Foto: vandaag.be
Foto: vandaag.be

Rik Ceulemans, zelf ooit een succesvol (weg)atleet met onder meer een persoonlijk record van 2.13.42 op de marathon en vele overwinningen op (halve) marathons en nu trainer en bezieler van het Punk Running Team haalt op zijn site uit naar de huidige stand van zaken in de atletiek. Zo zegt de 40-jarige ‘Rikske Punk’ onder meer dat het tijd is voor een nieuwe wind binnen de atletiekbond en hij stelt zichzelf ook de vraag of dat de atletiek niet naar een structuur moet groeien zoals die er is bij het wielrennen.

Rik stopte in oktober 2009 met zijn carrière. Samen met zijn afscheid ging ook zijn kenmerkende hanekam er af. - Foto: hln
Rik stopte in oktober 2009 met zijn carrière. Samen met zijn afscheid ging ook zijn kenmerkende hanekam er af. – Foto: HLN
Lees hier de volledige column:

“Elk jaar zie je onze mooie sport achteruit gaan. Steeds minder atleten die aangesloten zijn bij de atletiekbond. Kampioenschappen waar vroeger nog 100-den atleten aan de start stonden bestaan nu niet meer. Crosscupwedstrijden waar je hard moest strijden om bij de eerste 50 te lopen zijn verdwenen. Nu zouden ze een gat in de lucht springen als er eens 50 atleten aan de start stonden. Is onze sport dan gedoemd om te verdwijnen?

Nee, want stratenlopen groeien uit tot massaevents. Meer en meer mensen beginnen te lopen. Dus er is wel een toekomst weggelegd voor onze sport. Alleen hebben ze het bij de atletiekclubs en atletiekbond niet door dat ze mee moeten groeien
en niet moeten vasthouden aan oude structuren die al jaren voorbij gestreefd zijn. Nee het wordt tijd dat daar een nieuwe wind waait. Jonge dynamische mensen die open staan voor vernieuwing.

Moeten we niet groeien naar een structuur zoals in bvb het wielrennen bestaat. Hier heb je clubs die instaan voor de vorming. Als de atleten groter worden kunnen ze doorgroeien naar een (prof)ploeg. Wordt het niet eens tijd dat ploegen zoals wij, Punk Running de mogelijk hebben om in officiele wedstrijden te lopen met onze kledij ipv de clubkledij? Zodoende krijgen de atleten voor hun harde werk een beetje respons, een beetje waardering. Ze mogen gratis op stage, krijgen kledij en schoenen, …

Natuurlijk willen we de clubs niet voor het hoofd stoten. Hiervoor kan een regeling uitgewerkt worden.(bvb foto hieronder) De club kan bvb in het groot op de kledij komen te staan. Voor Atl. Vlaanderen is er zo al een regeling uitgewerkt. Daar worden alle regels aan de laars gelapt. Zo staat het logo van Atl. Vlaanderen groter op hun kledij als dat dit voor
atletiekclubs toegestaan. Waarom dit niet opentrekken naar alle teams toe, laat de sponsors toe in onze sport zodat we onze sport terug kunnen laten bloeien in deze kapitalistische maatschappij.”

Bron: www.rikceulemans.be

UPDATE 14/03: Rik Ceulemans schreef daags nadien een vervolg op dit bericht. Je leest deel II hier.

6 REACTIES

  1. Zolang de pers niet meewil, zal dit een moeilijk verhaal zijn en blijven.
    Als ik vorige maandag de sportbladzijden open sloeg, telde ik een 20 tal blz voetbal (van nationale tot 4de provinciale), 5 blz wielrennen en 1/16 (!!) blz over het BK veldlopen in Oostende…
    Populariteit staat of valt met de media-aandacht die je krijgt.
    Pas dan kan je ook sponsors meekrijgen. Kijk bv maar naar de marginale sport die veldrijden eigenlijk is, maar de populariteit tgv wekelijkse TV-uitzendingen.
    En het is idd een interessant artikel, maar wel eenzijdig naar lopen gericht. Atletiek is wel meer dan lopen alleen ;-)

  2. De inbreng van sponsors zal er voor zorgen dat we meer in de media komen. Grote bedrijven hebben een commercieele dienst of weten welke stappen ze moeten zetten, bij welke personen ze moeten aankloppen om in de media te verschijnen. Kijk maar eens naar het veldrijden. Hoe is die sport gegroeid. Niels Albert zie je nu in reclamefilmpjes net als Sven Nijs.

  3. Er zit iets in.
    Waarom moeten atletiekclubs elkaar beconcureren en van elkaar atleten afnemen?
    De atleetjes / atleten komen dan misschien in een club waar ze zich niet thuisvoelen en durven niet terug naar de oude club, met als gevolg dat ze stoppen.
    er zou beter een samenwerking zijn tussen de clubs en bvb werken met regiotrainers of zo iets, deze maakt trainingsschema’s op voor beloftevolle atleten en eventueel gezamelijke trainingen.

Reacties zijn gesloten.