World Athletics heeft details bekend gemaakt van een nieuwe tweejaarlijkse seizoensafsluiter voor de absolute wereldtop. “Het gaat zorgen voor een nieuwe standaard voor atletiekevenementen”, belooft World Athletics voorzitter Seb Coe in een persbericht. De eerste editie van het World Athletics Ultimate Championship vindt plaats in september 2026 in Boedapest.

Het is de bedoeling dat het event elke twee jaar wordt georganiseerd, in de jaren dat er geen WK Atletiek plaatsvindt. Het toernooi is een poging van de internationale atletiekfederatie om te komen tot een jaarlijkse climax van het atletiekseizoen.

“Met de grootste sterren uit de atletiek wordt het een niet te missen mondiaal sportevenement”, zegt Coe. “Hiermee krijgt de atletiek elk jaar een groot mondiaal kampioenschap, waardoor de sport voortaan jaarlijks een moment heeft waarop het publiek maximaal bereikt kan worden.”

Het Ultimate Championship wordt een driedaags evenement zonder voorrondes, maar met halve finales en finales voor de baannummers en alleen finales voor de technische nummers. Het event bestaat uit drie avondsessies van elk minder dan drie uur.

Wereldtoppers in nationale kleuren

World Athletics rekent op deelname van de mondiale top-8 of top-16 per discipline, waarbij kwalificatie vooral gebaseerd zal zijn op de world rankings. Er wordt uitgegaan van vierhonderd deelnemers, die bij het toernooi hun nationale teams vertegenwoordigen.

Het evenement moet op een aantal manieren onderscheidend worden. In de eerste plaats is er de prijzenpot van 10 miljoen dollar, met een cheque van 150.000 dollar voor alle winnaars. Volgens World Athletics is het de grootste prijzenpot in de geschiedenis van de atletiek.

Daarnaast kondigt World Athletics aan dat er innovaties worden geïntroduceerd om bredere doelgroepen aan te spreken, met name jongere fans. Welke innovaties dat zijn, is nog niet bekend.

Vorige week werd al bekend dat de internationale federatie experimenteert met manieren om de mondiale uitstraling en impact van atletiekwedstrijden te vergroten. Zo wordt er gekeken naar nieuwe events zoals de mixed 4x100m estafette en de steeplechase mijl. Maar ook een take-off zone voor verspringen en hinkstapspringen en efficiëntere manieren van meten worden getest.

Voor de eerste editie van het World Athletics Ultimate Championship keert de mondiale atletiek elite 11-13 september 2026 terug naar Boedapest. De Hongaarse hoofdstad was afgelopen zomer gastheer van het WK Atletiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in