Morgen maken we ons op voor de 46ste Allianz Memorial Van Damme. Heel wat ronkende namen zakken af naar het Koning Boudewijnstadion. Denk maar aan Mondo Duplantis, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Alison Dos Santos, Yaroslava Mahuchikh. Tussen al dat internationaal geweld krijgen ook een hele hoop Belgen de kans om zich voor eigen publiek te tonen. Wij maken je wegwijs door de deelnemerslijst.
Net geen 35.000 kaartjes gingen de deur uit voor deze 46ste editie van de Allianz Memorial Van Damme. Het belooft dus de drukst bijgewoonde editie in vier jaar te worden. Eén discipline zal het publiek niet te zien krijgen. Het kogelstoten vindt namelijk op donderdagavond plaats op de Vismarkt in Brussel. Daar zou het wel eens kunnen uitdraaien op een tweestrijd tussen Joe Kovacs en Tom Walsh, de respectievelijke nummer twee en vier van het WK.
Op vrijdagavond staan er twee wereldrecordpogingen gepland. Al vroeg op de avond begint Kandie Kibiwott aan de uurloop. De specialist op de halve marathon heeft zijn zinnen gezet op het wereldrecord van Mo Farah. Farah liep tijdens de Memorial Van Damme in 2020 naar een recordafstand van 21.330m. Of dit record voor de bijl gaat, weten we exact om 19u25.
Ook op de 3.000m steeple wordt er luidop gedroomd van het wereldrecord. De Ethiopische Werkuha Getachew gaat op zoek naar een tijd onder de 8’44″32, de recordtijd die Beatrice Chepkoech vier jaar geleden neerzette. De huidige wereldrecordhoudster verschijnt morgen ook aan de start. Zij kon dit jaar nog niet overtuigen en zal dus met een bang hart toezien of Getachew al dan niet in haar opzet slaagt.
Eigenlijk mogen we spreken van drie wereldrecordpogingen, want overal waar Armand Mondo Duplantis aantreedt, is er een kans op een wereldrecord. Het fenomeen in het polsstokspringen voelt zich na een lang seizoen nog steeds goed. Het zou dus zomaar kunnen dat de lat morgen naar 6m22 gaat, één centimeter hoger dan zijn eigen wereldrecord. Met Christopher Nilsen en Ernest John Obiena is het volledige WK-podium present. Ben Broeders is eveneens van de partij. Na een teleurstellend EK, waar hij zich niet kon plaatsen voor de finale, is hij ongetwijfeld uit op revanche.
De 100m bij de dames en 200m bij de mannen zijn ook een garantie op vuurwerk. Op het koninginnennummer kijken Shelly-Ann Fraser-Pryce en Shericka Jackson, de nummer één en twee van het WK, elkaar recht in de ogen. Fraser-Pryce liep dit jaar al zes keer onder de 10″70 waardoor haar eigen meetingrecord (10″72) in gevaar is. Delphine Nkansa ziet haar boerenjaar beloond worden met een plaats in dit sterk deelnemersveld. Kan zij op het einde van het seizoen haar PR van 11″26 nog aanscherpen?
Erriyon Knighton start als topfavoriet op de 200m. De piepjonge Amerikaan snelde dit jaar al naar een pijlsnelle 19″49 en WK-zilver. Hij mag, in afwezigheid van zijn landgenoten, vooral concurrentie verwachten van Joseph Fahnbulleh en Reynier Mena. Die laatste is met 19″63 de derde snelste man van dit jaar. Robin Vanderbemden mag de Belgische eer hooghouden en gaat op zoek naar een verbetering van zijn seizoensbeste van 20″51.
Geen Karsten Warholm op de 400m horden, maar dat maakt dit nummer er niet minder aantrekkelijk op. De snelste man van dit jaar, Alison Dos Santos, is namelijk wel van de partij. Dos Santos was vorig jaar met 48″23 al eens de beste in Brussel. Dit jaar zal het ongetwijfeld harder gaan. In zijn spoor kan Julien Watrin jagen op een verbetering van zijn eigen BR van 48″81. Op de 100m horden zijn alle ogen gericht op Jasmine Camacho-Quinn. Al zal ex-wereldrecordhouder Kendra Harrison haar de overwinning niet cadeau geven.
Op de 400m zonder hindernissen zien we heel wat landgenoten terug. Zowel voor de mannen als voor de vrouwen werd er een extra race toegevoegd die volledig in het teken staat van de Belgian Cheetahs en Belgian Tornados. Bij de mannen komen Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Dylan, Kevin én Jonathan Borlée allemaal in actie. Bij de vrouwen mag Cynthia Bolingo aantreden in de hoofdreeks. De nummer zeven van het EK heeft in tegenstelling tot de concurrentie nog maar weinig wedstrijden in de benen. Zij zal daardoor fris aan de start staan en kan daardoor wel eens hoog eindigen. Bolingo mag vooral concurrentie verwachten van Sada Williams, dit jaar goed voor 49″75. Paulien Couckuyt, Nina Hespel, Helena Ponette, Camille Laus en Imke Vervaet nemen het tegen elkaar op in de toegevoegde reeks.
Net als Bolingo wordt ook Eliott Crestan wedstrijd na wedstrijd sneller. Crestan krijgt op de 800m een mooie kans om zijn seizoensbeste van 1’45″68 aan te scherpen. Wereldkampioen Emmanuel Kipkurui Korir, Europees kampioen Mariano Garcia en Jake Wightman, de verrassende wereldkampioen op de 1500m, zijn drie atleten die ongetwijfeld de wedstrijd gaan kleuren. Datzelfde is Laura Muir van plan op de 1500m. Muir speelt nooit verstoppertje en zal ook morgen weer op zoek willen gaan naar een snelle chrono onder de vier minuten. Elise Vanderelst kan hopelijk haar minder seizoen doorspoelen met een mooie tijd.
Een favoriet aanwijzen op de 5.000m is geen evidente. Onder meer Yomif Kejelcha, Thierry Ndikumwenayo en Nicholas Kipkorir zullen wellicht voorin postvatten. Robin Hendrix zal logischerwijs meer achteraan terug te vinden zijn. Hendrix liet al verstaan dat hij de laatste maanden stevig heeft doorgetraind en voelt zich klaar om een mooie chrono neer te zetten.
In het hoogspringen kijken we vooral uit naar Yaroslava Mahuchikh. Mahuchikh moest op het WK nog verrassend haar meerdere erkennen in Eleanor Patterson. Zij heeft dus nog een rekening te vereffenen. Nafi Thiam was eerder ook aangekondigd voor het hoogspringen, maar opteert in laatste instantie toch voor het verspringen. Daar zal zij het samen met Noor Vidts de specialisten zo moeilijk mogelijk proberen maken. Ese Brume, de nummer twee van het WK en de enige in het veld die ooit al voorbij de 7m zweefde, lijkt echter buiten categorie.
In het hinkstapspringen is Hugues Fabrice Zango de man om in de gaten te houden. Hij neemt het onder meer op tegen Christian Taylor. Taylor timmert volop aan zijn weg terug na een zware blessure aan de achillespees en heeft nog niet zijn beste vorm vast. Toch is de viervoudige wereldkampioen en tweevoudige olympische kampioen altijd iemand om in de gaten te houden. Wereldkampioene Kelsey-Lee Barber kan in het speerwerpen een doel maken van het meetingrecord van Barbora Spotakova. Barber kwam dit jaar al tot 66m91, amper 1m08 onder het record van de onverslijtbare Spotakova. Spotakova is, op 41-jarige leeftijd, morgen zelf ook van de partij. Net als het volledige WK-podium.
Bekijk het volledige programma en de deelnemerslijst hier.