It’s coming home. Het BK atletiek keert dit weekend terug naar de heimat, want het Koning Boudewijnstadion zet opnieuw zijn deuren open voor de toppers van eigen bodem. Zoek tijdens deze nationale titelstrijd echter niet naar een glimp van Alexander Doom, Nafi Thiam en Cynthia Bolingo. Zij zijn de opvallendste afwezigen. Geen zorgen, er wachten nog genoeg ander kleppers. Onder meer Rani Rosius, Hanne Claes, Vanessa Sterckendries, Simon Verherstraeten, een trio Borlées en vele anderen bevestigden hun komst. We loodsen je hieronder door de volledige deelnemerslijst. 

Na een passage in Gentbrugge (2022) en Brugge (2023) zoekt het Belgisch kampioenschap alle categorieën dit jaar vernieuwd, maar vertrouwd terrein op. Dit weekend mogen we een felbevochten titelstrijd verwachten op de nieuwe piste in het Koning Boudewijnstadion.

Heel wat landgenoten zullen met een dubbel doel naar Brussel afzakken, want het BK is één van de laatste kansen om zijn of haar plekje op de olympische ranking te verzekeren. Daarover kan u later meer bij ons terugvinden zodat hier alle aandacht naar de medaillestrijd kan gaan.

Beginnen doen we met de kortste afstand waar Simon Verherstraeten zich prompt tot topfavoriet heeft ontpopt. Daar zit zijn ferme 10″10 van afgelopen weekend zeer zeker voor iets tussen. Wie kan Verherstraeten van een eerste Belgische titel houden? Het weerwerk zal moeten komen van collega-Falcons Antoine Snyders en Kobe Vleminckx. Die laatste gaat op zoek naar een zesde titel op rij. Bij de vrouwen is er minder een uitgesproken favoriete. Rani Rosius en Delphine Nkansa zijn dit seizoen qua tijden aan elkaar gewaagd en zullen wellicht het goud en zilver verdelen.

Rosius voegt eveneens de halve baanronde aan haar programma toe en treft er Imke Vervaet. Die laatste voelt zich een pak beter in haar sas op deze 200m-lange sprint en kan mogelijk haar zilveren plak van vorig jaar inruilen voor een gouden exemplaar. Bij de mannen wacht een mix van 100, 200 en 400m-specialisten. Het is aan Amine Kasmi, Snyders en Timber Huysmans om in hun eigen speeltuin Vleminckx en Jonathan Sacoor op te vangen.

Rani Rosius en Imke Vervaet – Foto: Jolien De Bock

Geen Sacoor dus op de 400m, noch Alexander Doom. Vorig jaar stak Doom nog drie vingers in de lucht als zegegebaar, maar een vierde opeenvolgende Belgische titel komt er niet. De Europese kampioen neemt welverdiende rust en keert pas voor de Londen Diamond League weer in competitie. Zien we voor het eerst sinds 2018 nog eens een Borlée op het hoogste schavotje? Met JonathanKevin en Dylan Borlée aan de start hebben ze alleszins drie kansen. Christian Iguacel, Robin Vanderbemden en Florent Mabille zullen er maar al te graag een stokje voor steken. Helena Ponette en Camille Laus zullen het laken naar zich toe proberen trekken op de baanronde bij de dames.

Hun collega’s van de Belgian Cheetahs zorgen mogelijk voor hét topnummer van het BK. Voor de dit jaar afscheidnemende Hanne Claes wordt het alles of niets wil zij nog een vierde nationale titel op haar palmares zetten. Makkelijk wordt het niet want Paulien Couckuyt is op toerental aan het komen en Naomi Van den Broeck is momenteel niet van haar rozen wolk af te krijgen. Met de olympische 400m-limiet op zak kan zij helemaal bevrijd lopen en haar meer ervaren collega’s het vuur aan de schenen leggen. Mimoun Abdoul Wahab staat voor een veel eenvoudigere klus. Hij wist als enige dit jaar al de 51 en 50-secondengrens te doorbreken.

Foto: Jolien De Bock

Nu we toch aan de horden zijn aanbeland: over naar de 110m met obstakels waar een nieuw duel tussen Michael Obasuyi en Elie Bacari gepland staat. Obasuyi liet zich nog nooit verschalken door zijn jongere collega, al is Bacari het klasseverschil met mondjesmaat aan het verkleinen. Julien Watrin zou bovendien ook wel eens dichtbij het podium kunnen eindigen. Yanla Ndjip-Nyemeck heeft opnieuw de oversteek gemaakt uit Amerika. De vraag is of zij klaar is om haar titel te verdedigen, want de laatste weken gingen haar tijden niet de gewenste richting uit. Daardoor lijkt Anne Zagré de te kloppen atlete, met Noor Vidts als schaduwfavoriete. Vidts neemt ook het kogelstoten voor haar rekening.

1500m specialiste Elise Vanderelst kijkt 800m-specialisten Vanessa Scaunet en Annelies Nijssen in de ogen op de dubbele baanronde. Scaunet en Nijssen lieten in Luik (één van) hun beste tijden optekenen en staan dus op scherp. Tibo De Smet zou in eerste instantie eveneens een atleet in vorm treffen, maar Eliott Crestan zou volgens Le Soir toch forfait geven. Daardoor ligt de weg naar de Belgische titel open voor de Gentenaar.

Foto: Jolien De Bock

Pieter Sisk, na De Smet en Crestan de derde (toekomstige) olympiër op de 800m, kiest dit keer voor de 1500m. In principe moet hij zonder al te veel moeite kunnen afrekenen met Thomas Vanoppen en Antoine SenardMarie Bilo is op papier de te kloppen vrouw. Op de 5.000m mogen we veel duelkracht verwachten want Lisa Rooms en Jana Van Lent hebben allebei baat bij een snelle chrono en goede notering. De RESC-atlete noteerde vorige week nog een PR op deze afstand en zal dus iets meer verwachtingen met zich meedragen. Het afstandsduo kan op hulp rekenen van een haas om hen hopelijk onder de 15’30 te laten uitkomen. Voor Robin Hendrix staan er twee hazen klaar die hem richting een snelle tijd en de Belgische titel moeten loodsen. Marco Vanderpoorten, Clément Labar en Rayan Vanderpoorten zijn bijzonder aan elkaar gewaagd en zullen wellicht de medailles verdelen op de steeple. Bij de dames ligt het goud in theorie al klaar voor Eline Dalemans.

Robin Hendrix – Foto: Jolien De Bock

In de werpnummers bij de vrouwen is er eveneens telkens iemand die er met kop en schouders bovenuit steekt op basis van de prestaties van dit seizoen. Babette Vandeput heeft een bonus van vier meter op haar naaste concurrente in het discuswerpen. Jolien Boumkwo weet Elena Defrère voorlopig nog een meter achter zich te houden in het kogelstoten en in het hamerslingeren heeft Vanessa Sterckendries al helemaal het heerschappij in handen. Zij neemt zonder ongelukken haar zevende nationale titel mee huiswaarts. Pauline Smal is dan weer veruit de beste van het seizoen in het speerwerpen.

Deze dominantie trekt zich eveneens door bij de mannen. Philip Milanov mag met een seizoensbeste van 63m90 geen problemen kennen in de discuskooi. Met de hamer is Rémi Malengreaux al zeven jaar onaantastbaar en dat lijkt dit jaar niet anders te zullen zijn. In het speerwerpen kan Timothy Herman voor een tiende Belgische titel gaan, al zal zijn grootste tegenstander de 80m-grens zijn. Met 79m49 kwam de ACME-atleet vorige week al aardig dichtbij. In het kogelstoten mogen we wel spanning verwachten. Met 18m93 heeft Andreas De Lathauwer de nodige marge op Kwinten Cools (18m09), maar de statistieken bewijzen toch dat Cools ook regelmatig aan het langste eind trekt. Over de afgelopen twee jaar heen is de tussenstand 10 – 8 in het voordeel van De Lathauwer.

Andreas De Lathauwer – Foto: Jolien De Bock

In het hoogspringen zijn Merel Maes en Jef Vermeiren de verwachte namen op het hoogste schavotje. Maes moet nog twintig jaar worden, maar wist outdoor al twee keer die hoogste trede af te dwingen. Met haar 1m88 van dit seizoen lijkt een derde goud haar – ondanks het puzzelen met een vernieuwde aanloop – moeilijk te kunnen ontglippen. Met wat assistentie van een polsstok weten Ben Broeders en Elien Vekemans wel raad. Zij torenen op Belgische bodem al enige tijd boven iedereen uit en zijn klaar om dit weekend hetzelfde te doen. Zeker nu Vekemans vorige week met een sprong over 4m30 getoond heeft dat ze haar blessureperikels steeds beter onder controle krijgt.

Wie mee kan spreken van blessures is Ilona Masson. De ver- en hinkstapspecialiste sukkelde de voorbije weken met haar enkel, maar lijkt vooral in de driesprong toch de favoriete. In het verspringen ligt de top vier op een zakdoek bij elkaar en wordt het dus koffiedik kijken wie het haalt. Ook bij de mannen wordt het spanning troef in de zandbak op beide nummers. Een favoriet aanduiden wordt moeilijk en dus houden we het op de voorlopig sterkste van dit seizoen: David Boda (hss) en Jeroen Gonnissen (ver).

Foto: Jolien De Bock

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst.
Het tijdschema kan u hier terugvinden.
Voor de resultaten moet u hier zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in