Vrijdag gaat in de Stark Arena in Belgrado het WK indoor van start. Ons land rekent in de Servische hoofdstad op maar liefst 13 individuele atleten en twee teams. Noor Vidts is dé medaillekandidate bij uitstek, aangezien haar PR op de vijfkamp de tweede plaats oplevert op de inschrijvingslijst. Het wordt ook uitkijken naar onder meer Julien Watrin, Eliott Crestan, Ismael Debjani en Isaac Kimeli.
Vier jaar na het WK indoor in Birmingham mogen de beste atleten wereldwijd zich komende week eindelijk opnieuw opmaken voor een WK in zaal. De Servische hoofdstad Belgrado ontvangt onder meer 12 olympische kampioenen van de afgelopen Spelen in Tokio. Het Belgische team rekent op maar liefst 13 atleten en twee aflossingsploegen. De met voorsprong grootste medaillekandidate binnen de Belgische selectie is Noor Vidts. De vice-Europese kampioene op de vijfkamp moet met haar PR van 4.791 punten slechts één atlete voor zich dulden. De vraag rijst echter hoe het met het vormpeil van Katarina Johnson-Thompson gesteld is. ‘KJT’ kwam sinds haar blessure op de Olympische Spelen in Tokio niet meer in actie.
Vidts bewees de afgelopen weken dat ze in bloedvorm zit. In drie van de vijf disciplines van de vijfkamp verbeterde ze dit jaar al haar PR. Trekt ze die lijn door in Belgrado, dan lonkt zelfs de wereldtitel. Het Poolse supertalent Adrianna Sulek voert de wereldranglijst aan met 4.756 punten en lijkt naast Johnson-Thompson de grootste concurrente te gaan worden voor onze landgenote. Grijpt Vidts een medaille, dan doet ze alvast beter dan Nafi Thiam. De tweevoudige olympische kampioene werd in 2014 achtste op het WK indoor en nam sindsdien niet deel aan een WK in zaal. Tia Hellebaut is de enige Belgische wereldkampioene in de geschiedenis van het WK indoor, nota bene op de vijfkamp in 2008.
Naast Vidts beschikt het Belgische team over een handvol interessante namen. Julien Watrin is helemaal terug van weggeweest. Dat bewees de 400m-specialist nogmaals op het BK indoor, waar hij naar een Belgisch record stormde van 46″15. Die chrono levert hem de negende plaats op de inschrijvingslijst op. Mits een knalprestatie in de halve finales is een finaleplaats niet ondenkbaar dus, al zijn er slecht zes plaatsjes. De Nederlander Liemarvin Bonevacia voert het deelnemersveld aan op de 400m. Bonevacia knalde op het meest recente NK indoor naar een waanzinnige 45″48. Bij de vrouwen maakt Camille Laus haar opwachting. Laus moet gezien haar PR van 52″62 in staat worden geacht om een gooi te doen naar een ticket voor de halve finales. Hét duel op de 400m bij de vrouwen moet in principe de strijd tussen Femke Bol en olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo worden. De vraag rijst of beide dames elkaar naar een chrono onder 50 seconden kunnen stuwen. Slechts drie atletes, onder verdachte omstandigheden, klaarden ooit die klus.
Ook Eliott Crestan scherpte een BR aan op het BK indoor, meerbepaald op de 800m waar twee Belgen aan de start verschijnen in Belgrado. Crestan maakt gezien zijn 1’46″11 en bijhorende negende stek op de inschrijvingslijst kans op een finaleplaats. Aurele Vandeputte lijkt in theorie minder kans te maken op die finale. Hoe dan ook wordt het bikkelen op de vier rondjes in zaal, aangezien er geen halve finales gepland staan. Een uitgesproken internationale favoriet is er niet meteen, al kwam de Brit Elliot Giles het afgelopen indoorseizoen telkens sterk voor de dag. Ismael Debjani was nog zo’n Belg die dit jaar al een BR verbeterde. Op de 1500m behoort Debjani ook tot de kanshebbers op een finaleplaats als negende performer. Het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen torent boven alles en iedereen uit op de deelnemerslijst. Ingebrigtsen liep in 2022 méér dan drie seconden sneller dan de nummer twee op die lijst, voormalig wereldrecordhouder Samuel Tefera.
Isaac Kimeli en Michael Somers nemen de 3.000m voor hun rekening in Belgrado. Kimeli, vorig jaar goed voor zilver op het EK indoor in Torun, mikt op de finale. Al wordt het geen sinecure voor de atleet die in januari een scheur aan de hamstring opliep en sindsdien nog nooit vol kon doorgaan tijdens explosieve trainingen. Somers, die naast een drukke indoorcampagne ook de CrossCup en het BK veldlopen meepikte, verschijnt voor het eerst aan de start van een WK bij de grote jongens. Een PR in de reeksen zou een méér dan mooi resultaat zijn voor Somers, die op papier tekort komt voor een finaleplaats.
Het niveau op de 60m horden ligt hoog, héél hoog zelfs, want Michael Obasuyi is met 7″63 slechts 21ste op de inschrijvingslijst. De heupblessure van de beloftevolle hordeloper is zo goed als verleden tijd. Dat bewees hij onlangs nog in Parijs met een degelijke 7″67. Voor Obasuyi wordt het zaak om in zijn eerste grote kampioenschap in zaal de nodige ervaring op te doen. Mits een degelijke start, speelt hij altijd mee voor de halve finales. Zelfs een finaleplaats behoort in dat geval tot de mogelijkheden, maar dan moet echt alles meezitten. Anne Zagré kreeg ook af te rekenen met blessures de afgelopen maanden. Voor een finaleplaats moet Zagré normaliter onder acht seconden duiken. Dat lijkt gezien haar voorgaande resultaten geen vanzelfsprekende opdracht, al bewees de Belgische recordhoudster in openlucht al meermaals dat ze er op kampioenschappen telkens staat.
In de springnummers wordt het uitkijken naar twee landgenoten die zich niet rechtstreeks plaatsten voor het WK. Thomas Carmoy kan belangrijke punten scoren met het oog op komende zomer. De Belgische recordhouder bij de beloften neemt het op tegen olympisch kampioen Gianmarco Tamberi, die het afgelopen seizoen geen enkele wedstrijd afwerkte. Vorig jaar verraste Carmoy met brons op het EK indoor. Het zou nog straffer zijn mocht hij dat kunstje overdoen in Belgrado. Polsstokspringer Ben Broeders toonde vooral regelmaat tijdens zijn reeks wedstrijden, maar een uitschieter bleef uit. De vraag rijst of Broeders voldoende hersteld is na de coronabesmetting die hem van het BK weghield. Een verbetering van het BR in zaal (5m80) lijkt een mooi doel voor de man van DCLA. Zijn maatje Mondo Duplantis verbeterde vorige week het wereldrecord in Belgrado, maar zal uit zijn pijp moeten komen in de strijd om het goud. De Amerikaan Chris Nilsen sprong namelijk al meerdere keren over zes meter en is duidelijk klaar om het de Zweed moeilijk te maken.
Rani Rosius verschijnt aan de start van de 60m. Voor de derde performer aller tijden op die afstand lijken de halve finales het einddoel. Cynthia Bolingo kwalificeerde zich op het BK indoor voor de 60m, maar door een zware blessure tijdens de BK-finale moet de Belgian Cheetah passen voor het WK. De kans dat Bolingo deze zomer in actie komt, is eerder klein. Ewa Swoboda uit Polen domineert de 60m. Swoboda dook op de Poolse kampioenschappen onder zeven seconden en is daardoor torenhoog favoriet.
De Belgian Cheetahs doen in Belgrado een beroep op Camille Laus, Imke Vervaet, Naomi Van den Broeck, Hanne Claes en nieuwkomers Helena Ponette en Nina Hespel. In theorie zullen de Belgische dames strijden om een finaleplaats met het Spaanse team, aangezien onder meer de Britse, Nederlandse en Poolse teams een maatje te groot zijn. Een verbetering van het Belgisch record (3’32″46) lijkt de ideale motivatie om mee te strijden voor die finale.
De Belgian Tornados beschikken over de derde snelste tijd op de inschrijvingslijst, maar dan moeten Julien Watrin, Jonathan Sacoor, Alexander Doom en Kevin en Dylan Borlée wel blessurevrij blijven met het oog op de finale die zowat acht uur na de reeksen wordt gelopen. De grootste concurrenten in de strijd om een mogelijke medaille zijn de Verenigde Staten, Polen en Nederland. Jonathan Borlée moest op de valreep passen voor zijn deelname aan het WK door een spierblessure. De Tornados waren op het meest recente WK indoor goed voor brons.
Het tijdschema van het WK indoor kan u hier raadplegen.
Alle info over het WK kan u hier binnenkort terugvinden.