Koen Naert heeft het goede gevoel opnieuw te pakken. Na een bijzonder moeilijk jaar finishte de Europese kampioen op de marathon op het WK halve marathon in Gdynia op een 73ste plaats in 1u03:44. Geen spectaculaire uitslag voor de 31-jarige atleet, maar wél een belangrijke vertrouwensboost na een jaar met weinig ups en veel downs. Naert kan opnieuw voluit trainen, maar moet het zonder grote afspraken in wedstrijden stellen de komende maanden. Het zelfvertrouwen bij de marathonloper doet echter het beste vermoeden met het oog op het belangrijke jaar 2021.
Koen Naert is back in business na een bijzonder moeilijk jaar. De West-Vlaamse specialist op de marathon draaide pas na het WK halve marathon de knop om. Het resultaat op dat WK was niet uitzonderlijk, maar de aanloop naar die halve marathon was zonder twijfel tumultueus. Naert kan op training voor het eerst dit jaar normale weken draaien. “Het was een heel bijzonder jaar en niet echt in positieve zin. Het is raar om zeggen maar ik ben met heel veel vertrouwen teruggekeerd uit Polen. Ik was zonder ambitie op vlak van plaats naar het WK afgereisd. Vooraf was het idee: is het goed, dan motiveert het, is het slecht, dan motiveert het ook. Vorige week heb ik voor het eerst dit jaar een normale trainingsweek kunnen afwerken. Het voornaamste is dat ik het goede gevoel terug te pakken heb. Ik heb een heel moeilijk jaar achter de rug, niet alleen door de coronapandemie, want zelfs zonder dat virus zou ik wedstrijden moeten laten schieten hebben. Ik ben twee keer hervallen met mijn achillespees en had ook nog een scheurtje aan de hamstrings in aanloop naar het WK. Twee weken voor het WK kon ik geen tempo’s afwerken, waardoor ik het zelf zinloos vond om te starten, maar mijn kinesitherapeut heeft me overhaald”, aldus Naert, wiens interview u hieronder volledig kan bekijken.
Toewerken naar lichamelijke doelstellingen
Door de huidige lockdown is het moeilijk om een idee te krijgen of er de komende weken en maanden nog wedstrijden op de kalender komen te staan. In Vlaanderen geldt een competitiestop tot 1 januari 2021. “Het is anders dan de eerste lockdown, toen moest ik mezelf uitdagingen geven zoals pijnvrij lopen. Gelukkig ben ik als marathonloper gewoon om naar één wedstrijd toe te werken. Momenteel heb ik er geen last van, zowel mentaal als fysiek draait het goed. Ik ga me geen zorgen maken over wedstrijden. We zijn niet ervaren in een lockdown dankzij die eerste keer, maar we hebben wel lessen getrokken. Ik werk niet toe naar wedstrijden, maar wel naar lichamelijke doelstellingen. Mijn gemiddeld aantal kilometer per week is 65, dat is belachelijk. Dat moet omhoog, maar ik ga het ook voorzichtig aanpakken”.
Naert hoopte om begin 2020 opnieuw wedstrijdschoenen aan te trekken, maar geplande uitjes naar Egmond en Schoorl werden gisteren afgelast. Een marathon voor de Spelen wordt ook bijzonder moeilijk. “Ik had nog graag een marathon gelopen voor de Spelen, maar het ziet er niet goed uit. Tokio is verschoven naar het najaar en Sevilla is te klein qua organisatie, waardoor er geen garanties waren. Een marathon in april vind ik zelf te laat, die onzekerheid is wel vervelend. Zeker voor iemand als ik die graag met een planning werk. Om écht te pieken wil ik natuurlijk wel zekerheid, nu is dat een beetje troebel”.
Trio in Tokio behoort tot de mogelijkheden
2020 was een speciaal jaar voor de marathon met een BR van Bashir Abdi, een zesde stek van Eliud Kipchoge op de London Marathon én mogelijk nog een grote marathon in Valencia. Daar komt Soufiane Bouchikhi in principe aan de start van zijn derde marathon, al kan de huidige Bouchikhi niet vergeleken worden met de man die in 2015 twee pogingen deed zonder succes. “Bashir was ongelooflijk. Zijn progressie de afgelopen jaar is fenomenaal. Hij heeft het te danken aan jaren zonder blessures te kunnen trainen. Voor Kipchoge moet het wel hard zijn om meteen zesde te worden. Hij verdient voor mij nog meer respect, aangezien hij had kunnen opgeven. Chapeau dat hij uitgelopen heeft. Hij blijft de allerbeste voor mij ondanks die zesde stek. Soufiane is een groot talent, al klink hij klinkt bescheiden, een beetje atypisch voor zijn doen. Hij zal het zeker goed doen, want het is een klasbak. Ik denk dat hij onder de limiet voor de Spelen geraakt als hij het verstandig aanpakt”, verduidelijkte Naert.
In de eerste lockdown gaf de Europese marathonkampioen aan dat hij zichzelf moest tegenhouden om zich niet als vrijwilliger op te geven in de zorgsector. Ook nu ervaart hij een gelijkaardig gevoel, al weet hij dat niet zonder risico’s is. “Het kriebelt wel uiteraard, al moet ik wel mijn gezond verstand gebruiken. Ik ben zelf teruggefloten vanuit de medische cel van het BIOC om goed na te denken of ik het wel zou doen. Als profatleet heb ik een verantwoordelijkheid. Ik heb in mijn carrière telkens geprobeerd om geen taboes uit de weg te gaan. Vorig jaar net voor mijn problemen met mijn achillespezen ben ik er ook echt wel voor uitgekomen dat ik met motivatieproblemen zat. Het is belangrijk dat atleten of andere mensen kunnen praten, er zijn zeker genoeg luisterende oren”, besloot de marathonloper.