Dit weekend staan de European Team Championships op het programma, ook wel de Europacup voor landenteams. België komt samen met elf anderen uit in de First League, de tweede van vier divisies, in het Griekse Heraklion. We beginnen eraan omstreeks 15u Belgische tijd. Hieronder volgt u alles verder mee.

Axelle Dauwens - Foto: Jasper Jacobs
Axelle Dauwens – Foto: Jasper Jacobs

Voorbeschouwing

ETC? Wie, wat, hoe? Je leest het in een uitgebreide voorbeschouwing hier.

Live-stream

Een live-stream wordt zoals andere jaren netjes verzorgd door European Athletics. Je vindt de stream hier.

Uitslagen

Alle uitslagen uit Griekenland vind je hier terug. Met een beetje optimisme kun je het zeker live-results noemen.

Het uurrooster raadpleeg je hier.

Updates

  • 14u00: #TeamBelgium! #GoBelgium!
  • 14u00: Terwijl België en Nederland onder de Griekse zon strijden, wordt in het Russische Cheboksary de Super League (hoogste afdeling) betwist. Onder andere atletiekgrootmachten als Rusland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen strijden er. Bekijk hier de live stream van de Super League. Klik hier voor de uitslagen van de ETC Cheboksary.
  • 15u45: De ETC First League in Heraklion opende met het hamerslingeren bij de mannen. Tim De Coster (dit jaar al goed voor 61m86) legde met 55m91 beslag op een tiende plek, goed voor de eerste drie punten voor ons land. Nederland verging het meteen minder bij de eerste proef van het kampioenschap. Hun atleet, Denzel Comenentia, kon geen geldige poging optekenen en bleef bijgevolg zonder punten achter.
  • 16u20: Axelle Dauwens kwam deze zomer al enkele keren akelig dichtbij de WK-limiet van 56″20 op de 400m horden en ook in Heraklion was het weer zover. De West-Vlaamse sprintte naar een tweede plek in 56″44, 17 honderdsten boven haar seizoensbeste en wederom helaas nipt onvoldoende voor een tripje naar Peking. Dauwens haalde er wel de mooie 11 punten mee binnen. De Tsjechische Zuzana Hejnova maakte haar favorietenrol overigens waar door te winnen met 55″11. Bij de mannen streed ook Tim Rummens in de snelste van twee reeksen. Met 51″34 bleef hij exact een seconde boven zijn seizoensbeste. Het jammere was vooral dat twee atleten uit de eerste reeks hem met amper 1 en 2 honderdsten van een seconde voorbleven, kostbare punten! Rummens zette alzo een negende tijd onder alle landen neer. Na de eerste proeven verblijft België overigens halfweg in het klassement.
  • 16u45: Cynthia Bolingo liep op de 100m met 11″91 naar een tweede stek in de eerste serie. In de snelste reeks bleken nog 6 vrouwen sneller. Twee weken geleden, in Genève, liep Bolingo met 11″75 haar seizoensbeste. De Nederlandse Dafne Schippers moest in Götzis nog geblesseerd forfait geven maar bevestigde in Heraklion met winst in 11″12 haar sprinterscapaciteiten, die ze trouwens ook op het WK wil uitspelen.  Bij de mannen was Chamberry Muaka goed voor een blitsstart op de 100m, maar helaas kon hij die prestatie niet doortrekken tot de laatste meters. In de finale decameter struikelde hij ook nog eens. Met 10″91 bleef hij dan ook duidelijk boven zijn seizoenbeste van 10″66. Een laatste stek bleek helaas onafwendbaar. België zakte na de eerste zes proeven naar een laatste plaats in de tussenstand. Nederland telt één puntje meer en is voorlaatste.
  • belgium heraklion
  • 17u30: De amper 19-jarige Renée Eykens haakte op de 800m bij de vrouwen haar wagonnetje goed aan bij de kopgroep, waarvan de Zwitserse Europees indoorkampioene Buchel en Tsjechische Masna uiteindelijk niet te kloppen waren. In een geweldige laatste rechte lijn rolde Eykens echter nog de helft van het veld op om heel knap derde te worden. Ze klokte daarbij 2’02″80, ongeveer een seconde onder haar PR, maar vooral ruim onder het 34-jaar oude nationaal juniorenrecord (Betty Vansteenbroek 2’03″12 in 1981). Ook de WK-limiet van 2’01″00 is daarbij helemaal niet zo gek veraf… Een opkikker van formaat na een eerder lauwe start van de Belgen!
  • Intussen haalde Chloë Henry in het polsstokspringen een zesde plaats binnen, een prestatie binnen de verwachtingen. Ze klaarde probleemloos 4m00 en 4m15, maar faalde dan driemaal op 4m25.
  • 17u45: Op de 1500m bij de mannen had de Keniaanse Turk Tanui Ozbilen geen zin in een wandelkoers. Hij stoof er meteen vandoor en Pieter-Jan Hannes was de enige die nog enigzins aandrong om in zijn spoor te blijven. Na amper 800m had Ozbilen echter al een voorsprong van zo’n 40m opgebouwd. Hannes hield goed stand tussen Ozbilen-zonder-vrees en het jagende peloton achter hem. Ook in de slotronde leken de posities niet te wijzigen, maar Hannes moest in de laatste meters alsnog de Tsjech Jakub Holusa, gekend om zijn stevige eindsprint, voor zich dulden. Ozbilen won in 3’38″03. Hannes liep als derde binnen in 3’41″54.
  • Het vreemde wedstrijdverloop op de 1500m (Hannes op 1000m):ozbilen hannes
  • 18u00: Na heel wat loopnummers stromen er ook (eindelijk) wat uitslagen binnen van de kampnummers: Annelies Peetroons werd verdienstelijk zesde in het discuswerpen bij de vrouwen. Met 49m37 sprokkelde ze 7 kostbare punten, maar bleef ze wel een vijftal meter onder haar seizoensbeste. Sietske Lenchant deed het niet minder goed in het hinkstapspringen. Lenchant werd zevende met een beste driesprong van 12m72. Discusspecialist bij de mannen, Philip Milanov, moest – voor hij zich in de discuskooi mocht begeven – eerst aan de bak op het kogelstoten. Met een povere 15m48 werd hij er tiende.
  • 18u10: Astrid Verhoeven kon als één van jongsten uit de selectie zonder druk deelnemen aan de 3000m steeple bij de vrouwen. Met 10’22″90 (amper 2 tellen boven haar record) en een zevende stek deed ze het meer dan behoorlijk.
  • 18u20: Laetitia Libert is met haar 35 lentes dan weer heel wat ervaring rijker, maar dat belette haar niet van pas nog haar snelste 400m ooit te lopen (53″22). Nu eindigde ze knap vierde overall in 53″39. Heel dicht bij een persoonlijk record dus.
  • België staat voorlopig op een zevende plaats, met 15 punten meer dan Nederland. Nederland kwam vorig jaar nochtans nog uit in de Super League. De degradatiezorgen voor de Belgen lijken zo voorlopig even afgewend.
  • 18u40: Bram Ghuys werkt intussen zijn hoogspringcompetitie af. De Belg ging bij zijn eerste pogingen over 2m05 en 2m10. De Turk Metin faalde drie keer op 2m10 en ligt dus al uit de competitie. Ook 2m20 lijkt gelukt te zijn voor Ghuys, maar onder andere de Portugees en de Nederlander slagen daar ook in. Nog tegenstand genoeg dus. Door de regel dat je maximaal vier nulsprongen mag laten noteren, moet de Nederlander Amels de competitie verlaten na zijn eerste gemiste poging op 2m24. Ghuys mist ook op 2m24 en heeft nog één misser over. De Griek Baníotis klaart de hoogte onder luid applaus wel. En de thuisspringer blijft op dreef. Bij zijn eerste poging gaat hij over 2m28. Het publiek vergeet de Griekse zorgen en gaat wild. De Tsjech Bába klaart 2m30 en heeft nog maar één misser achter zijn naam.
  • 18u50: Eenvoudige winst voor Bashir Abdi op de 5000m. Na enkele kilometers aan wandeltempo, blijkt één versnelling na 3,4km genoeg om iedereen ter plekke te laten. Winst en 12 punten voor België in een tijd van 15’17″47. Opschudding op de sociale media: de 5000m zou mogelijk een ronde extra gelopen hebben en zo dus een ‘5400m’ geweest zijn. (Dit zou later bevestigd worden… Die Grieken en tellen, het zal nooit een goed huwelijk worden)
  • 19u00: Cedric Nolf lukt gelukkig bij zijn derde poging wél een geldige sprong (na twee nulsprongen) en vermijdt zo 0 punten voor België. Hij springt 7m47 en wordt daarmee zesde. De Griek Tsátsoumas wint met een sprong van 7m77.
  • 19u10: Op de 3000m is Louise Carton gedurig attent voorin te vinden. Na een viertal minuten scheiden vier atletes, waaronder Carton, zich lichtjes af. De Portugese gaat er uiteindelijk alleen vandoor.  Bij de bel schudt Carton de Ierse af en gaat ze op zoek naar een tweede plaats. Ze vindt die ook en wordt knap tweede in 9’07″61. Ze verpulvert zo haar PR van 9’25 met zo’n 18 seconden!
  • Antoine Gillet kaapte intussen op de 400m een knappe 8 punten weg voor België. Hij werd 5de in zijn reeks in 46″96, maar in de andere reeks liep niemand nog sneller. 5de plaats overall dus. Pavel Maslak wint autoritair in 45″57.
  • Eerder op de dag wierp Kato Van den Brulle de speer al naar 48m51. Dat was goed voor een achtste plaats en vijf punten. Helaas buiten het beeld van de camera’s…
  • Een knappe vijfde plaats voor de Belgen na 16 van de 40 events. België staat voorlopig zelfs dichter bij promotie dan degradatie. Let wel: de Grieken zijn iets te kwistig geweest met het rood (uit gewoonte?) in de team standing. Enkel de laatste twee teams degraderen.
  • Standings
  • De 4x100m-vrouwen worden sterk tweede in hun reeks achter de ongenaakbare Nederlanders – die blijven met 42″88 overigens maar 48 honderdsten boven het Nederlandse record. Laus, Aerts, Grillet en Zagré klokken 44″95. In reeks twee doen nog drie landen beter (Griekenland, Zwitserland en Tsjechië). België wordt zo vijfde in deze discipline en pakt 8 punten.
  • 20u00: Net als bij de vrouwen winnen ook de Nederlandse 4×100-mannen afgescheiden reeks 1 (in 39″23). België wordt achter ook nog Estland en Ierland vierde in 40″66. Zo meteen lopen de zes overige landen. ‘Besparen waar kan’, denken de Grieken evenwel en ze trekken de stekker uit de stream. Even wachten op resultaten dus. Via de resultaten vernemen we dat de Zwitsers de tweede heat uiteindelijk winnen in 40″01, voor de Grieken; de Portugezen worden gediskwalificeerd na een valse start. België wordt achtste overall.
  • Het was even wachten tot de Grieken de uiteindelijke tussenstand hadden opgemaakt na de eerste 21 proeven, maar uiteindelijk kon er een klein voorzichtig Belgisch feestje vanaf. Na een mindere start van de eerste dag verblijft België na de aflossingen op de vierde plaats in de tussenstand. Tsjechië, al voor het kampioenschap gebombardeerd tot één van de topfavorieten, maakt het voorlopig waar en voert de debatten aan met 192 punten. Gastland Griekenland volgt op twee. De Portugezen staan als derde op een virtuele promotieplek. Benieuwd wat dat morgen zal geven!
    1. Tsjechië 192
    2. Griekenland 174
    3. Portugal 153
    4. België 144
    5. Ierland 143
    6. Nederland 140
  • Bekijk alle uitslagen van dag één hier.

 

#Heraklion2015
#TeamBelgium