tibo De Smet kwam in afwezigheid van Eliott Crestan en Sisk nooit in de problemen op de 800m. Hij nam na 600m de leiding over en kon onbedreigd de Belgische titel ophalen aan de finish. Met 1’46″88 hield hij Aurèle Vandeputte een halve tel achter zich. Meteen daarna toonde Vanessa Scaunet zich op diezelfde afstand. Ze schuwde het kopwerk niet en beloonde zichzelf met 2’02″33 en de Belgische titel. In haar spoor liep Elise Vanderelst, die na één ronde van ver terug moest komen, naar het zilver. Annelies Nijssen benaderde haar PR en werd daarmee knap derde.

Foto: Jolien De Bock

In het hoogspringen zweefde Jef Vermeiren tien centimeter boven alle anderen uit. De atleet van Herentals klaarde als enige 2m19 en pakte zo zijn eerste Belgische outdoortitel. Merel Maes zit na vandaag aan drie outdoortitels. De VAC-atlete klaarde als enige 1m85 om het vervolgens op 1m90 te proberen. Die hoogte lukte niet. In de zandbak liet Yanni Sampson de beste indruk en de verste afdruk na. Hij zweefde naar een nieuw PR van 7m54. Sennah Vanhoeijen sprong vijf van de zes keer voorbij de zes meter met 6m27 als uitschieter, goed voor goud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in