Zondag staat het BK in zaal gepland. De absolute Belgische top zakt af naar de Gentse Topsporthal. Nafi Thiam is zonder twijfel de grootste naam die in actie komt, maar het wordt ook absoluut uitkijken naar onder meer Robin Hendrix, Eline Berings en Camille Laus. Voor heel wat atleten is het BK de scherprechter van hun winterseizoen door het wegvallen van het WK in zaal. In het geval van sommige atleten liggen er broodnodige punten voor de wereldranking te rapen. Berings komt dan weer voor de allerlaatste keer in ‘haar’ Topsporthal aan de start.
De discipline om naar uit te kijken op het BK is uiteraard de 60m horden. Eline Berings heeft op papier de snelste chrono staan met een seizoensbeste van 8″07. Berings kreeg afgelopen zondag in Dortmund af te rekenen met een kramp in haar kuit, waardoor het gissen is naar haar wedstrijdvorm. Toch zal de Gentse tuk zijn op een topchrono. Het wordt namelijk de allerlaatste wedstrijd ooit voor Berings in wat toch wel ‘haar’ Topsporthal mag worden genoemd. De hordeloopster blies in het verleden meermaals het dak van de indoorhal.
Anne Zagré is de schaduwfavoriete met een seizoensbeste van 8″12. Dé grootste naam op het BK is uiteraard olympisch kampioene op de zevenkamp Nafi Thiam. Thiam had maar al te graag de horden gecombineerd met het verspringen, maar dat is door het tijdschema onmogelijk. Haar collega op de meerkamp Hanne Maudens is daardoor favoriete in de zandbak. Op de 60m horden bij de mannen krijgt Michael Obasuyi de Fransman Dylan Caty naast zich. Caty was deze winter goed voor 7″92, Obasuyi evenaarde afgelopen weekend in Metz zijn seizoensbeste van 7″78.
Baeten, Vanderelst en Hendrix op zoek naar punten
Ook de 1500m belooft vuurwerk op te leveren, aangezien niemand minder dan Isaac Kimeli als haas zal fungeren voor zijn trainingsmakker Stijn Baeten. Baeten debuteerde afgelopen weekend op de 1500m in zaal met een scherpe 3’41″20. Bij de vrouwen wil Elise Vanderelst maar al te graag een sterke chrono neerzetten. De derde performer aller tijden in zaal kan rekenen op haaswerk van de Keniaanse steepleloopster Fancy Cherono. Zowel Baeten als Vanderelst willen op die manier veel punten sprokkelen met het oog op de wereldranking. Ook op de 3.000m mannen wordt er een haas voorzien. De Fransman Hugo Hay zal zijn trainingsmakker naar een stevige duik onder acht minuten proberen leiden. Het PR van Hendrix bedraagt 7’53″89. Oussama Lonneux, afgelopen zondag nog goed voor winst op de Structabo CrossCup in Rotselaar, waagt zich eveneens aan de 3.000m.
De 60m bij de vrouwen lijkt een kolfje naar de hand te gaan worden van Rani Rosius. De derde performer aller tijden torent boven alles en iedereen uit. Zeker aangezien Manon Depuydt opteert voor de 200m. Die laatste zal de zege op de 200m echter niet cadeau krijgen, aangezien zowel Lucie Ferauge en Imke Vervaet aan de start verschijnen. Ferauge is met haar 23″66 voorlopig de snelste landgenote van het seizoen. Bij de mannen stevent de 60m af op een duel tussen Gaylord Kuba Di-Vita en Kobe Vleminckx, respectievelijk goed voor 6″78 en 6″79. Op de 200m is Victor Hofmans met zijn 21″38 de snelste.
Profiteert Botterman van ‘De Bocht’?
Camille Laus staat zondag voor het eerst aan de start van een indoorwedstrijd in 2020. Laus is daardoor uiteraard de grote favoriete. Naomie Van Den Broeck is dankzij haar seizoensbeste van 54″30 tot nu toe de snelste landgenote in 2020. Bij de mannen staan er met Alexander Doom, Christian Iguacel, Michael Rossaert en Asamti Badji vier heren aan de start die in principe erg aan elkaar gewaagd zijn. Veel zal afhangen van wie als eerste naar binnen kan komen.
Net zoals haar naamgenote op de dubbele baanronde in zaal is Camille Muls torenhoog favoriet op de 800m. Bij de mannen lijkt het een heruitgave te worden van het Vlaams kampioenschap, waarin Aurèle Vandeputte het vanop de kop haalde van Aaron Botterman. Botterman verzamelt net zoals vorig jaar zijn supporters in ‘De Bocht’, wat een extra element kan zijn. Ook de deelname van de Nieuw-Zeelander Hamish Carson, voornamelijk een 1500m-specialist, kan meespelen.
Kan Art zich optrekken aan Vloon?
Philip Milanov is één van grote afwezigen op het BK indoor. De regerende Belgische kampioen in zaal opteert duidelijk voor een andere aanpak. Matthias Quintelier lijkt zo een vrijgeleide te krijgen. Al zal hij wel een vette kluif hebben aan de Nederlander Patrick Cronie. Ook in het polsstokspringen is er een grote afwezige met Belgisch recordhouder Ben Broeders. Broeders krijgt net als Eliott Crestan, Renée Eykens en Ismael Debjani de kans om zaterdag op de Müller Indoor Grand Prix in Glasgow aan te treden. De Nederlander Menno Vloon topt daarom de deelnemerslijst in het polsstokspringen. Arnaud Art is de Belgische topfavoriet met een seizoensbeste van 5m54. Fanny Smets is de favoriete bij de vrouwen, aangezien voormalig Belgisch recordhoudster Aurélie De Ryck forfait geeft. Chloe Henry en Melanie Vissers kunnen Smets het vuur aan de schenen leggen.
Verspringer Mathias Broothaerts had deze winter als doel om een persoonlijk indoorrecord van 7m70 te springen, maar moet het voorlopig stellen met 7m32. Corentin Campener pakte de voorbije vier Belgische titels en kan een seizoensbeste van 7m55 voorleggen. De Fransman Augustin Bey, goed voor 8m02, kan onze landgenoten mogelijks vooruitstuwen.
Wat het hoogspringen bij de mannen betreft, was het tot en met gisteren wachten op een landgenoot die over 2m20 ging. Thomas Carmoy bracht daar in Ierland verandering in met een sprong over exact 2m20, één centimeter onder zijn indoor-PR. Zijn belagers voor de nationale titel zijn Bram Ghuys en Lars Van Looy. Ook het hoogspringen bij de dames belooft op vele fronten spannend te worden. Merel Maes maakte deze winter bij de cadetten het mooie weer door in meerdere stappen het BR in die categorie aan te scherpen tot 1m81. Serena Capponcelli komt met haar Italiaanse nationaliteit niet in aanmerking voor de Belgische titel maar kan tot op een bepaalde hoogte meegaan met Claire Orcel, die eergisteren haar indoorseizoen opende met een voor haar eerder magere 1m80 in het Poolse Lodz.
De volledige deelnemerslijst kan u hier terugvinden.
Het uurrooster kan u hier raadplegen.