De limiet voor het EK in Amsterdam springen was deze winter al een doel voor Hannelore Desmet. Een contractuur aan de kuit besliste daar toen jammer genoeg anders over. De 27-jarige hoogspringster bracht vorige zomer haar persoonlijk record naar 1m90 en wil dat de komende maanden graag nog eens overdoen. Die hoogte is immers voldoende voor een felbegeerd ticket richting Amsterdam. Thumbs up!
Wat heeft dit indoorseizoen jou geleerd, zit je op schema voor het outdoorseizoen?
“Ondanks een druk werkschema kon ik deze winter starten met 1m85, mijn beste opener tot dusver. Op het Vlaams kampioenschap, eind januari, bezeerde ik jammer genoeg mijn enkel tijdens mijn winnende sprong. Mijn ligament was wat geraakt waardoor mijn kuit de dagen nadien op spanning kwam te staan. Tien dagen later gebeurde het dan: Ik kreeg een contractuur in de kuit waardoor deelname aan de IFAM en het BK indoor uit den boze was. Ik heb het dan ook een aantal weken rustig aan gedaan vooraleer het trainingswerk te hervatten. Vorig jaar maakte ik na jaren blessureleed tijdens het indoorseizoen mijn comeback en ik kon toen afsluiten met een sprong over 1m83. Ten opzichte van 2015 heb ik dus zeker een stap vooruit gezet want ik ben ervan overtuigd dat ik er nog wat centimeters had kunnen bijdoen als mijn enkel en kuit niet hadden opgespeeld.”
Hoe heb je het afgelopen maanden aangepakt? Heb je warmere oorden opgezocht? Heb je iets veranderd ten opzichte van vorig jaar?
“Voor de paasvakantie had ik nog niet zoveel trainingen in de benen. Toen heb ik vooral terug wat aan de basiselementen gesleuteld: kracht, stabiliteit en lenigheid. Tijdens de paasvakantie heb ik pas echt het trainingswerk hervat. Dit jaar verkozen we Torremolinos in Zuid-Spanje als trainingsoord voor een veertiendaagse trainingsstage. Ik heb er twee weken in goede omstandigheden kunnen trainen en heb er al de trainingen volgens plan kunnen afwerken. Dit jaar heb ik zelfs een aantal sessies meer kunnen afwerken dan het jaar voordien in Tenerife. Na de paasvakantie had ik nog enkele drukke werkweken waarin ik opnieuw de balans moest vinden. Ook nu is het nog vaak schipperen tussen trainen en werken. Voor mij is het vooral uitkijken naar eind juni aangezien mijn eigen studies osteopathie en mijn lesopdracht aan de KU Leuven dan weer op een lager pitje vallen en ik mijn focus meer kan verschuiven naar het hoogspringen.”
Met welke ambities trek je deze zomer de spikes aan?
“Ik zou in de eerste plaats mijn persoonlijk record van 1m90 willen evenaren, en als het even kan verbeteren uiteraard.”
Staat het EK in Amsterdam bovenaan je verlanglijstje? Hoe realistisch is het minimum van het hoogspringen?
“Het minimum voor het hoogspringen bedraagt 1m90. Dat is dezelfde hoogte als mijn huidig persoonlijke beste. Het zal een uitdaging worden aangezien de selectieperiode voor dit EK in een voor mij zeer drukke periode valt, maar het is zeker een haalbare kaart! Uiteraard zal het ook wel wat afhangen van de weersomstandigheden tijdens de komende wedstrijden. Voor mij voelt het een verlichting wetende dat 1m90 geen grens meer voor mij is omdat ik er al eens in geslaagd ben deze hoogte te overschrijden. Ik geloof er in en zal mijn uiterste best doen om in Amsterdam aan de start te kunnen verschijnen.”
Hoe ziet je programma eruit, welke wedstrijden staan reeds gepland en aan welke wedstrijden hoop je mee te doen? Waar wil je graag pieken, rond welke periode?
“Mijn exacte wedstrijdplanning ligt nog niet volledig vast. Normaliter start ik mijn outdoorseizoen tijdens de interclub half mei (Hannelore is zondag reeds begonnen aan haar seizoen en sprong over 1m80, red.). Daar wil ik mijn club AV Looise aan het maximum van de punten helpen in het hoogspringen. Het weekend na de interclub staat op zaterdag het Vlaams kampioenschap al geprogrammeerd en op zondag staat ook de Urban Memorial Van Damme met rood aangestipt in mijn agenda. De IFAM wordt allicht moeilijk voor mij aangezien ik dat weekend osteopathieles heb. Allicht zal ik ook in juni meedoen aan de Brussels Grand Prix en aan het BK. Pieken doe ik normaal gezien in juli, op de KBC Nacht in Heusden en op de Flanders Cup in Ninove.”
Tot slot, kijk eens in je glazen bol: Welke atleet/atlete zorgt deze zomer voor dé absolute topprestatie in België?
“Dat is moeilijk in te schatten. Ik gun iedereen het beste. We trainen er allemaal hard voor en het is voor iedereen gegund om dat in mooie prestaties om te zetten. Maar ik gun in de eerste plaats vooral trainingsmakker Hans van Alphen een selectie en mooie prestatie in Rio! Ook Sara Aerts wens ik een goed herstel en mooie prestatie toe.”