Afgelopen weekend slaagde eerstejaarsjunior Alessandro Van De Sande erin om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap voor junioren, dat deze zomer zal plaatsvinden in het Zweedse Eskilstuna. Het was op de Spaanse kampioenschappen meerkamp in Cartagena dat de atleet van Olympic Brugge 6 punten boven de gevraagde 7.180 bleef. Een prestatie die niet onopgemerkt voorbijging, waardoor wij even polsten naar de ambities van de atleet van de Gentse Topsportschool.
U kan het verslag van zijn tienkamp hier nog eens nalezen.
Een straffe prestatie en dat al vroeg op het seizoen, had je dit verwacht?
“Het was de bedoeling om me zo vroeg mogelijk te verzekeren van die limiet, maar het was wel even koffiedik kijken of ik er nu al klaar voor zou zijn. Het draaide net goed uit en ik ben dan ook zeer tevreden.”
Na de eerste dag zat je 10 punten voor op je eigen schema van je persoonlijk record en Belgisch scholierenrecord van 7.270 , had je dan al het gevoel dat die limiet er wel zou komen?
“Na die eerste dag had ik er wel een goed oog op dat die limiet binnen handbereik lag. Als ik het niveau van mijn eerste dag gewoon al kon doortrekken, dan zou die limiet wel volgen.”
De omstandigheden waren verre van ideaal, zeker op de tweede dag, had dit een grote invloed op je prestaties?
“Toen ik donderdag, twee dagen voor de start van de competitie, ging kijken naar het kampioenschap voor universitairen had ik al door dat de wind een belangrijke rol zou spelen. De eerste dag ondervond ik al heel wat hinder en ik hoopte dat het de tweede dag zou beteren. Maar het verbeterde er echt niet op, sterker nog de wind was harder beginnen blazen. Vooral in het polsstokspringen en op de horden ervoer ik veel hinder. Technisch was mijn race op de horden wel goed, maar met een sterke tegenwind kon ik niet in de buurt van mijn normale tijd komen. Tijdens het polsstokspringen stond de wind in de zij, waardoor we de hele tijd opzij én zelfs bijna van de piste werden geblazen. Een beetje vergelijkbaar met het polsstokspringen tijdens de tienkamp afgelopen zomer op het EK in Zürich.”
In het hoogspringen viel het wat tegen voor jou, maar je pakte wel uit met twee persoonlijke records in het kogelstoten en het speerwerpen, kon dat je mindere prestatie in het hoogspringen uitwissen?
“Ik kwam in het hoogspringen tot 1m93, wat niet slecht is, maar ik kan veel beter. Tijdens de opwarming ging ik vlot over 1m96 en op training sprong ik al enkele keren boven de 2m. Deze keer had ik weinig geluk, want ik ging over 1m96, maar ik had de lat aangetikt en ze viel naar beneden toen ik net van de mat was. Over het kogelstoten en speerwerpen ben ik zeer tevreden aangezien ik twee keer ruim mijn PR kon verbeteren. In het speerwerpen kon ik ook voor het eerst met nieuw materiaal gooien en dat worp zeker zijn vruchten af. Hierdoor had ik ook een extra bonus op het schema voor de limiet, waardoor ik in de 1500m enkele seconden boven mijn PR kon blijven.”
Je planning voor de komende maanden zal nu toch wel aangepast worden, waar kom je normaal in actie?
“Had ik de limiet nog niet behaald, dan zou ik zeker in juni naar Tenerife trekken voor een tienkamp, een ultieme poging had ik dan nog in Duitsland kunnen ondernemen. Gelukkig hoef ik me daar geen zorgen over te maken. Dit weekend doe ik mee aan de interclub daarna volgen het Vlaams kampioenschap AC en enkele Flanders Cups.”
Waartoe acht je jezelf in staat in Eskilstuna?
“Goh, daar ben ik nog niet echt mee bezig. Ik heb nu de limiet behaald in slechte omstandigheden. Doen er zich in Eskilstuna goede omstandigheden voor, dan mik ik om de grens van 7.300 te verbreken. Over een plaats ga ik geen uitspraken doen, want ik heb geen idee waar ik zou uitkomen met een score die in de buurt zou liggen van mijn persoonlijk record.”
Wie ze je nog in staat om ook die limiet te behalen voor een meerkampcompetitie in Eskilstuna?
“Op de tienkamp denk ik dat Martin Alaerts en Jannes Boonen het meeste kans maken om een EK-ticket te bemachtigen. Op de zevenkamp zie ik Noor Vidts en Linde Ceyssens daartoe in staat.”
Het is geweten dat er een hechte band is op meerkampcompetities tussen zowel de atleten zelf als de tussen de atleten en het publiek zoals bijvoorbeeld in Götzis of in Talence, ervoer je dit ook in Cartagena?
“Het was een zeer ontspannen evenement. Niet te vergelijken met wat ik gewoon ben in België. Meestal was ik 30 minuten voor mijn proef al helemaal klaar met mijn opwarming en had ik mijn spikes al aan. Terwijl de Spaanse atleten, tegen wie ik het moest opnemen, alles op hun gemakje deden en zich pas heel laat begonnen klaar te maken. Sfeer was er zeker en iedereen, zowel de eerste als de laatste, kon ook op de steun van het publiek rekenen als hij/zij erom vroeg.”