Femke Bol heeft het uitverkocht London Stadium doen daveren. 50.000 supporters zagen hoe het Nederlandse supertalent naar de derde chrono ooit liep op de 400m horden. Bols verbluffende 51″45 is meteen ook een stevige verbetering van haar eigen Europees record. Dat stond sinds de olympische finale op 52″03. Nog geen uur later maakte Sifan Hassan het Nederlands festijn compleet door haar PR op de 5.000m met bijna tien seconden te verpulveren. Met 14’13″42 scherpt ook zij haar eigen Europees record aan. De Belgian Rockets en Thomas Carmoy zorgden voor een Belgische nuance.
Haar langzaamste tijd dit jaar was haar seizoensopener in Oordegem. Toen liep Femke Bol naar 53″12 op de 400m horden. Nadien kwam Bol geen enkele keer meer boven de 53 seconden uit. Op de Diamond League in Londen moest de 52 seconden barrière er voor het eerst aan geloven. Het Nederlands goudhaantje, die normaal in de tweede wedstrijdhelft het verschil maakt, trok van bij de start meteen stevig door. Als een sneltrein vervolledigde ze haar baanronde om uiteindelijk toe te komen na verbluffende wereldtijd van 51″45. In haar laatste hordenrace voor het WK doet ze maar even ruim een halve seconde van haar eigen Europees record. Bol moet nu enkel nog Sydney McLaughlin-Levrone voor zich dulden op de ranglijst aller tijden. Het fenomeen van de baanronde liep vorig jaar twee keer sneller. Die twee races waren toen telkens goed voor een wereldrecord.
Vier jaar geleden zette ook Sifan Hassan een Europees record neer in het London Stadium, weliswaar op de 5.000m. Vandaag veegde Hassan eigenhandig haar record van de tabellen. De meest veelzijdige atlete van het moment, die in april nog de London Marathon op haar palmares schreef, moest Gudaf Tsegay en Beatrice Chebet wel laten gaan in de eindsprint. Het duo liep naar respectievelijk 14’12″29 en 14’12″92, de vijfde en achtste tijd ooit. Hassan snelde amper een seconde later over de finish in 14’13″42 waardoor ze net geen tien seconden onder haar eigen Europees record duikt.
Hassans landgenote Maureen Koster scherpte eveneens haar PR aan tot 14’47″52, de vierde Europese tijd van dit jaar en het levert haar een ticket op voor Parijs. Op de 3.000m steeple zorgde Jackline Chepkoech voor verschuivingen in de top tien aller tijden. De Keniaanse liep met 8’57″35 de zevende tijd ooit. Haar naamgenoot, en tevens de wereldrecordhoudster, Beatrice Chepkoech volgde als tweede net boven de 9’00. In afwezigheid van Jakob Ingebrigtsen trok Yared Nuguse het laken naar zich toe op de 1500m. De Amerikaan noteerde 3’30″44.
Noah Lyles verzorgde het vuurwerk op de sprint. De 200m-specialist werd in de laatste meters nog opgejaagd door Letsile Tebogo en moest dus doortrekken tot op de meet. Het resulteerde in een straffe beste wereldjaarprestatie van 19″47, zijn derde chrono ooit en de tiende aller tijden. Tebogo scherpte met 19″50 het Afrikaans record aan. Zharnel Hueghes, de snelste man van dit jaar op de 100m, wervelde voor een bomvol stadion naar een Brits record van 19″73. Op de 400m is Wayde Van Niekerk voorlopig niet te kloppen, al moest hij dit keer tot het gaatje gaan om de winst op te strijken. Van Niekerk haalde het nog net van zijn Amerikaanse conculega’s in 44″36. Grant Holloway maakte zijn favorietenrol waar op de 110m horden. De hordenspecialist bleef iedereen makkelijk voor met 13″01. Op de 100m snelde Marie-Josée Ta Lou als een duivel uit een doosje naar de overwinning in 10″75.
Het in extremis afmelden van Keely Hodgkinson in de 800m werd ruimschoots goedgemaakt dankzij haar landgenote Jemma Reekie. De Britse hield de winst in eigen huis met 1’57″30.
In het kogelstoten blijft Ryan Crouser dit jaar voorlopig ongeslagen. De wereldrecordhouder is momenteel dan ook een klasse apart. Al zijn worpen gingen vandaag voorbij de 22m met 23m07 als uitschieter. Het is al de tweede keer dit zomerseizoen dat de imposante Amerikaan voorbij de 23m gaat. Kristjan Ceh kreeg in het discuswerpen zijn eerste nederlaag van het seizoen toebedeeld. Zijn discus vloog naar 66m02, zijn zwakste resultaat sinds februari, en eindigde zo derde. De winst ging naar olympisch kampioen Daniel Stahl met 67m03.
Voor de eerste maal in haar carrière schreef Wilma Murto een Diamond League overwinning op haar naam. De Europese kampioene verraste Katie Moon door 4m80 in haar tweede poging te klaren. Moon had een extra kans nodig op deze hoogte en zag zo de winst door haar vingers glippen. Het verspringen werd net niet beslist met een 7m-sprong. Quanesha Burks liet 6m98 optekenen in haar eerste poging. Daarmee hield ze iedereen op ruime afstand. Katarina Johnson-Thompson noteerde wel haar verste sprong in drie jaar. De meerkampster kwam tot een fraaie 6m60.
Thomas Carmoy eindigt in top drie, Belgian Rockets mogen WK-droom opbergen
In Londen traden ook vijf belgen aan. De enige individuele landgenoot was Thomas Carmoy in het hoogspringen. Carmoy liet zich gelden door de derde plaats te grijpen met een sprong over 2m27. Op 2m30, een centimeter boven zijn PR, wilde het nog niet lukken. De winst ging naar JuVaughn Harrison met 2m35 die olympisch kampioen Mutaz Essa Barshim achter zich hield.
Voor de Belgian Rockets, die het moesten doen zonder de snelle benen van Rani Rosius en Delphine Nkansa, was het de wedstrijd van de laatste kans. Met een 20ste plaats op de ranking waren ze namelijk nog niet zeker van deelname aan het WK in Boedapest. Het kwartet, bestaande uit Alizee Morency Poilvache, Janie De Naeyer, Rani Vincke en Elise Mehuys, slaagde er echter niet in zich bij de beste zestien te nestelen. Met 43″90 bleven ze boven hun seizoensbeste (43″72) en konden ze de laatste plaats in de wedstrijd niet vermijden. Nederland triomfeerde wederom door toplanden als Amerika en Groot-Brittannië te verslaan. Seedo, Van Hunenstijn, Samuel en Jiya klokten samen 42″38.