De Belgische selectie voor het EK in Rome is bekend. Naast 41 individueel gekwalificeerde atleten zullen ook de vijf estafetteteams present tekenen. Helena Ponette, Elise Vanderelst, Timothy Herman en Jente Hauttekeete voldeden aan de strikte nationale criteria en zien hun uitnodiging op basis van de ranking dus aanvaard door Belgian Athletics. Cynthia Bolingo staat haar plaats op de individuele 400m af, maar is wel ingeschreven bij de Cheetahs en de Mixed Relay.

Volgende week vrijdag wordt in het Stadio Olimpico in Rome het EK atletiek op gang geschoten. België trekt erheen met 41 individuele atleten en vijf aflossingsploegen. Het kransje gekwalificeerden via de ranking is niet groot. De eis van Belgian Athletics om niet alleen uitgenodigd te worden door European Athletics, maar daarnaast ook top 18 (of top 24 voor beloften) van Europa te staan op de World Rankings was een harde noot om te kraken. Julien Watrin is nog herstellende na zijn kankerbehandeling en moet zijn invitatie onbeantwoord laten. Cynthia Bolingo spaart haar blessuregevoelig lichaam voor de Cheetahs en de Mixed Relay.

Foto: Jeroen De Meyer

In de lijst van vrouwelijke EK-gangers springen de namen van Helena Ponette en Elise Vanderelst in het oog. Zij scheerden rakelings langs de limiet, maar stonden voor Belgian Athletics wel hoog genoeg op de World Rankings om hun EK-uitnodiging te aanvaarden. Voor Lisa Rooms (5.000m), Vanessa Sterckendries (hamer) en Naomi Van den Broeck (400m) werd het heel nipt, maar viel het muntje helaas de verkeerde kant op. Rooms viel ziek in de laatste week van de kwalificatieperiode en kon daardoor geen laatste poging meer wagen. Chloé Herbiet was op zowel de 10.000m als op de halve marathon geplaatst en kiest richting de olympische marathon in Parijs voor die eerste proef.

Nafi Thiam werkte sinds het EK indoor in Istanboel van 2023 geen meerkamp meer af en gaat in Rome op zoek naar haar olympisch ticket. Als regerend Europees kampioene kan ze rekenen op een wildcard. Die is er opvallend genoeg trouwens ook voor Kevin Mayer, die zich tot dusver evenmin voor Rome of Parijs wist te plaatsen. De Franse olympische medaillehoop krijgt van de Europese federatie een startbewijs op maat toegestopt voor het EK.

Individueel geselecteerde vrouwen voor het EK in Rome (15)

Atleet Discipline
Rani Rosius 100m
Delphine Nkansa 100m
Helena Ponette 400m
Elise Vanderelst 1500m
Chloé Herbiet 10.000m
Jana Van Lent 10.000m
Anne Zagré 100mH
Hanne Claes 400mH
Paulien Couckuyt 400mH
Merel Maes Hoogspringen
Elien Vekemans Polsstokspringen
Hanne Verbruggen Halve marathon
Juliette Thomas Halve marathon
Nafi Thiam Zevenkamp
Noor Vidts Zevenkamp

Plaatste zich wel via de geijkte wegen voor het EK: Jente Hauttekeete. Met zijn tienkamp in Brescia waar hij boven de 8.000 puntengrens uitkwam, nestelde Hauttekeete zich op een veilige rankingplek. Ook Timothy Herman kon al een tijdje op beide oren slapen door zijn goede notering op zowel de Road To Rome als de World Ranking. Pieter Sisk is de vierde Belg op de 1500m, maar hoeft niet te betreuren dat er maar drie kunnen gaan. Door zijn glansrijke passage op de IFAM kan hij op de 800m voor het eerst een groot kampioenschap betwisten. Ook Elie Bacari knalde afgelopen weekend in extremis naar een EK-ticket. Jef Vemeiren stond binnen het quotum op de kwalificatieranglijst, maar was voor Belgian Athletics net niet hoog genoeg gerangschikt op de World Ranking.

Geselecteerde mannen voor het EK in Rome (26)
Atleet Discipline
Alexander Doom 400m
Dylan Borlée 400m
Jonathan Sacoor 400m
Tibo De Smet 800m
Eliott Crestan 800m
Pieter Sisk 800m
Ruben Verheyden 1500m
Ismael Debjani 1500m
Jochem Vermeulen 1500m
John Heymans 5.000m
Robin Hendrix 5.000m
Isaac Kimeli 10.000m
Michael Obasuyi 110mH
Elie Bacari 110mH
Tim Van de Velde 3.000m Steeple
Rémi Schyns 3.000m Steeple
Clément Deflandre 3.000m Steeple
Thomas Carmoy Hoogspringen
Ben Broeders Polsstokspringen
Philip Milanov Discuswerpen
Timothy Herman Speerwerpen
Simon Debognies Halve marathon
Dorian Boulvin Halve marathon
Michael Somers Halve marathon
Thomas Van der Plaetsen Tienkamp
Jente Hauttekeete Tienkamp
Foto: Erik van Leeuwen

Bij de estafettes ten slotte hebben Jacques Borlée en Carole Bam duidelijk hoog ingezet op de Mixed Relay. Voor de rechtstreekse finale komen Alexander Doom, Jonathan Sacoor en Robin Vanderbemden in aanmerking bij de mannen. Cynthia Bolingo, Helena Ponette en Naomi Van den Broeck zijn de naar voor geschoven vrouwen. De Tornados kunnen naast de drie voornoemde namen ook Dylan Borlée, Christian Iguacel, Florent Mabille en nieuwkomer Daniel Segers opstellen. De drie overige Cheetahs zijn Imke Vervaet, Camille Laus en Liefde Schoemaker.

De 4x100m-ploegen gaan in Rome op zoek naar een toptijd waarmee ze opgevist kunnen worden voor de Olympische Spelen. Bij de Rockets kunnen Rani Rosius en Delphine Nkansa rekenen op Janie De Naeyer, Elise Mehuys, Lotte Van Lent en Rani Vincke. Falcons-bondscoach Lieve Van Mechelen neemt Kobe Vleminckx, Simon Verherstraeten, Antoine Snyders, Ward Merckx en Jordan Paquot mee naar Rome.

Aflossingsteams

Discipline/Team Geselecteerde atleten
Belgian Falcons (4x100m mannen) Antoine Snyders
Jordan Paquot
Kobe Vleminckx
Simon Verherstraeten
Ward Merckx
Belgian Rockets (4x100m vrouwen) Delphine Nkansa
Elise Mehuys
Janie De Naeyer
Lotte Van Lent
Rani Rosius
Rani Vincke
Belgian Tornados (4x400m mannen) Alexander Doom
Christian Iguacel
Daniel Segers
Dylan Borlée
Florent Mabille
Jonathan Sacoor
Robin Vanderbemden
Belgian Cheetahs (4x400m vrouwen) Camille Laus
Cynthia Bolingo
Helena Ponette
Imke Vervaet
Liefde Schoemaker
Naomi Van den Broeck
4x400m Mixed Relay Alexander Doom
Jonathan Sacoor
Robin Vanderbemden
Cynthia Bolingo
Helena Ponette
Naomi Van den Broeck

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in