We zijn exact acht dagen voor de start van het EK in Rome en dat betekent dat de vorm stilaan een piek bereikt bij de Europese tenoren. Tijdens de Diamond League in Oslo liep Matthew Hudson-Smith iedereen in de vernieling op de 400m. Zijn labeur werd beloond met een verbetering van zijn eigen Europese record. Op de 5.000m domineerde weliswaar het Afrikaanse geweld, waar Hagos Gebrihwet een dijk van een race ei zo na bekroonde met een nieuw wereldrecord. Karsten Warholm verloor voor de tweede keer in vijf jaar een duel met Alison Dos Santos.

Alvorens we volgende week onze aandacht op het EK in Rome vestigen, krijgen we eerst nog twee Diamond Leagues voor de kiezen. Vandaag was Oslo gaststad, op zondag trekken we naar Stockholm. Belgen waren er in de Noorse hoofdstad niet bij, maar toch is er één landgenoot wiens naam meermaals genoemd zal worden: die van Alexander Doom.

Doom leek na zijn exploot van afgelopen dinsdag als topfavoriet naar Rome te zullen trekken, maar dat was zonder Matthew Hudson-Smith gerekend. De Brit wervelde door het Bislettstadion en scherpte zijn eigen Europees record op de 400m aan tot 44″07. Hij beet maar liefst twee tienden van zijn vorige recordtijd en gaat logischerwijs onze landgenoot voorbij op de jaarranglijst. Bij de dames noteerde Marileidy Paulino haar eerste – en meteen stevige – sub 50 van het seizoen, goed voor winst. Voor Lieke Klaver zat er een vierde plaats en snelste seizoensopener (50″62) ooit in.

Foto: Jeroen De Meyer

De 5.000m bij de mannen was goed voor 12,5 rondjes pure sensatie. Er werd namelijk tempo gemaakt richting het wereldrecord van Joshua Cheptegei, die zelf van de partij was en uiteindelijk als negende zou finishen. Hagos Gebrhiwet en Yomif Kejelcha waren de hoofdrolspelers van dienst. Die eerste brak in de twee slotronden helemaal los door er eerst een rondje onder de 60″ en vervolgens zelfs een sub 55″ uit te persen. Zijn forse inspanningen werden niet beloond. De klok tikte anderhalve seconde te lang door om van een wereldrecord te kunnen spreken en stopte na 12’36″73. Daarmee springt Gebrhiwet wel voorbij Kenenisa Bekele, tot voor kort tweede aller tijden. Kejelcha mag zich voortaan vierde aller tijden noemen. Dominic Lubalu en Andreas Almgren schudden de Europese recordboeken door elkaar. Met respectievelijk 12’50″90 en 12’50″94 worden ze vierde en vijfde aller tijden.

Wie Oslo zegt, zegt in één adem ook een stevige vertoning van Karsten Warholm en Jakob Ingebrigtsen. Slechts één van de twee kon het thuispubliek verwennen met een Noorse zege. Warholm liep op de 400m horden naar 46″70, exact dezelfde tijd als drie jaar geleden toen hij in hetzelfde stadion het toenmalige wereldrecord scherper stelde. En toch is het niet hij die de handen in de lucht mocht steken. Warholm maakte een foutje op de laatste horde en dat werd zonder pardon afgestraft door Alison Dos Santos. Die laatste zette met 46″63 opnieuw de beste wereldjaarprestatie op zijn naam.

Foto: Jeroen De Meyer

En dus was het Ingebrigtsen die het publiek op zijn hand kreeg met winst op de 1500m, al had hij er wel een duik voor nodig om Timothy Cheruiyot in de sprint af te houden. Zijn bijhorende 3’29″74 moet eveneens een opsteker zijn na zijn pijnlijke nederlaag tegen Josh Kerr van afgelopen weekend op de mijl in Eugene. Op de 3.000m zorgde Georgia Griffith voor de verrassing door te winnen in een Oceanisch record van 8’24″20. Maureen Koster maakte eveneens indruk. De Nederlandse hield zich lang staande in de kopgroep en rondde haar straf nummertje af in 8’26″30. De afgelopen vijftien jaar liepen amper Europeanen ooit sneller.

De koning van de 100m was vandaag Akani Simbine. De Zuid-Afrikaan sprintte naar 9″94 en sluipt tot op één honderdste van de ‘WL’. Op de 200m viel vooral de prestatie van wereldkampioene Shericka Jackson op. Zij werd ‘maar’ vijfde in 22″97. De winst ging naar Brittany Brown (22″32). Het enige nog ontbrekende loopnummer is de 800m. Daar mocht Prudence Sekgodiso (1’58″66) net als in Marrakech de bloemen in ontvangst nemen.

Foto: Erik van Leeuwen

In het discuswerpen maakte wereldrecordhouder Mykolas Alekna zijn favorietenrol waar. De jonge Lithouwer stapte maar vier keer in de ring, maar meer had hij niet nodig om een monsterworp uit de arm te schudden. Niemand benaderde zijn 70m91. Bij de dames trok Bin Feng het laken naar zich toe met 67m89. In afwezigheid van Mondo Duplantis kon KC Lightfoot scoren. Hij had aan 5m82 voldoende om de rest achter zich te laten. In het hinkstapspringen boekte Hugues Fabrice Zango met 17m27 zijn derde Diamond League-zege ooit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in