Donderdag en vrijdag is het weer tijd voor de meest prestigieuze atletiekmeeting van het land. De 47ste Allianz Memorial Van Damme belooft een spektakeleditie te worden dankzij goede weersomstandigheden en een spiksplinternieuwe piste. Wat er allemaal te beleven valt en wie voor vuurwerk zal zorgen, lees je hier!
Om de feestelijkheden te openen, worden de kogelstoters al op donderdag verwacht op het Muntplein. De deelnemerslijst is bijzonder indrukwekkend. Sarah Mitton – de Canadese die op het WK met zilver achterbleef – krijgt de kans om revanche te nemen op wereldkampioene Chase Ealey. Ook de nummers vier tot zes en de Nederlandse Jessica Schilder tekenen present. De Diamond League-competitie begint om 18u45, maar in de namiddag kan je al op het Muntplein terecht om onze nationale toppers aan te moedigen. De Belgische kampioenen, Jolien Boumkwo en Andreas De Lathauwer, zijn alvast van de partij.
Nog voor het begin van het Diamond League-programma op vrijdag zal Bashir Abdi het publiek in vervoering proberen brengen. De snelste Belgische marathonloper aller tijden loopt zijn eerste 10.000m in twee jaar tijd, toen Abdi goed was voor 27’24″41. Het Belgisch record van Mohammed Mourhit staat op 26’52″30, het Europees record van Mo Farah op 26’46″57.
Wereldrecords voor Ingebrigtsen, Shericka Jackson en Mondo Duplantis?
Meetingdirecteur Kim Gevaert duidde op voorhand drie disciplines aan waar ze droomt van een wereldrecord. Jakob Ingebrigtsen zakt af naar Brussel om op de ongebruikelijke 2.000m sneller te gaan dan eender wie in de geschiedenis. Het 24 jaar oude record staat op 4’44″79 en behoort toe aan Hicham El Guerrouj. Ingebrigtsen zal het weliswaar niet cadeau krijgen want ook Abel Kipsang, Narve Gilje Nordas en Mario Garcia staan aan de start, samen met toptalent Niels Laros. Drie Belgen – Ruben Verheyden, Ismael Debjani en Jochem Vermeulen – zullen stiekem dromen van het Belgisch record. Dat bedraagt 4’56″10 en werd door Christophe Impens gelopen in 1996.
Shericka Jackson zal het wereldrecord op de 200m onder schot nemen. Tijdens de WK-finale kwam ze met 21″41 al tot op zeven honderdsten. De hoop leeft dat een Jackson in topvorm – op de nieuwe piste en geholpen door de ruime bocht in het Koning Boudewijnstadion – nu wel sneller dan 21″34 kan gaan. Met name omdat het in Boedapest windstil was. Andere noemenswaardige deelneemsters zijn Daryll Neita, Anthonique Strachan, de Nederlandse Tasa Jiya en hordenloopster Jasmine Camacho-Quinn. Delphine Nkansa is de Europese beloftenkampioene op deze afstand en kan in het zog van de wereldtoppers op zoek naar een mooie tijd. Bij de mannen zijn Zharnel Hughes en Kenny Bednarek de grote favorieten. Ten slotte neemt Mondo Duplantis deel aan het polsstokspringen en verkeert dus ook dat wereldrecord in gevaar. Trainingsmakker Ben Broeders zorgt voor het Belgische accent in een zeer hoogstaande competitie met vijf mannen die ooit over zes meter vlogen.
Elf Belgen op de 400m, Femke Bol over de horden
Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staat een 400m op het programma. Cynthia Bolingo, Helena Ponette, Dylan Borlée en Alexander Doom mogen daarin strijden op het allerhoogste toneel. De Belgische dames ontmoeten met Lieke Klaver, Shamier Little, Sada Williams, Candice McLeod, Mary Moraa en Laviai Nielsen een onvervalst topveld zonder zwakke schakels. Ook de B-reeks wordt interessant met Camille Laus, Imke Vervaet, Kylie Lambert en de Nederlandse 4x400m-wereldkampioenen Eveline Saalberg en Cathelijn Peeters. Bij de mannen zijn Matthew Hudson-Smith en Rusheen McDonald de grootste kanshebbers. Met Julien Watrin, Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Florent Mabille treden vier Belgen aan in de B-reeks.
Alsof al dat Belgische en Nederlandse geweld op de vlakke 400m nog niet volstond, is ook de 400mH goed gekruid op dat vlak. Femke Bol is één van de uithangborden van de meeting en krijgt zes medefinalisten uit Boedapest tegenover zich. Hanne Claes zorgt voor de Belgische insteek. Op de 800m geen Belgen want Eliott Crestan en Tibo De Smet zijn geblesseerd, maar wel een veld van topniveau. Wycliffe Kinyamal, Benjamin Robert, Slimane Moula, Djamel Sedjati en Bryce Hoppel zijn op basis van hun seizoentijden de grootste favorieten. De 100m bij de vrouwen lijkt een clash te gaan worden tussen Dina Asher-Smith en Elaine Thompson-Herah, de olympische kampioene die laat op het seizoen de goede vorm te pakken lijkt te hebben. Het Belgische publiek kan extra luid supporteren voor Rani Rosius.
Merel Maes treedt aan in de Diamond League, Elise Vanderelst gaat op zoek naar knaltijd
Voor het speerwerpen verwelkomt de Memorial wereldkampioene Haruka Kitaguchi. In het hoogspringen krijgen we het Diamond League-debuut van de 18-jarige Merel Maes. In de schaduw weliswaar van Yaroslava Mahuchikh, die vorig jaar 2m05 sprong in Brussel. Ook Eleanor Patterson en Iryna Gerashchenko zullen richting 2m willen gaan. Het verspringen draagt geen Diamond League-label maar loont zeer de moeite. Behalve Noor Vidts maakt ook wereldkampioene Ivana Vuleta haar opwachting, net als de Nederlandse para-atlete Fleur Jong. In het hink-stap-springen wordt het meeste verwacht van Shanieka Ricketts, Maryna Bekh-Romanchuk en Thea Lafond.
De (halve) fondspecialistes krijgen een wedstrijd over 1500m en 5.000m voorgeschoteld . Elise Vanderelst sloot vorig jaar het seizoen af met een Belgisch record op de mijl en hoopt nu een prestatie van vergelijkbaar niveau neer te zetten op de metrische mijl. Heel wat kanshebbers voor de overwinning met onder meer Laura Muir, Ciara Mageean, Nelly Chepchirchir, Birke Haylom en Hirut Meshesha aan de startlijn. Op de 5.000m verschijnen Medina Eisa, Grace Loibach Nawowuna en Lilian Kasait Rengeruk met de snelste seizoentijden.
Terwijl het stadion volloopt, vanaf 17u30, krijgen heel wat Belgische scholieren de unieke kans om in de marge van de Diamond League een wedstrijd af te werken. Het wordt ook uitkijken naar de wheelersprinters. Peter Genyn en Roger Habsch vechten een titanenduel uit over 100m en Léa Bayekula neemt het op tegen een internationaal veld over diezelfde afstand. De Belgian Falcons proberen een snelle tijd neer te zetten en krijgen een Nederlands en een Deens viertal naast zich.
Het programma en de deelnemerslijsten vind je hier.