Het is weer eens verbazend snel voorbijgevlogen. Vanaf morgen is 2014 verleden tijd en wordt een nieuw jaar aangesneden met nieuwe wensen, beloften en kansen. Wat afgelopen jaar niet lukte, kan volgend jaar wel. Een terugblik op 365 atletiekgekleurde dagen.
Na een weergaloos Europees veldloopkampioenschap en een al even subliem jaareinde, ging men 2014 in met weerom een bijzonder rijkgevulde atletiekagenda. Vooral het EK in Zürich werd bij velen ruim op voorhand met rood aangestipt. Het veldlopen liep al vroeger op één van zijn hoogtepunten. Oostende werd ingewisseld voor Wachtebeke en het was koffiedik kijken wat het nieuwe parcours ging brengen. Veel goeds, zo zou later blijken. Maar dat was pas voor begin maart.
Begin januari was er evenwel al veel te beleven. In de Topsporthal te Gent sneuvelden er verscheidene nationale records. Het Vlaamse kampioenschap bij de scholieren mag zowaar een recordfeest genoemd worden, want maar liefst 3 atleten gingen aan het vieren. Ilya Defrère zorgde voor een verpulvering van het kogelstootrecord, Hanne Maudens (verspringen) en Celine Hofman (hinkstapspringen) landden verder dan ooit in de zandbak. Even later etaleerde Eline Berings haar supervorm op de Vlaamse kampioenschappen. Ze liep gezwind naar de WK-limiet en kreeg dan ook de handen van de supporters moeizaam op elkaar. De Belgische meerkampkampioenschappen leverden begin februari opnieuw drie nieuwe records op. Bij de scholieren waren Hanne Maudens en Tobias Capiau de hoofdrolspelers, bij de junioren wist Vincent Stas een quasi perfecte meerkamp af te werken. Door het wegvallen van de IFAM Indoor waren alle ogen begin februari gericht op de Record Bank Flanders Indoor. Ondanks dat niet zoveel Belgen hengelden naar een WK-ticket, werd het toch een interessante middag atletiek. Nafi Thiam en Eline Berings kaapten ongetwijfeld de hoofdrol weg. Thiam had nochtans het jaar niet zo goed ingezet vermits een enkelblessure roet in haar opbouw gooide. Op de Flanders Indoor sprong ze de twijfel van haar af en werd ze de 3de Belgische die zich kwalificeerde voor Sopot. Sara Aerts stelde zich in Duitsland intussen immers reeds veilig van een WK-ticket. We zijn nog niet uitgepraat over de Flanders Indoor. Ook langs internationale zijde werden er knalprestaties neergezet. Vooral Pavel Maslak gooide hoge ogen met zijn Europese record op de 300m, maar ook Anna Rogowska bracht het er bijzonder goed van af. Met de polsstok was ze goed voor een beste wereldjaarprestatie! Dan zouden we nog onze hoogsteigen Fanny Smets vergeten. Zij bracht in diezelfde polsstokcompetitie het Belgisch record op 4m31!
Het weekend van 15 en 16 februari groeide uit tot een heus atletiekfeest, toch zeker in Belgische atletiekmiddens. Terwijl Thomas Van Der Plaetsen er in Apeldoorn in sloeg zijn deelname veilig te stellen voor het WK indoor (en ook zijn eigen BR zevenkamp aandikte!), werd er in de Topsporthal gestreden om de Belgische indoortitels en ging het in Rotselaar idem dito om felbegeerde knikkers, de zogenaamde Vlaamse titels. Het was Margaux Quirin die één van de hoofdvogels afschoot. Ze plaatste zich in glans voor het WK voor junioren, outdoor weliswaar, en bracht bovendien haar eigen Belgisch juniorenrecord met 5cm hogerop. In Rotselaar schoten Almensh Belete en Jeroen D’hoedt de hoofdvogels af, maar ook Pieter-Jan Hannes en Isaac Kimeli zorgden voor een waar spektakelstuk dat uiteindelijk in het voordeel van de dubbel Europese kampioen werd beslecht. Dat het in 2014 op bepaalde momenten haast regende van records is geenszins grootspraak. Niet dat we er hier rouwig om waren hoor, ook ons leverde het een heleboel extra stukjes op! Alexander Doom en Michael Rossaert stelden respectievelijk bij de scholieren en junioren de indoorrecords 300m bij. Junior Rani Nagels haalde het nationaal record 400m onderuit en zowel de BR’s op de 4x200m bij de cadetten, scholieren, junioren als senioren heren mochten geschrapt worden. AC Deinze en Olympic Brugge klaarden de klus bij de jeugd, USBW en CABW bij de junioren en White Star bij de senioren. Ook Philip Milanov, die al in de buitenlucht actief was, hield de Belgische records niet intact. Dit was geenszins toeval voor het West-Vlaams werptalent, zo zou later bevestigd worden.
Op het BK indoor bij de junioren vielen er dit keer, om het wat boeiend te houden, geen Belgische records te rapen. Bij de cadetten en scholieren mocht speaker Johan De Beule wel een aantal maal het feestje inluiden. Bij de jongsten klokte Celine Gauthier de snelste chrono ooit op de 60m, Celine Hofman scherpte dan weer bij de scholieren haar één maand oude hinkstaprecord aan. De top 10-noteringen zagen er bovendien grondig anders uit na deze atletiekhoogdag. Ook het eerste volle weekend van maart bracht ons weer tot op het puntje van onze stoel. Op zaterdag was Thomas Van Der Plaetsen de protagonist. Hij scoorde over de twee dagen zo goed, dat niet alleen het Belgisch record aan flarden ging, maar hij ook het podium op mocht voor een bronzen medaille. Een bronzen medaille op een WK indoor, jawel! Na een lange blessureperiode en veel zwoegen, een tussentijds bekroning -die kan tellen- voor het hard werk! Eline Berings en Sara Aerts kwamen tot in de halve finales op de 60m horden en vooral Berings had op meer gehoopt. Outdoor zou ze het minder kampioenschap uitwissen met een knalprestatie op het EK. Nafi Thiam werd als niet-specialiste verrassend achtste in de EK-finale van het hoogspringen. Op zondag was het dan aan de veldlopers voor de nationale titelstrijd. Bij de vrouwen was er niemand opgewassen tegen Veerle Dejaeghere, die het duidelijk naar haar zin had op het nieuwe parcours in Wachtebeke. Bij de mannen verwees Jeroen D’hoedt Atletiek Vlaanderen-teamgenoot Bashir Abdi naar de dichtste ereplaats. In de korte cross zorgde PJ Hannes voor vuurwerk, hij was Isaac Kimeli opnieuw te snel af.
Eind april werd het tijd om de outdoorspikes aan te binden. De provinciale kampioenschappen trokken het circuit weer op gang en op dag 1 kogelde Ilya Defrère zich meteen, nu outdoor weliswaar, naar een BR. De wind maakte het merendeel van de atleten het er niet gemakkelijker op. Later zou die nog wel eens parten gaan spelen, maar de temperaturen bleven gelukkig wel aangenaam. Begin mei wist Jolien Boumkwo zichzelf te belonen voor het harde trainingswerk. Ze slingerde haar eigen hamerrecord op 4 dagen tijd 2 maal van de tabellen. Een dag nadien was het in Stanford te doen voor enkele van Belgisch’ beste langeafstandsatleten. Het Atletiek Vlaanderen-kwartet bestaande uit Bashir Abdi, Koen Naert, Jeroen D’hoedt en Almensh Belete, dook alle vier ruim onder het vooropgestelde EK-minimum en het was vooral de 27.36.40 van Bashir Abdi die tot de verbeelding sprak. Iedereen die zich nadien nog geplaatst heeft voor het EK in Zürich afzonderlijk opnoemen, is misschien iets te veel van het goede. Wel wist Eline Berings opnieuw als één van de eersten zich te kwalificeren voor het EK, en slingerde Jolien Boumkwo zich in de tussentijd voor de derde keer in drie weken tijd tot in de geschiedenisboeken.
Ook Ilya Defrère bleef niet stilzitten. De DCLA-atleet scherpte eveneens zijn nationale record aan. Eind mei vonden voor het eerst de World Relays plaats. Nog geen 4x400m-vrouwenploeg, de mannelijke kwartmijlers tekenden wel present. Omdat het seizoen nog jong was, verkeerden de meesten van onze landgenoten duidelijk nog niet in supervorm, en het resultaat was ietwat navenant. Ze misliepen net de finale en namen enigszins revanche door de B-finale op hun naam te schrijven. Ondertussen werd het lijstje met junioren voor het WK in Eugene ook flink aangedikt en ging het EYOT in het verre Baku (Azerbeidzjan) door. Ilya Defrère, de scholier dit tot dusver met voorsprong het meest van zich liet spreken, miste het minimum op een haar na en werd tot grote verbazing van velen niet gedelibereerd. Hij antwoordde met de benen (en de armen) want met een vijfde Belgische recordverbetering eindigde zijn kogel maar liefst 50 cm boven het minimum! Begin juni was opnieuw een weekend op duimen en vingers van af te likken. Nafi Thiam en Thomas Van Der Plaeten brachten het er goed van af in het Oostenrijkse meerkampwalhalla Götzis. Het was vooral de Naamse die de aandacht naar zich toe trok. De studente geografie tilde haar eigen Belgisch record met 210 eenheden op, daarenboven eindigde ze als vijfde in een absoluut topveld!
In hetzelfde weekend verkasten een heleboel nationale toppers naar Oordegem voor de IFAM Outdoor. Met 1 Belgisch record (op naam van juniore Charlotte Sijmens op de 3000m steeple), 5 EK en 2 WKJ-kwalificaties mocht de meeting er ook dit jaar weer absoluut zijn! In hetzelfde tijdsbestek van 3 dagen brachten de 4 scholieren het er in Baku ook bijzonder goed van af. Hanne Maudens, Chloë Beaucarne en Lotte Scheldeman sloegen er zowaar in zich te plaatsen voor de Youth Olympic Games, eind augustus te China.
Op de FBK-Games in Hengelo deed Philip Milanov het voortreffelijk. Hij scherpte zijn eigen BR opnieuw flink aan en zag zijn discus daarenboven verder dan 66m eindigen. Dat leverde hem op dat ogenblik een 8ste! plaats op de wereldjaarranglijsten op! Op de Europabeker in Estland, een aantal weken later, bleef de Belgische ploeg steken op een 9de plaats. Hoopgevend was dat een rits jongeren goed voor de dag kwamen. Onder meer Julien Watrin, Justien Grillet en Arnaud Art staken hun neus aan het venster met veelbelovende prestaties. De Memorial Buyle begin juli leverde opnieuw spektakel op. Het deelnemersveld was opnieuw niet mis met onder meer Lalonde Gordon, Leo Manzano en hordebabe Michelle Jenneke. Bashir Abdi zorgde voor de nationale prestatie van de dag en dook als langeafstandsloper ruim onder het EK-minimum op de 1500m. Nog geen twee weken later was Ashton Eaton te bewonderen in Luik, en aldaar kwamen Tarik Moukrime en Anne Zagré al heel goed uit de verf. De MIAPL was een opwarmer voor wat een aantal dagen later zou plaatsvinden in Heusden-Zolder. De KBC Nacht was een avond (en nacht) die wellicht nog even zal blijven hangen. Het leverde niet alleen 4 extra namen voor Zürich op, ook degene die zich al geplaatst hadden voor het kampioenschap leverden stuk voor stuk sublieme resultaten af. Om maar enkele namen te noemen: PJ Hannes (met een nieuw BR u23), Tarik Moukrime, Abdelhadi El Hachimi, Jan Van Den Broeck, Aaron Botterman, Julien Watrin, de 4x400m-damesploeg en nota bene ook Jonathan Borlée hadden rede tot juichen. Het Belgisch kampioenschap zette die atletiektrend verder, want ook hier kon men de topprestaties niet op één hand tellen. Bij de vrouwen wisten vooral de hordedames: Eline Berings en Axelle Dauwens te bewijzen dat ze klaar waren voor het EK, bij de mannen verzekerden Mathias Broothaerts en Michael Bultheel zich in glans voor het nakende kampioenschap. Broothaerts zweefde bovendien naar het Belgisch verspringrecord bij de beloften en werd gebombardeerd tot ons nieuw Belgisch verspringtalent. Ook Jolien Boumkwo liet zich gelden met een nieuw hamerrecord!
Op het WK voor junioren, dat ondertussen in Eugene zijn laatste dagen kende, schopten Sarah Missinne en Vanessa Sterckendries het tot in de finales! Met respectievelijk een 6de en 8ste plek konden ze niet anders dan met een glimlach huiswaarts keren. Sterckendries slingerde haar naam eveneens in de geschiedenisboeken want ze kroonde zich tot beste juniore in de Belgische geschiedenis.
Terwijl het EK in Zürich in volle gang was, stonden de andere atleten, die niet in Zwitserland vertoefden, niet stil. Cadet Tim Van De Velde ging aan de haal met het Belgisch record op de 2.000m steeple en ook Chloe Henry bracht het polsstokrecord 1cm hogerop. Ondertussen groeide Nafi Thiam met een bronzen EK-medaille uit tot Belgische atlete van het toernooi (en van 2014), Anne Zagré en Axelle Dauwens gingen als vierde en zevende haar achterna en ook heel wat andere atleten wisten een plaats binnen de eerste 8 in de brand te slepen. Het lijstje: Bashir Abdi (5de), Eline Berings (8ste) Tarik Moukrime (8ste) en de 4x400m-ploeg bij de dames (8ste) en bij de heren (7de). Op de Youth Olympic Games in Nanjing, kort nadien, viel Chloë Beaucarne in de prijzen. Ze veroverde brons op de 100m horden. Hanne Maudens kon net geen brons bemachtigen in het verspringen, en ook Lotte Scheldeman wist met een vijfde plek binnen de eerste 5 te eindigen.
De Memorial Van Damme is jaarlijks één van de afsluiters van het atletiekcircuit en dat was dit jaar ook niet anders. Er kwamen een aantal wereldjaarprestaties uit de bus, de meeste Belgen toonden hun nog eens van hun beste kant voor een vol stadion, maar het hoogtepunt was ongetwijfeld het hoogspringen bij de heren. Essa Mutaz Barshim deed het Koning Boudewijnstadion echt wel op zijn grondvesten daveren toen hij het wereldrecord van de legendarische Sotomayor aanviel. Het was helaas nog niet voor dit jaar, maar om te weten dat het mondiaal record op losse schroeven moet je verre van een specialist zijn. Met 9”77 en 19”71 ging het Justin Gatlin eveneens voor de wind. Het werd hoe dan ook één van de allerbeste edities ooit. Betere reclame kunnen we als het ware niet wensen. Het drukte de hoogwaardigheidsbekleders, die de toekomst van de Memorial Van Damme ietwat in handen hebben, nog maar eens met hun neus op de bikkelharde feiten: doe je dit monument verdwijnen, dan laat je niet alleen tienduizenden Belgische atletiekfans in de kou staan, maar in wezen alle atletiekfanaten op deze planeet. De Memorial is heel wat meer dan een avondje atletiek van de bovenste plank, laat hier geen twijfel over bestaan…
Afsluiten doen we natuurlijk met de laatste maanden van het jaar. Nadat belofte Bram Ghuys het BR hoogspringen nog op zijn naam zette, cadet Niel Mory zijn speer verder dan ooit keilde, het cadettenviertal van RESC aan de haal ging met een BR op de 4x100m, KAAG voor de tweede maal bij de junioren dames sneller dan ooit ging op de kortste aflossingsafstand, scholier Alessandro Van De Sande de nieuwe recordhouder op de tienkamp werd, mochten we een héél rijkgevulde recordzomer afsluiten. En dan vergaten we nota bene nog de nationale records van beloften Nafi Thiam (hoogspringen) en Julien Watrin (300m).
De Relays schoten eind oktober naar goede gewoonte het circuit van de Lotto CrossCup op gang. AVR en OEH gingen met de overwinningen aan de haal. Nadat in Mol Louise Carton en Dennis Licht de primussen waren, werd in Roeselare gestreden om de EK-tickets. Maar eerst nog de uitreiking van de Gouden Spike. Het was meerkamp boven met Nafi Thiam en Thomas Van Der Plaetsen als twee hoofdlaureaten. Over naar Roeselare dan. Het zit nog behoorlijk vers in het geheugen. Bij de dames maakte Almensh Belete een goede indruk, bij de heren was er de verrassende Stijn Garain en PJ Hannes die Isaac Kimeli nog net de overwinning afsnoepte. Met 10 atleten trokken vervolgens we naar het EK in Samokov. Het veelbesproken parcours leek uiteindelijk minder impact te hebben dan de hoogte, althans bij enkele van onze atleten. Het waren Louise Carton (7de) en Almensh Belete (4de) die het Belgisch laken het meest naar zich toetrokken. Het atletiekseizoen werd goed en wel vorige zondag in Brussel afgesloten. Nadat bij de junioren Dieter Kersten indruk maakte, tapte Louise Carton uit hetzelfde vaatje bij de grote dames door als eerste Belgische te eindigen. De beloften hadden het duidelijk naar hun zin in Brussel, want ook Isaac Kimeli ging als eerste landgenoot over de meet in het Park van Laken.
Jammer genoeg was het niet altijd feest bij de Belgische atleten. Begin oktober, nog voordat de veldloopcompetitie goed en wel van start was gegaan, kondigde Thomas Van Der Plaetsen droevig nieuws aan. Er werd teelbalkanker bij hem vastgesteld en er wachtte hem chemotherapie en een lange revalidatie. Ondertussen heeft Thomas zijn eerste looppassen al gezet en is hij weer aan de beterhand. Als je dit leest, kop op Thomas! Twee weken geleden kwam ook Tarik Moukrime naar buiten met het slechte nieuws. Moukrime is eveneens getroffen door teelbalkanker, maar blijft gelukkig ontzettend strijdvaardig. Ook Tarik: Bon Courage!!!!
Het jaaroverzicht zit erop. Helaas konden we niet al onze Belgische topatleten hierin opnemen, maar indien u vond dat u erin had moeten staan, proficiat met uw prestatie. Op naar 2015 met hopelijk nog méér medailles, tal van top 8-plaatsen en anderen die België op de kaart zetten! Geniet van uw laatste dag in het jaar 2014 en vergeet in 2015 zeker ook niet de weg naar deze site te vinden!