De KBC Nacht was voor heel wat Belgen de laatste grote afspraak in eigen land. De meesten waren dan ook gebrand om nog eens alles te geven. Eliott Crestan maakte indruk door de top tien aller tijden door elkaar te schudden, voor Vanderelst zat er net geen BR in. Voor Cynthia Bolingo zat er wel een nieuw nationaal record in over 300m
Rani Rosius blijft maar winnen. Ondanks een vermoeiende week met heel wat mediaverplichtingen kon de AVT-atlete op voor eigen ‘publiek’ opnieuw aanknopen met een overwinning op de 100m. Rosius startte snel, maar kreeg tot voorbij halfweg stevig weerwerk van Cynthia Bolingo in het bijzonder. In het laatste deel kon de Belgische kampioene dan toch het verschil maken. Ze finishte als eerste in 11″54. Bolingo werd uiteindelijk derde en tweede Belgische in 11″75. Op de 300m toonde Bolingo dat ze helemaal terug is door haar eigen BR op de 300m te verpulveren.
Vanderelst benadert BR, Van de Velde voor het eerst onder de 3’40
Op de 1500m maakte Elise Vanderelst indruk. Vanderelst kon de eerste drie ronden perfect haar wagonnetje aanpikken bij de kopgroep en werd mooi op sleeptouw getrokken. Bij de bel rukte de vice-Europese beloftekampioene op naar voren. Enkel de Spaanse Esther Guerrero leek te sterk, maar vormde wel het ideaal mikpunt voor onze landgenote. Vanderelst probeerde dichterbij te komen, maar slaagde net niet in die opzet. Met 4’05″76 klokte ze wel haar tweede tijd ooit en strandde op amper zeven tienden van het BR. Sofie Van Accom kon geen vuist maken tijdens de wedstrijd en finishte in 4’18″02.
Bij de mannen kregen we een heel ander wedstrijdverloop op de 1500m. Geen langgerekt lint daar, maar een opeengepakte wedstrijd die tot in het slot samenbleef. Isaac Kimeli positioneerde zich de hele tijd rond de vijfde positie, Tim Van de Velde volgde enkele plaatsen verderop. In de laatste 250m wou Kimeli naar voren oprukken, maar hij botste op een muur waardoor hij naar de tweede baan werd geduwd. Dat kostte krachten waardoor hij niet verder kwam dan een vijfde plaats en 3″37″60. Van de Velde perste er een slotronde uit om ‘u’ tegen te zeggen en dook voor het eerst onder de 3’40 met 3’38″15. De winst was weggelegd voor Quentin Tison in 3″36″85.
Crestan duikt top tien binnen, Fannes verrast
Als er één man naar deze wedstrijd had toegewerkt, dan was het Eliott Crestan wel. Hij wou zich koste wat kost tonen op zijn 800m. De nummer drie van het WK voor junioren plaatste zich in vierde positie en lag halfweg nog steeds op schema voor een sterke tijd. Kipruto Collins hield het tempo hoog in de tweede wedstrijdhelft en Crestan bleef knap aanhaken. In de laatste rechte lijn had de SMAC-atleet echter niet voldoende over om zich naar de kop te werken, maar met 1’46″16 en de daarbij horende vierde plaats zal hij allerminst ontevreden zijn. Crestan duikt met die sterke tijd de top tien aller tijden in en bezet nu samen met Jan Van Den Broeck de negende plaats. Aurèle Vandeputte werd tweede Belg op een vijfde stek dankzij zijn 1’47″60. De winst ging in laatste instantie nog naar Saul Ordonez met 1’45″71.
Het was drummen tijdens de 800m bij de vrouwen, want halfweg zat het pak nog op een zakdoek. Renée Eykens moest daardoor vechten voor haar plek en legde behoorlijk wat extra meters af. Mirte Fannes hield zich op die moment eerder gedeisd in het pak. Met nog 250m te gaan barstte de wedstrijd los en leken zowel Eykens als Fannes nog goed mee te kunnen toen er vooraan een snok aan werd gegeven. In de laatste hectometer moest het duo de buitenlandse concurrentie toch laten gaan en maakten ze er een wedstrijd in de wedstrijd van. Het was uiteindelijk verrassend Fannes die eerste Belgische werd in dik nieuw PR van 2’03″47. Eykens finishte een fractie later in 2’03″55, een seizoensbeste. De overwinning ging naar Noélie Yarigo in 2’00″78.
Hendrix met derde tijd ooit, Debjani met fraai debuut
In de snelste reeks van de 5.000m waren de ogen gericht op Robin Hendrix en 1500m-specialist Ismael Debjani. Hendrix plaatste zich van bij de start net achter de hazen, Debjani hield zich iets verderop in de kopgroep schuil. Onder impuls van de gangmakers werd er knap doorgelopen in een wedstrijd zonder al te veel positiewissels. In de laatste ronde zag Hendrix de Duitser Mohamed Mohumed van zich wegsnellen. Hendrix had niet genoeg punch meer in de benen om het gat te dichten, maar klokte met 13’25″52 wel zijn derde tijd ooit. Hij moest amper twee seconden toegeven op Mohumed. Debjani werd op deze voor hem ongebruikelijke afstand vierde in 13’34″50. John Heymans liet zich met 13’42″84 eveneens opmerken.
Obasuyi noteert snelste tijd van het seizoen, Couckuyt op eenzame hoogte
Op de hoge horden snelde Michael Obasuyi naar een nieuw seizoensbeste van 13″68. De atleet van OEH kwam goed uit de blokken en lag quasi meteen voor op de concurrentie. Hij leek goed op weg naar een tijd onder de 13″60, maar tikte nog net de laatste horden aan waardoor hij enkele kostbare honderdsten liet liggen. De overwinning kwam echter op geen moment in gevaar. Anne Zagré kende een gelijkaardige wedstrijd. Ook zij kwam sterk uit de blokken en had al snel de leiding te pakken, maar zij moest in tegenstelling tot de mannen opboksen tegen de wind. Met 13″33 blijft haar seizoensbeste van 13″11 overeind.
De overwinning op de 400m horden ging zoals verwacht naar Paulien Couckuyt. Door de afwezigheid van een zieke Eline Claeys kon de Europese beloftekampioene op geen tegenstand rekenen. Na ruim 100m had Couckuyt al een fraaie voorsprong opgebouwd waardoor ze er nog 300m lang alleen voorstond. Het werd voor haar dus vooral een strijd tegen de klok. De Belgian Cheetah bleef pushen, maar dook met 56″81 niet onder die verhoopte 56″00. Geen horden bij de mannen, wel een vlakke baanronde voor hen. Ondanks een sterke eindsprint van Sven Van Den Bergh was er niemand opgewassen tegen Julien Watrin. De Belgian Tornado liet de 200m even voor wat het is en snelde naar 46″85.
Orcel moet haar meerdere erkennen in McDermott
In het hoogspringen, het enige kampnummer van de avond, was het vooral uitkijken naar Claire Orcel en Nicola McDermott, de winnares van de AG Memorial Van Damme. Orcel kende een moeizaam begin van de competitie met behoorlijk wat foutsprongen. De WK-finaliste wist zich echter goed te herpakken en sprong in haar eerste poging meteen over 1m84 en 1m88. De volgende hoogte, 1m91, was vandaag niet voor haar weggelegd. McDermott zweef wel zonder al te veel problemen over die hoogte. Zij ging nadien ook over 1m96, maar daarna nam de vermoeidheid toe bij haar. Die gedroomde 2m00 kwam er daardoor niet. Noor Vidts deed het met 1m80 ook bijzonder goed.
De resultaten kan u hier terugvinden.